Domburg

Wandelen Zeeland – Na onze wandeling in het Zwarte Woud schoot er toch nog wat verlof over en de goesting was er om er nog eens op uit te trekken. De perfecte ingrediënten om met de vrienden nog eens op stap te gaan. Op naar het prachtige Zeeland!

Rondje Walchteren, tweedaagse wandeling in Zeeland

Oranjezon

Stop! Wait a minute…

De Bruno Mars in me komt even naar boven. We weten dat heel veel mensen inspiratie op deze blog komen opdoen, daarom is het ook maar zo eerlijk om te zeggen als het eens niet goed of mooi was. Dag I van deze tocht was ronduit prachtig. Dag II daarentegen viel flink tegen. Dan weet je dat alvast 😉 Maar laat je niet afschrikken, we geven je alternatieven voor de tweede dag bij de praktische info zodat wij de fouten voor jullie maakten en je zelf een fantastische tweedaagse kan beleven. Deal?

Dag I Veere – Domburg

↔ 21.8 km ↑ 155 m  ↓ 140 m

Veere

In de dichte mist rijden we met onze vierwieler naar het pittoreske Veere. Een accident hier en daar maakt dat we er iets langer over doen dan normaal maar rond de klok van 11 komen we aan in het Zeeuwse stadje. We parkeren er op de gratis parking net voor de historische vestingstad. Gevoerde handschoenen, dikke sjaals en mutsen worden bovengehaald, de thermometer flirt met de negatieve temperaturen.

Goed ingeduffeld stappen we in de richting van de imposante Grote Kerk, ooit door Napoleon nog gebruikt als militair hospitaal. Veere is een bevallig autoluw stadje met veel geschiedenis. Een onverlaat denkt al na een paar honderd meter al een kroeg gevonden te hebben maar wordt al snel zonder pardon door de eigenaar zijn living terug uitgezet.

We steken de Koningin Beatrixbrug over en al snel wandelen we over de vestingwallen van Veere, overblijfselen van de stadsversterkingen van de Zeeuwse stad. Al in 1390 was Veere versterkt met muren en grachten. In 1585 werden de stadsmuren afgebroken en vervangen door wallen met vijf bastions en vestingwerken. Met een trekbootje steken we het water over en wandelen verder langs de De Koe, een typische witte Zeeuwse korenmolen uit 1909.

Veerse Meer

Na een kort stukje naast de baan duiken we een vochtig bosje in en volgen het Veerse Meer in de richting van de kust. Ooit was het Veerse Meer een woelige zeearm, nu een watersportparadijs voor surfers, kanoërs, zeilers, waterskiërs, duikers en vissers. Soms duiken we terug het hinterland in door mooie natuurgebieden. Onderweg warmen we ons op met een thermos kruidige glühwein.

Wandelen Zeeland

Een op het eerste zicht avontuurlijk tripje over een stenen dam in het meer tussen twee steigers blijkt een gladde bedoeling met Indiana Jones allures te worden (hoor je het deuntje er al bij 😉 ). Gelukkig is er schnaps aan het einde om op te warmen, al is Magnolia schnaps een drankje dat onder de categorie ‘miskoop’ niet zou misstaan.

Naar zee

We laten de Veerse plas achter ons, steken de statige duinen over en krijgen dat eerste zicht op zee dat altijd dat klein geluk-momentje met zich meebrengt. Met de strandbars hebben we minder geluk, die zijn één voor één gesloten. Dat portie bitterballen met zachte mosterd en biertje waar we van dromen zal moeten wachten.

Op het van God verlaten strand eten we dan maar romige kazen, gedroogde worst en gerookte ham uit de knapzak. Een snickers als dessert maakt de maaltijd compleet. Als de opkomende zee ons duidelijk maakt dat het tijd is om op te krassen trekken we verder.

Aan de Aloha strandbar, eveneens gesloten, duiken we natuurpark Oranjezon in. Het landschap is weer helemaal anders.

Oranjezon / oranje zon

Het ene moment lopen we langs lange waterlopen tussen stuifduinen, het volgende moment wanen we ons in een Schots moeraslandschap vol poelen en kreken. Wulpse damherten kijken ons aan en onstuimige fazanten houden zich verborgen en stuiven als we passeren op. Prachtig!

In de wondermooie duinen vind je trouwens nog veel restanten uit de Tweede Wereldoorlog. Zo werden er mijnenvelden aangelegd om de achterliggende Duitse stellingen te beschermen. Deze werden gemarkeerd met betonnen paaltjes. Deze karakteristieke paaltjes zie je nog overal terug, de mijnen zijn gelukkig verdwenen. 

Oranjezon Zeeland

We hebben niet zo goed door dat Oranjezon een betalend en afgesloten domein is. We moeten dus ergens wat prikkeldraden over om er uit te geraken, gelukkig lukt dat zonder kleerscheuren. Snel zoeken we dan maar terug het verlaten strand op. De zon gaat magnifiek onder achter de einder en de zeegolven klotsen prachtig monotoon op het verlaten strand. Gipfelglück vind je niet enkel op bergtoppen!

Domburg

In het gezellige Domburg checken we in in ons hotel waarna een amicaal bacchanaal volgt met veel eten en nog meer drank. De details besparen we u maar het was een gezellige avond in het kuststadje.

Dag II Domburg – Veere

↔ 19 km ↑ 90 m  ↓ 87 m

Na een stevig en lekker ontbijt duiken we onder een grijs wolkendek terug de duinen in. De eerste kilometers zijn nog heel mooi maar één keer aan de verharde baan is de rest van de terugweg bijzonder monotoon. Lange rechte betonwegen leiden ons door weilanden en akkers terug tot aan onze auto. Een jachtpartij onderweg doorbreekt het kilometer vreten.

Er wordt wat gezucht (kan ook met dat braspartij van de vorige avond te maken hebben) en gemopperd over de route. We zijn dan ook blij terug aan de auto te zijn en in Middelburg nog even gezellig iets te kunnen gaan drinken.

Voor dag twee geven we jullie bij de praktische info (betere) alternatieven.

Wandelen Zeeland kaart

Wandelen Zeeland GPX

Praktische info wandelen Zeeland

Alternatieve route dag II

Zoals gezegd was dag II van deze tweedaagse niet veel soeps. Je wandelt beter verder langs de kustlijn en de achterliggende duinen tot in Zoutelande of Vlissingen (waar een station is) en keer je met het openbaar vervoer terug naar je auto of naar huis.

Persoonlijk zou ik nu kiezen voor het vervolg op het Nederlands Kustpad, etappe Zoutelande – Halte Kasteel Westhove (Domburg, 15,1 km)

Vervoer

Openbaar vervoer

Op het eiland Walchteren zijn twee treinstations. Middelburg is het meest centraal gelegen en ligt op 40 minuten sporen van Roosendaal dat dan weer makkelijk te bereiken is van uit Antwerpen. Met de bus ben je op ongeveer 12 minuten met de bus in Veere.

Auto

In Veere Centrum is er 365 dagen per jaar vergunning parkeren. Dit betekent dat u het hele jaar niet in de straten, het Oranjeplein of op de Kaai mag parkeren. Deze zijn bestemd voor vergunninghouders. Net voor Veere is een gratis parking aan de Veerseweg tegenover Zorgcentrum Sandenburg. Er zijn nog parkings dichter bij het centrum maar deze zijn het grootste deel van het jaar betalend.

Bewegwijzering wandelen Zeeland

We tekenden deze route zelf uit en ze is dus niet bewegwijzerd. Een groot deel van de route loopt op dag I op de LAW Nederlandse kust. De GPX downloaden kan dus handig zijn om je weg te vinden.

Bevoorrading

In Veere zijn vooral toeristenwinkeltjes. Verder kom je niet echt een winkel tegen voor Domburg. Er zijn onderweg wel verschillende strandbars waar je iets kan eten en drinken (als ze open zijn). Ook op de terugweg kwamen we niet veel tegen van winkels of horeca gelegenheden. In Serooskerke was een supermarkt. Wandel je verder langs de kust kan je nog terecht in Westkapelle en Zoutelande.

Overnachten

Zeeland is een populaire bestemming en aan overnachtingsadressen dus geen probleem. Wij sliepen in Domburg in het prima Willhelmina hotel en aten er een uitgebreid en lekker ontbijt vlak bij het strand.

Er zijn verder ook verschillende campings in de buurt.

 

Wandelen Zeeland gidsen

Deze route kan je vinden in de gids LAW Nederlands Kustpad Deel I. Het eerste deel ligt op de zomervariant naast het Veerse Meer. Ook de etappe Domburg-Zoutelande vind je in het boekje. Wandel je het Nederlands Kustpad (aan te raden) is er wel een prima gids beschikbaar.

Wandelen Zeeland, weer deze week

Walchteren WEER DEZE WEEK

Wandelen Zeeland: foto’s

Vragen of opmerkingen?

heb je een vraag of opmerking over deze route? Stel ze onderaan deze pagina. Deed je de alternatieve trail op dag II? Dan horen we graag van je hoe die was.

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be