GR

Kortenberg – Aaaaaargh… de kinderen mochten/moesten een week vroeger op corona vakantie. Doembeelden van zombie kids achter een fel oplichtend schermpje doken op. Een beetje frisse lucht en lichaamsbeweging leek me dus wel een goed idee om dit verplicht verlof in te zetten.

Kali moest nog leren voor haar examens maar in Gita (12) vond ik de perfecte compagnon voor de treinstapper tussen Kortenberg en Eppegem. Met ongeveer 16 km een perfecte tocht op tienermaat.

Wandelen op grote routepaden van Kortenberg naar Eppegem

↔ 16,73 km ↑ 104 m  ↓ 146 m

Vliegtuig spotten

Van aan het moderne treinstation van Kortenberg gaan we op pad. Verontwaardigd vraag Gita na amper een kilometer of we heel de tijd tussen de huizen moeten lopen. Haar vraag hangt nog in de lucht of we draaien een brede zandpad op. Voor we er erg in hebben wandelen we voorbij een witloofboerderij over holle wegen tussen de prachtige velden.

Omdat we ons vlak bij één van de landingsbanen van de luchthaven van Zaventem bevinden scheren de vliegtuigen laag over. De pret kan niet op. Gita begroet elk vliegtuig persoonlijk met breed gesticulerende handgebaren en wilde sprongen. Meteen een leuk begin van onze trip. De aanwezigheid van het vliegveld verklaart meteen waarom ik mijn drone niet in de lucht kreeg vanwege de ingebouwde veiligheidssoftware.

We stappen een hele tijd tussen de kale akkers over zandpaden waarvan het stof flink opstuift door de strakke wind. Ruiters, mountainbikers en motorrijders delen ons pad. We nemen op een bankje de tijd voor een broodje smos, warme thee en flauwe mopjes.

Bossen vol bloeiende anemonen

We gaan verder in de richting van het gehucht Lemmeken. Precies 60 jaar geleden stortte in het provincieplaatsje een Boeing 707 neer. Het betrof Sabena vlucht 548, van New York naar Brussel.

In totaal komen 73 mensen om, onder wie 34 leden van het kunstschaatsteam van de VS en verschillende coaches, en één persoon op de grond, de witloofboer Theo De Laet. Het monument ligt op een paar honderd meter van de GR op de hoek van de Lemmekenstraat en Dijkstraat.

Als we verder stappen passeren we een mooie gerenoveerde boerderij van enkele eeuwen oud en kruisen de Lellebeek, Leibeek en Barebeek. Nadien komen we in een bos met duizenden witte bosanemonen. De voorjaarsbloeiers leggen een prachtig bloementapijt in het woud.

Terwijl we woordspelletjes spelen, die Gita trouwens met verve wint, lopen we verder door de velden. We passeren onder een prachtige eik en via het Snijsselsbos komen we uiteindelijk aan de neogotische Sint Hubertus kerk van Elewijt. Gita kiest nog een strip van Jommeke uit een boeken-wissel-kast aan de kant van de weg.

Terug op mijn vertrouwde GR 128

tunnel Elewijt

In Elewijt vervoegt de GR 128 Vlaanderenroute de streek GR’s Dijleland en Groene Gordel. Ik herken meteen de route. Een hele tijd geleden deed ik dit stuk van de 500 kilometer lange trail op mijn etappe van Rotselaar naar Meise.

Door een met kleurrijke graffiti gevulde voetgangerstunnel trekken we verder en aan het einde van een lange dreef komen we aan het Steen of het Rubenskasteel.

De burcht uit 1304 kreeg haar grote bekendheid toen in 1635 Pieter-Paul Rubens het kasteel aankocht voor 93.000 carolusgulden. De barokschilder liet het feodaal slot ombouwen tot een kasteel in Vlaamse renaissancestijl en woonde er tot zijn dood.

Rubenshuis

Met veel bravoure vertel ik over de kunstenaar maar Gita haar kaars is bijna uit, zoals steeds zijn de laatste loodjes het zwaarst. Door een langgerekte dreef met jonge bomen komen we aan de Zenne. In de verte zien we de de ruïnes van de middeleeuwse sluistoren.

Na nog een laatste kilometer flink stappen, in het gezelschap van twee ooievaars, komen we aan het station van Eppegem. Het koppeltje ooievaars, wellicht residenten in het naburige Planckendael houdt ons nog even gezelschap boven het perron. Een leuke treinstapper in de groene rand van Brussel.

Map Kortenberg – Eppegem

GPX

Praktisch

Vervoer naar Kortenberg of Eppegem

station Eppegem

Zowel het station van Kortenberg al Eppegem zijn goed bereikbaar met de auto of de trein. Om terug te keren van Eppegem naar Kortenberg moesten we wel een ommetje via Brussel maken en overstappen in Schaarbeek.

In Kortenberg is een gratis maar kleine parking naast het station. Ook in Eppegem kan je kosteloos parkeren.

Bevoorrading tussen Kortenberg en Eppegem

Mocht je nog dingen willen kopen doe je dat best aan het startpunt. Winkels kwamen we onderweg niet tegen, wel enkele horeca gelegenheden. Ga je even van de GR af is er een Spar in Elewijt.

Topogids

Grote Routepaden heeft twee gidsen met treinstappers. Deze treinstapper staat in gids 1. Er staan nog zeven andere treinstappers in de gids.

Elke tocht kan in beide richtingen gewandeld worden.  Tussen het beginpunt en het eindpunt van alle tochten is er een rechtstreekse treinverbinding met een zeer aanvaardbare frequentie (minstens 1 trein per uur, ook tijdens het weekend).

Weer

KORTENBERG WEER DEZE WEEK

Op stap met de kinderen

Wil je je kinderen onderweg wat afleiden van het ‘wandelen’? Geef ze het bosboek mee. Dankzij Het boek veranderen ‘vogels’ in kauwen, pimpelmezen, roodborstjes en boomklevers. ‘Dingen’ op de grond worden braakballen of de pootafdrukken van een vos. Een boek vol leuke weetjes waarmee de kids zelf op ontdekkingstocht kunnen gaan. Of wat denk je van Expeditie natuur, met met 52 zoektochten?

Meer treinstappers

VLAANDERENWALLONIE
Geel – HerentalsRivage – Hamoir
Essen – HeideVielsalm – Gouvy
Kortenberg – EppegemSy – Barvaux
Berchem – Hoboken
Hasselt – Genk

Foto’s Kortenberg – Eppegem

Vragen en opmerkingen

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be