Hiking stories

Geierlay hangbrug

Geierlay

De Geierlay is een hangbrug gelegen in het middelgebergte van de prachtige wandelstreek Hunsrück in het westen van Duitsland. Absoluut een aanrader voor een leuke daguitstap met de kinderen, familie, vrienden,…

Plan je bezoek aan de Geierlay hangbrug in Mörsdorf

De Geierlay hangbrug: enkele cijfers

De hangbrug, ontworpen door de Zwitserse ingenieur Hans Pfaffen naar Nepalees voorbeeld, werd geopend in 2015 en verbind de dorpjes Mörsdorf en Sosberg met elkaar. Een honderdtal meter onder de voetgangersbrug stroomt de Mörsdorfer Bach door de vallei. De Geierlay heeft een overspanningsbereik van maar liefst 360 meter, weegt 57 ton en kan een gewicht van 50 ton dragen.

Bijna twee miljoen mensen bezochten de brug reeds. Wie hoogtevrees heeft durft wel eens twijfelen, 20 procent van alle bezoekers die de brug bezoeken besluiten om de oversteek toch maar niet te maken.

Sinds 2017 is de Geierlay pas de op één na langste hangbrug in Duitsland. De Titan RT brug in de Harz is met 483 meter nog een stuk langer. Ik bezocht de brug in de Harz in de zomet van 2022 en kan zeggen dat de Geierlay hangbrug veel authentieker is en in een mooiere omgeving ligt.

De financiering van 1,14 miljoen Euro kwam voor het grootste gedeelte van de Europese unie.

Praktische info Geierlay hangbrug

Adres Geierlay bezoekerscentrum

Parkeren

Er zijn vier parkeerplaatsen in de buurt van het bezoekerscentrum. Veel mensen bezoeken de brug en op sommige dagen kan het er dus ook wel druk zijn. Er wordt dan ook gevraagd enkel gebruik te maken van de bewegwijzerde parkeerplaatsen: (zie plattegrond)

In de dorpsstraten zijn de toegang en parkeerplaatsen exclusief gereserveerd voor bewoners (met bewonerskaart). Ook voor de vele boeren in de streek moeten de landbouwwegen vrij gehouden worden!

Houd dus rekening met de bewoners en parkeer op de daarvoor bestemde plekken!

Prijzen variëren van 6€ tot 10€ voor 4 uren met een toeslag per uur voor langer verblijf. (let op: voor actuele prijzen ook altijd even de website van het bezoekerscentrum checken).

Vanaf de parkeerplaatsen is het zo’n anderhalf tot twee kilometer stappen naar de Geierlay Hangbrücke.

Bussen

Buschauffeurs kunnen hun passagiers afzetten aan het bezoekerscentrum en worden dan verzocht te parkeren buiten Mörsdorf, binnen de dorpskern zijn geen parkeermogelijkheden voor touringcars.

Mobilhomes

Ook mobilhomes zijn welkom in de buurt van de brug, bestuurders kunnen terecht op Parking 2 in de Windorfer Strasse. Volgende prijzen waren in 2022 van toepassing. Voor actuele info kan je ook hier terecht op de website van het bezoekerscentrum.

CAMPER INCL. AAN- EN AFVOER (VE) EN ELEKTRICITEIT:
12 uur = 10,00 € (1⁄2 dag)
24 uur = € 18,00 (1 dag)
36 uur = € 28,00 (11⁄2 dagen)
48 uur = € 36,00 (2 dagen)

De gebruiksvoorwaarden voor het gebruik van de staanplaatsen kan je hier in het Duits terugvinden.

Je neemt bij het binnenkomen een parkeerkaart bij de slagboom, voor het uitrijden reken je met je creditcard bij de automaat af. De respectievelijke vergoeding wordt berekend vanaf de ingang.
Het gebruik van de toiletten is bij de prijs inbegrepen.

Openbaar vervoer

Komt je uit de richting van de Moezel tot aan Mörsdorf, dan stap je af één halte voor het bezoekerscentrum. Van hieruit kan je perfect de Geierlay-brugtocht maken en vervolgens met de bus terugkeren of verder reizen.

Als je met het openbaar vervoer reist, spoor je best naar Trier of Koblenz om daarna een bus naar Morsdorf nemen die je naar het bezoekerscentrum brengt.

Voor actuele dienstregeling kan je hieronder de Deutsche Bahn raadplegen.

Prijs

De Geierlay is in tegenstelling tot de brug in de Harz volledig gratis. Ook honden en fietsen mogen over de brug maar hou natuurlijk rekening met andere mensen op de smalle brug.

Mag mijn hond mee?

Als je trouwe viervoeter het aan durft mag hij mee over de Geierlay brug. Honden moeten wel aangelijnd zijn. Hou verder rekening met andere mensen, niet iedereen is zot van honden en de brug is maar 85 cm breed.

Wanneer te bezoeken

De brug is het hele jaar geopend en heeft in elk seizoen wel iets magisch. Tijdens de eindejaar periode is de brug op bepaalde avonden (hieronder meer) zelfs verlicht met lampjes. Denk daar nog wat sneeuw bij…

Dit gezegd zijne, de brug kan ook ontzettend druk zijn. Soms té druk om er van te kunnen genieten. Als je kan plan je je bezoek buiten (verlengde) weekends of vakantieperiodes. Indien je toch gaat op vrije dagen probeer dan zo vroeg of laat mogelijk te gaan.

Op de webcam hieronder kan je de huidige situatie qua drukte aan de brug volgen (refresh je browser voor de actuele situatie)

Verlichte Geierlay

In het 3e weekend van de advent, tussen 16.00 uur. en 22 uur wordt de Geierlay brug op een heel bijzondere manier verlicht. Meer dan 7000 LED’s laten de hangkabelbrug oplichten in het donker.
Een echte HIGHLIGHT dus! Er is geurige glühwein, warme wafels, gebakken hertenworst met friet of vers gemaakte hamburgers te verkrijgen in het unieke decor van de verlichte hangbrug. De opbrengst van de avond gaat naar een Tanzaniaanse VZW voor blinde kinderen.

Vergeet niet een zaklamp mee te nemen op die avonden om vlot de brug te bereiken al wandelend.
Het pad naar Geierlay heeft geen straatverlichting!

Webcam Geierlay

Wandelroutes

Er liggen verschillende dagwandelingen in de buurt van de hangbrug zodat je van je bezoek een mooie dagbesteding kan maken. De meeste mensen wandelen de Geierley Schleife, een rondwandeling van ruim 5 kilometer die je door betoverende omgeving voert. Zo krijg je de brug ook aan de onderzijde te zien in het dal. De Geierlayschleife wandelroute staat ter plekke trouwens prima aangegeven.

Ook de lange afstandsroute Saar-Hunsrück-Steig loopt langs de wandelbrug

Eten en drinken in Mōrsdorf

Er zijn enkele horeca gelegenheden in Mörsdorf. Je vindt ze hieronder op de kaart. Niet overal kan je digitaal betalen, voorzie dus voor de zekerheid contant geld.

Aan de brug zelfs zijn er geen faciliteiten. Neem dus, zekere op warme dagen, zelf wat water en eventueel wat eten mee. Er zijn ook geen toiletten. Je laatste kans is dus het bezoekerscentrum (betalend) of horecagelegenheid in Mörsdorf.

Overnachten dichtbij de Geierlay

De Hunsrück is een prachtige streek en er is nog veel meer te zien dan de Geierlay hängeseilbrücke alleen. Je kan er prachtig wandelen, de streek ligt bezaaid met mooie valleien en kastelen. het is dus zeker de moeite om meerdere dagen door te brengen in de streek. Je vindt er dan ook tal van pensions, hotels en Ferienwohnungen.

Weer deze week in Hunsrūck

Geierlay WEATHER

Links

Foto’s Geierlay hangbrug

Vragen en opmerkingen

Nog vragen of opmerkingen? Stel ze onderaan de pagina.

Geef een reactie

[instagram-feed]