Start-to-Hike: bevoorrading

Eten en drinken op je meerdaagse tocht

Het goed plannen van je waterbevoorrading

Bevoorrading op hike – Een van de belangrijkste dingen als je onderweg bent is water. Je doet er dus goed aan om vooraf te checken of er (genoeg) beschikbare waterbronnen, winkels, natuurlijk water, huizen,… zijn, vooral als je wandelt in droge klimaten waar water bijzonder schaars is.

Als je kan inschatten hoeveel kilometer er tussen twee waterbevoorradingspunten ligt, kan je bepalen hoeveel water je zal nodig hebben voor je volgende deel van de tocht. Denk niet enkel aan het water dat je drinkt maar eventueel ook het water dat je nodig hebt om te koken, wassen, tanden poetsen,…

bevoorrading
Op de Canarische eilanden is het bv. aangeraden je op voorhand zeer goed te informeren waar er water te krijgen is. Dikwijls zijn er amper natuurlijke watervoorzieningen.

Het is ook belangrijk om uw waterzuiveringssysteem in overweging te nemen, of dat nu druppels, een filter, koken, etc. zijn. Gebruik steeds stromend water indien mogelijk en enkel stilstaand water als er geen andere mogelijkheid is.

Water bevoorrading op je tocht

Op sommige tochten, zeker in dicht bewoond gebied, zal bevoorrading geen probleem zijn en kan je steeds water kopen of vragen. Op plaatsen met veel natuurlijk water is er steeds de mogelijkheid om water te filteren. Ook in berghutten kan je meestal gratis stromend water of uitzonderlijk flessenwater kopen. Vergewis je dus goed of je onderweg water zal kunnen bijtanken of maak een plan. Op een solo hike in Tenerife kwam ik onderweg nergens water tegen en moest ik zelfs een keer 7 km omlopen om me te herbevoorraden. Op zich geen probleem maar je moet er je wel bewust van zijn zodat je niet letterlijk droog valt.

Hoeveel water heb je nodig op hike?

Een menselijk lichaam bestaat uit ongeveer 60% uit water. Zelfs door lichte lichaamsbeweging kan dit percentage gaan al gaan dalen. Het is belangrijk om goed te hydrateren. 

Om te beginnen start en eindig je de dag met genoeg te drinken, pre-hydrateren helpt je lichaam het langer vol te houden. Drink ongeveer 500 ml tot twee uur voor vertrek.

Hoeveel je moet drinken hangt af van een aantal verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de activiteit die je doet, de intensiteit, de duur, de weersomstandigheden en je lichaamstype. Een goede vuistregel om te onthouden is om ongeveer een halve liter water per uur te drinken bij een niet te intensieve activiteit bij normale weersomstandigheden. Het kan zijn dat u meer moet drinken naargelang je lichaamsbouw en de intensiteit, duur, weersomstandigheden,… van de activiteit.

bevoorrading

Een biertje of wijntje af en toe moet zeker kunnen, maar let op aangezien alcohol een vocht afdrijvende werking heeft.Gendarmstien Denemarken

Reken minstens tussen de twee à drie liter drinkwater per wandeldag. Elke persoon is anders en heeft een andere behoefte, zweet je heel veel is het ook vanzelfsprekend dat je meer vochtopname nodig hebt. Voor mensen die veel transpireren kan het nuttig zijn om isotone poeders met de nodige elektrolyten aan je drinkwater toe te voegen om zouten, suikers en mineralen op pijl te houden.

Wandel je op grote hoogte is het ook belangrijk om genoeg/extra te hydrateren. Je hebt minder snel trek of dorst op grotere hoogten, toch is het belangrijk om regelmatig en voldoende te drinken.

bevoorrading

Dat genoeg drinken in warme omstandigheden noodzakelijk is weet iedereen, maar drink ook voldoende bij koude temperaturen. Warme dranken kunnen hier een extra comfortgevoel geven.

Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je precies bepalen hoeveel je drinkt.

Voedsel bevoorrading

Laugavegur

Het aanvullen van voedsel kan, afhankelijk van hoe je het aanpakt, nogal wat planning vergen. Zeker op langere meerdaagse hikings moet je een systeem bedenken om je voedselvoorraad onderweg aan te vullen.

Of je nu bij één methode blijft of er een paar combineert, hier zijn enkele van de meest populaire opties voor het aanvullen van voedsel:

  • Koop voedsel in steden, benzinestations, bevoorradingspunten onderweg,…
  • Op langere trails is er dikwijls de mogelijkheid om pakketten vooruit te sturen naar bepaalde afhaalpunten of postkantoren
  • ‘Cache’ je eten. Je voedsel wordt op bepaalde punten langs de trail bewaard waar je het eerder met bv. een auto achter laat.
  • Neem al je eten mee van bij het begin van je tocht. Lichtgewicht voedsel is een aandachtspunt en wordt belangrijker naar gelang de duur van je trip. Gevriesdroogde maaltijden zijn dan een goede oplossing (ons favoriete merk is Real Turmat), bovendien hoef je enkel water op te warmen en kan je gewicht besparen op je kookset.

Wat neem ik mee?

hiking

Energie in de vorm van voeding is van cruciaal belang om een langere fysieke inspanning met plezier af te werken. Uren aan een stuk wandelen vraagt wel wat van je lichaam en het belangrijk om dit energiepeil voldoende hoog te houden om de spreekwoordelijke ‘klop van den hamer’ te vermijden.

Een uitgeput hongerig lichaam zal tegensputteren en de inspanning die je aan het leveren bent zwaarder en moeilijker maken. Daarom is het nodig om energierijk voedsel mee te nemen op je tocht. Hierbij houden we nog rekening met enkele factoren als gewicht, opwarmtijd, pakvolume,…

Gevriesdroogde voeding zijn lichter dan gewoon voedsel en zorgt toch voor voldoende calorieën.

Bevoorrading: vragen en opmerkingen ↴