België, wat zijn de mogelijkheden voor meerdaagse hikings?

Hiking in België

Wie meerdaagse tochten wil maken hoeft het helemaal niet zo ver te zoeken. België heeft een prachtige gebieden die te voet te ontdekken zijn. Je kan er dagen, weken of zelfs maanden wandelen.

Bovendien is er een uitgebreid netwerk van bewegwijzerde wandelpaden en overnachtingsmogelijkheden. Bivakzones, campings, trekkershutten, B&B’s en gezellige hotels.

Hoe begin je er aan? we proberen alle info op een rij te zetten.

Route plannen

Het eerste wat je moet doen is de streek uitkiezen (zie verder onderaan) waar je wil gaan wandelen. Er zijn tal van mogelijkheden. Daarna is het kijken hoe je je tocht gaat plannen. Volg je bewegwijzerde trajecten, stippel je zelf de weg uit met wandelknooppunten, online of gewoon old school met de kaart.

Grote Routepaden

Grote RoutepadenJe kent ze heus wel, die rood-witte streepjes die je overal tegenkomt. Als je zo een markering ziet wil dit zeggen dat je op één van de vele routepaden zit van Grote Routepaden of één van de vele zusterorganisaties in Wallonië of het buitenland. Sinds de serie GR 5 via het beeldscherm de huiskamer binnen kwam langs zijn meer en meer mensen vertrouwd met het wandelnetwerk.

Grote Routepaden is een vrijwilligersorganisatie met als doel het promoten en aanzetten tot wandelen en fietsen over lange afstand. In Vlaanderen ontstond de vereniging in 1977 naar het voorbeeld van de Franse en Waalse GR tegenhangers (Grande Randonnée).

Het netwerk van GR’s loopt door heel Vlaanderen en Wallonië en laat je toe via de prima bewegwijzerde wandelroutes zowat heel België te verkennen. Bekijk het overzicht van alle Vlaamse GR’s, meer dan 4000 km, en begin alvast te plannen! In hun shop vind je voor elke GR een gedetailleerde topogids.

Wandelknooppunten

Het wandelknooppunten netwerk is intussen zeer uitgebreid. Het laat je toe om zelf tochten uit te stippelen of kan fungeren om bv. een bypass te maken tussen twee GR’s. De routeplanner laat je toe om zeer nauwkeurig de afstand te meten en je tocht uit te werken. Bovendien beschikt het platform over een prima app.

Routeyou

Een applicatie die ik zelf nog wel eens gebruik is Routeyou. Je kan er tal van routes vinden en de GPX downloaden, maar er is ook de mogelijkheid om zelf routes uit te stippelen op de routeplanner.

Overnachten

Qua overnachtingsmogelijkheden is er in België voor elk wat wils. Ons land is bezaaid met gezellige hotels, B&B’s, campings en bivakzones. Wildkamperen is de laatste optie en in principe verboden op het Belgische grondgebied.

Georganiseerd toerisme

Heb je een traject gekozen dat je wil wandelen op een meerdaagse wandeling en wil je overnachten in hotels of B&B’s gaan we er van uit dat je dit makkelijk kan regelen door de eigenaars rechtstreeks te verwittigen of te boeken via applicaties als Booking.com of AirBnB.

Bivakzones in België

Bivakzone SoorIn België zijn er tal van bivakzones waar je legaal mag kamperen in de natuur. Elke bivakzone heeft zijn eigen specificiteit maar in principe zijn de regels overal een beetje gelijk. Respect voor de natuur en je medemens staat centraal. Bivakzones zijn tegenwoordig immens populair en kreunen een beetje onder het eigen succes. In Nederland werd zo besloten alle paalkampeerplaatsen voor goed te sluiten. Alle info over de bivakzones, waar ze te vinden en in de buurt van welke wandelwegen ze liggen vind je op de uitstekende website bivakzone.be

Welcome to My Garden

Welcome to my gardenVerder kent Vlaanderen ook het burgerinitiatief ‘Welcome to My Garden‘. Het is een platform waarmee burgers hun tuin vrij ter beschikking kunnen stellen. Een rudimentaire camping voor reizigers dus. Het is een initiatief zonder winstoogmerk dat is opgezet door een groep burgers.

Ook Campspace heeft een gelijkaardige opzet, hier is er wel meestal een kleine vergoeding verbonden aan je kampeerplek. Campspace heeft kampeerplekken wereldwijd.

Buitengewoon Kamperen 2020

Buitengewoon kamperen

De zomer van 2020 is door de corona maatregels sowieso een beetje speciaal. Buitengewoon Kamperen is een initiatief van Natuur en Bos in samenwerking met Natuurinvest. Het maakt deel uit van het 2020 programma ‘Buitengewoon Binnenland’.

Zo ontstond het idee om natuurgebieden eenmalig open te stellen om er deze zomer te Bivakkeren. Je boekt enkel een tipitent en brengt zelf de rest mee. Perfect om bv. een tweedaagse te doen met de kinderen. Je leest er alles over op de speciaal hiervoor opgezette website van Natuur en Bos.

Wandelgebieden in België

Vlaanderen

Grote RoutepadenVlaanderen is verrassend afwisselend qua wandelgebieden. Naar het Heuvelland tegen de Franse Grens, door Kempische bossen of heidegebieden, het prachtige Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg, de Voerstreek…

Kempen

De Kempen heeft van alles te bieden. Over de zandgronden is het vooral wandelen tussen graslanden, akkers, heidegebieden en bossen. Op Kempisch plateau in Limburg ligt het Nationaal Park Hoge Kempen. Het is een prachtig gebied dat wandelen centraal zet in de beleving. Verder is de Kempen bezaaid met culturele bezienswaardigheden zoals abdijen, begijnhoven, kerken,…

Kuststreek en Polders

GR 5AOnze kustlijn kan zo een prijs krijgen voor lelijkste zeestrook ter wereld. Toch kan je er nog verrassend wandelen. De GR 5A loopt langs onze Belgische kust door duingebieden en stranden waar je heerlijk kan uitwaaien langs de vloedlijn. Net achter de kust liggen de polders. Een vlakte met vooral weiden en akkerland.

Heuvelland en de Vlaamse Ardennen

Dit West-Vlaamse heuvelgebied tegen de grens van Frankrijk en Wallonië bestaat uit heuvels met een hoogte tot 150m die uit ijzerhoudende zandsteen bestaan. Het is er prachtig wandelen.

Midden-België

Deze leemstreek vol vierkantshoeves, holle wegen en dalletjes kan de wandelaar bekoren. In Haspengouw overheersen de fruitbomen en aan de Brusselse rand is er het uitgestrekte Zoniënwoud.

Wie graag héél Vlaanderen doorkruist kan de GR 128 Vlaanderenroute doen die loopt van Aken tot aan de Franse grens in het Heuvelland. Een mooie staalkaart van wat Vlaanderen te bieden heeft. Je doorkruist prachtige natuurgebieden maar ook historische steden.

Wallonië

OurtheAls Vlamingen naar Wallonië gaan noemen ze dat nog wel eens onterecht… ‘Dé Ardennen’. Dat klopt niet helemaal. De Ardennen is een het heuvelachtige gebied in het zuidoosten van België dat zicht uitstrekt tot in Luxemburg en Frankrijk. Wallonië kent prachtige wandelstreken en tal van Grand Sentiers. De Hoge Venen, Oostkantons, Condroz, valleien van Ourthe, Semois, Salm, Lienne, Amblève,…

Ardennen

De parel aan het Belgische wandelfirmament is natuurlijk de Ardennen. Tijdens de vorming van de Alpen gaan de Ardennen mee de hoogte in en vormen zo het gebied dat we nu kennen.

De Hoge Venen is een prachtig gebied met het grootste aaneengesloten hoogveengebied van Europa. Maar je vind er ook prachtige bossen zoals het Hertogenwald. Sommige delen van het Veengebied worden soms gesloten vanwege brandgevaar of het broedseizoen. Op hautesfagnes.be kan je zien of de rode vlag al dan niet uithangt.

De Ardennen kenmerkt zich ook door de prachtige wandelgebieden en dorpen rond de rivieren die de streek rijk is

  • Amblève (en de zijrivieren Warche, Salm en de Lienne) met Malmedy, Stavelot, Trois-Ponts, Vielsalm en Coo.
  • Ourthe (Westelijke en de Oostelijke Ourthe) met Houffalize, Durbuy en La Roche-en-Ardenne.
  • Lesse en de Lomme met Rochefort, Saint-Hubert
  • Semois met Bouillon, het ruwste deel van de Ardennen.

België

Verder vind je er ruwe rotsmassieven, kolkende rivieren,  idyllische watervallen en grotten.

Onze verslagen

Land van Herve

Achter Luik in het Oosten van het land ligt het Land van Herve. Een glooiend groen landschap dat vooral bestaat uit kalk- en mergelondergrond die aansluit bij Nederlands Limburg en de voerstreek. O.a. de lange afstandsroute GR 5 loopt door dit mooie gebied van hagen , fruitbomen en weiden.

Condroz

Ten zuiden van het leemplateau van Midden-België lig de Condroz. Geërodeerde kalksteen en weerbarstige zandstenen zorgen er voor een glooiend landschap.

  • Entre Lesse et Lomme is een populair lange afstandspad in de Condroz. Bovendien zijn er drie bivakzones in het woud van Saint-Hubert.

Fagne en Famenne

Deze smalle lager gelegen strook kenmerkt zich vooral door landbouwgebied en bossen op de hellingen.

  • De GR 577 maakt een lus van bijna 180 km door de Famenne. Onderweg kom je o.a. in Han, Durbuy, Rochfort,…

Lotharingen

Belgisch-Lotharingen ligt terug lager dan de Ardennen en is een leuk heuvelachtig gebied. Het Arelerland in het oosten en de Gaume in het westen hebben heel wat te bieden. Drie asymmetrische heuvelketens lopen van oost naar west over vrijwel de gehele lengte. Dit zijn de zogenaamde cuesta’s.

Lange afstandspaden

Voor wie graag een langere tocht maakt is de grensoverschrijdende Escapardenne waarvan de Eisleck trail voor een groot deel op Belgisch grondgebied loopt een échte aanrader. Zelf liep ik stukken tussen Nisramont en La Roche-en-Ardenne, een deel met mijn kinderen in België en Luxemburg en de Lee trail eveneens in het Groothertogdom.

Ook de GR 5, GR 128 Vlaanderenroute, Transardenaise, Hoge Ardennenroute,… zijn lange afstandsroutes in België waar je meestal wel een paar weken zoet mee bent.

Vervoer


De routeplanner van de TEC voor Wallonië vind je op hun homepage. De Smart Mobility Planner combineert de diensten van alle dienstverleners in één handige applicatie.

Links

Verslagen

Hiking inspiratie nodig voor meerdaagse tochten in België?