Nationaal Park Hoge Kempen

Hoge Kempen – Aan de ingang ‘Terhills’ (Sinds 2021 is de officiële naam van het gebied gewijzigd van Connecterra naar Terhills) hebben we geluk dat er al iemand aanwezig is aangezien we een half uurtje te vroeg zijn.

Je kan op verschillende plaatsen het Nationaal park Hoge Kempen in zonder te betalen dus we zullen het maar een gebaar van ‘goodwill’ noemen 🙂 De bijdrage gaat volledig naar toezicht, onderhoud, bescherming van de kwetsbare zones en het beheer van paden, sanitair, uitzichtpunten, rustbanken en de bloemenrijke graslanden.

Wandelen in het Nationaal park Hoge Kempen

Langs bossen en terhills

kaartje_connecterra

Over een grindpad wandelen we richting het grote binnenmeer waar we al meteen een mooi zicht krijgen op de omgeving van water bos en terhills. Met stevige tred volgen we de gele route.

Eens aan de andere kant van het meer nemen we een kort verbindingsstukje en trap alvorens we via de blauwe route richting ‘Chateau de Lizberg’ wandelen. Na een behoorlijke klim door het bos en een pauze om enkele mountainbikers de weg te wijzen komen we aan aan de eetgelegenheid. We zijn nog redelijk vroeg dus drinken we eerst een Chimay en kriek van de Limburgse abdij Ter Dolen. Een lekkere huisgemaakte lasagne en toast zalm maken de stop compleet. Voldaan zetten we onze toch verder.

Nationaal park Hoge Kempen

Na een stukje bos gaat het naar beneden langs een brandweg met hoogspanningsmasten. Via de blauwe en groene route komen we terug aan het water. We blijven even stil staan om een ree te bewonderen alvorens de steile klim van de eerste terhill aan te vaten.

Het is puffen en zweten maar het uitzicht op de top is de moeite. Beneden ons ligt het water, we zien Maasmechelen, het shoppingcenter, in de verte Nederland en voor de rest veel bos en heide. Om één of andere reden zijn ze ook een mastodont van een gebouw in het midden van het park aan het bouwen. Een doorn in het oog 🙁 . We zien in de verte de wolken en regen letterlijk op ons afkomen en besluiten de tocht verder te zetten.

Na een korte afdaling gaat het terug omhoog op een tweede terhill. De klim is minder steil dan de eerste maar toch ook een ‘kuitenbijtertje’. Intussen staan de hemelsluizen open.

Wind, regen en hagel

Nationaal park Hoge Kempen

Na de afdaling wandelen we vlak naast het water, intussen is het donker geworden en wanen we ons in een ‘Twin Peaks’ decor.  De hagelbollen vallen stevig uit de donkere wolken. Op één of andere manier is het leuk. We zetten er stevig de pas in en na wat slingeren door het bos langs enkele kreken gaat het weer omhoog op de laatste heuvel van de dag.

Boven is het alweer prachtig zonnig weer. Aprilse grillen. Ook hier een mooi zicht op het park met op de achtergrond een moskee en kerk broederlijk naast elkaar.

We dalen terug af en zijn nu mijns inziens op het minst interessante stuk van de rondwandeling. Veel asfalt en terug meer vergezichten van de bewoonde wereld. Langs een jong berkenbosje komen we terug aan bij het toegangscentrum van de Hoge Kempen. We kijken nog wat foto’s aan de oude mijnschachten en rijden richting Westerlo voor een glas witte wijn. Mooie wandeling in een prachtig stukje Limburg. Het nationaal park is trouwens nog veel groter en er zijn nog tal van dag- of meerdaagse wandelingen langs duinen, heide, meren,… Wij deden vandaag een kleine 19 km.

Kaart

GPX

Terhills Praktisch

Vervoer

Nationaal park Hoge Kempen

Wij reden met de auto tot in Maasmechelen waar we de auto parkeerden op de parking van het gekende Shoppingcenter ‘Maasmechelen Village’. Slechts een uur rijden van Antwerpen, Brussel , Düsseldorf en Keulen en ongeveer 30 minuten van Maastricht en Luik. De ingang van Het Nationaal park Hoge Kempen is op 200 meter.

Verlaat de E314 aan afrit 33 en volg de borden naar Leisure Valley. Bij de rotonde volgt u de aangeduide toegangsweg naar Leisure Valley en Maasmechelen Village.

Maasmechelen Village
Zetellaan 100
3630 Maasmechelen
België

Met het openbaar vervoer naar de Hoge Kempen

Er is een geregelde verbinding per trein naar het station van Genk. Vanuit het station kun je Maasmechelen Village in 20 minuutjes per taxi bereiken. Als alternatief kun je ook de bus nemen. Vanuit het station van Hasselt en het station van Maastricht in Nederland rijden er ook bussen naar de Village.
Raadpleeg www.belgianrail.be voor informatie over de uurregelingen of om tickets te kopen of bel het nummer +32 (0) 25 28 28 28.

Weer in het Nationaal Park Hoge Kempen

Wij hadden vier seizoenen in één dag. Aprilse grillen… lekker ‘uitwaaiweer’. Zon, regen, sneeuw, hagel, wind…en een negen graden Celsius.

CONNECTERRA WEER DEZE WEEK

Bewegwijzering Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal park Hoge Kempen

In het park zijn er verschillende wandelwegen die elk een aparte kleur hebben. Je kan ze apart doen of combineren door te wisselen op aangeduide punten. Een beetje het systeem van de wandelknooppunten.

Foto’s Hoge Kempen

Vragen en opmerkingen

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be