Hiking stories

Frankrijk, een divers aanbod aan wandelroutes

Cap Blanc Nez

Meerdaagse hikes in Frankrijk.

Frankrijk – De Franse Republiek heeft ongelofelijk veel te bieden voor de wandelaar. Prachtige kusten, middelgebergte, hooggebergte, plateaus,… Er is voor iedereen wel een wandeling op maat te vinden. Of je nu op stap gaat aan de Opaalkust, Vogezen, Alpen,… je vindt steeds wel een meerdaagse tocht op jou maat bij onze Zuiderburen.

Bovendien is Frankrijk makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer of je eigen wagen. Op een halve dag reizen sta je aan de voet van de Franse Alpen of neem je de TGV richting de Pyreneeën waar je meteen op stap kan gaan. De Franse Opaalkust ligt om minder dan twee uur reizen van Brussel…

Grande Randonnées

Frankrijk heeft een zeer uitgebreid netwerk aan ‘Grande Randonées‘ of Grote Routepaden. Het zijn in beide richtingen bewegwijzerde paden met een wit-rood tekens gemarkeerd met stickers of verf. De routes staan ook steeds in wandelgidsen beschreven.

Na de serie op de nationale zender is voor Belgen de GR 5 wellicht de bekendste trail die door Frankrijk loopt.

Er is een kaart met alle GR’s op, omdat ze traag laadt verkiezen we om ze niet weer te geven maar door te linken. Klik op de kaart op de gewenste route en van daar kan je door klikken naar de info pagina.

Frankrijk heeft ook prima topografische kaarten gemaakt door het Institut National de l’information geographique et forestiere. Je kan ze online bekijken en routes uitstippelen of de kaarten bestellen in hun webshop.

De meest bekende kaarten zijn de blauwe op schaal 1:25000 waar ook de GR’s staan op aangeduid.

Wandelgebieden Frankrijk

Frankrijk heeft werkelijk voor iedereen iets te bieden. Je kan er hiken langs kusten, bergmassieven doorkruisen, het middelgebergte bezoeken,… Het ligt bezaaid met bloemendorpje en historische stadjes.

Hooggebergte

Alpen

De Alpen zijn voor veel hikers ongetwijfeld het geprefereerde wandelgebied. Het strekt zich uit over de gebieden Haute-Savoie, Savoie, Isère, Hautes-Alpes, Alpes-de-Haute-Provence en dichter bij zee de Alpes-Maritimes.

Er zijn in totaal 100 toppen in de Alpen boven de 4000 meter, zogeheten vierduizenders met als hoogste berg de Mont Blanc. Prachtige uitzichten zijn dus verzekerd.

GR 5 Alpen Frankrijk

Pyreneeën

De Pyreneeën telt maar liefst drie nationale parken waarvan één in Frankrijk (twee in Spanje).Het Parc National des Pyrénées Occidentales heeft heel wat te bieden.

Veel lange afstandswandelaars doorkruisen de bergketen van kust naar kust op de GR 10, GR 11 (spaanse kant) of Haute Randonnée Pyrénée.

Tel daarbij nog eens een heleboel schitterende wandelgebieden bij en je hebt alweer een top bestemming om te gaan hiken.

Middelgebergte

Een middelgebergte heeft meer reliëf dan laaggebergte of heuvelland, maar dat minder hoog is en heeft niet de kenmerken heeft van het hooggebergte. Het zijn vaak prachtige wandelgebieden die in tegenstelling van het hooggebergte ook voor de gewone hiker te bezoeken zijn in het voor- en najaar.

De bekendste gebieden in Frankrijk zijn de Vogezen, het Centraal Massief, Bauges, Vercors en de Jura.

Vogezen Frankrijk

Kustgebieden

Frankrijk heeft een kustlijn die reikt van Calais tot aan de voet van de Pyreneeën. Je kan er prachtig wandelen langs krijtrotsen, stranden met historische waarde zoals deze van Operation Overloard op D-Day, natuurgebieden en monumenten zoals de Mont St.-Michel. De Opaalkust, Normandië, Bretagne, Île de Ré,… Stuk voor stuk pareltjes aan de Franse kust!

Verder is er natuurlijk nog de Middellandse zee en het hinterland waar je kan rondtrekken in prachtige landschappen. Het is eveneens het eindpunt van de lange afstandsroute GR 5 die vertrekt in Nederland.

Omaha Beach Frankrijk

Binnenland

Frankrijk is zo rijk aan wandelgebieden dat het bijna onmogelijk is ze allemaal te behandelen. De Franse Ardennen, Lotharingen, Cantal, Limousin, Auvergne, Dordogne,…

GR 128 Frankrijk

Corsica

De GR 20 is wellicht de populairste trekking van Corsica. Het is een pittige maar prachtige tocht die wel wat fysieke voorbereiding vormt. Er zijn ook nog verschillende routes die dwars over het eiland lopen. De zogenaamde ‘Mare a Mare’ routes.

Overzeese gebieden

Frankrijk heeft vijf overzeese gebieden met paradijselijke allures. Guadeloupe, Martinique, Frans-Guyana, Réunion en Mayotte.

Franse lange afstandsroutes

Via Francigena

Frankrijk kent een paar lange afstandsroutes die meestal ook grensoverschrijdend zijn.

De GR 5 is sinds de VRT reeks wellicht de bekendste. Ook bekende pelgrimswegen zoals deze naar Compostella of de Via Francigena tussen Canterbury en Rome.

Overnachten in Frankrijk

Frankrijk is één van de populairste vakantieregio’s ter wereld en is dan ook qua overnachtingsmogelijkheden goed voorzien. Er zijn tal van Hotels, B&B’s, campings, Gîtes d’étape en refuges,…

Op de onderstaande map vind je alle campings in Frankrijk.

Wildkamperen

In Frankrijk maakt men onderscheid tussen ‘bivak’ (bivouac, één nacht op dezelfde plek) en wildkamperen (camping sauvage). Het laatste is verboden, maar het eerste is toegestaan, maar er zijn wel enkele voorwaarden:

  • Bivakkeren is van 19u tot 9u
  • Op 1 uur wandelafstand van de doorgaande weg
  • Buiten nationale parken: op 1 uur van park verwijderd
  • Binnen nationale parken: enkel in le Mercantour, les Ecrins, les Pyrénées, Vanoise (toelating van huttenwaard nodig) en Corsica (tegen betaling wildkamperen bij de hut)
huttentocht

Huttentochten

Frankrijk heeft, vooral in het middel- en hooggebergte een héél netwerk aan bemande en onbemande hutten. Meestal worden ze beheerd door een plaatselijke afdeling zoals bv. de Club Alpin Français in de Alpen.

Welcomehiker.org

welcomehiker.org

Op de website welcomehiker.org kan je makkelijk slaapplaatsen opzoeken per wandelpad of regio. Bovendien is er eveneens een mogelijkheid om hetzelfde te doen voor ‘wandelen met het openbaar vervoer’.

Je vindt de welcomehiker.org ook terug op Facebook

Verslagen

Inspiratie nodig? Al onze verslagen over Franse tochten.

Gerelateerde berichten

Vragen en opmerkingen

[instagram-feed]