treinstapper Zichem - Diest
treinstapper Zichem - Diest

Treinstapper Zichem – Diest – Devoot en Godvrezend als wij zijn kunnen we niet anders dan op 1 mei te voet naar Scherpenheuvel te trekken. Als ik mijn lieve Katrien rond de klok van zeven subtiel wakker maak kijkt ze me nog even duivels aan maar een half uurtje later kunnen we met kleine oogjes vertrekken.

De klassieke route van uit Westerlo deden we al tot in den treure dus kozen we deze keer de treinstapper Zichem – Diest om het bedevaartsoord aan te doen. Met stille trom maar veel goesting stappen we in de auto en rijden naar het kleine stationnetje van Zichem.

Stappen tussen Diest en Zichem

Grote Routepaden

 22.8 km  228 m  231 m

Veel meer dan licht gegrom komt er nog niet uit als we om precies acht uur de trein nemen in het dorp van Ernest Claes. Amper vijf minuten later staan we op het wat doodse perron in Diest. Het buffet is op deze hoogdag van de arbeid niet open, ‘no koffiekoeken for us‘ of een extra cafeïne shot om de dag te beginnen.

treinstapper Zichem - Diest

Via een fiets- en voetgangersbrug in de regenboogkleuren zijn we in een mum van tijd in de met bloemen bezaaide natuur. Via het park Jan Heylen, vernoemd naar de Diestse keramiekkunstenaar, komen we op de omwalling van de Vlaamse Oranjestad.

Stevige wallen

Aan de statige Schaffense Poort kruisen aan de wandelboom verschillende GR-paden. Van hier wandel je zo naar Nice, Antwerpen, Hoegaarden,…

Rechts van ons ligt het charmante Diest maar wij wandelen verder via de omwalling, Saspoort en Demertrefplaats. De 19de -eeuwse verdedigingsgordel ademt geschiedenis. Met een beetje verbeelding zie je hier de noeste Boerenkrijgers nog wat Fransen in de luren leggen. Deze ochtend zien we er niet veel meer dan enkele vissers die in hun bosgroene tentje nog wat aan het snoezen zijn.

Natuurpracht

Als we in het in bloemen badende Webbekomsbroek aankomen halen we al snel de verrekijker boven. Kleppende ooievaars vliegen af en aan, kleurrijke ijsvogeltjes scheren over het water en drie jonge reetjes grazen rustig tussen de waterpartijen.

Wat een prachtig stukje Brabant is dit overstromingsgebied. Terwijl we verder stappen over de bolstaande kinderkopkes worden we begeleid door een symfonie van luid kwakkende kikkers die zich in de dikke rietkragen schuil houden.

Over holle wegen, weilanden en goudgele velden vol koolzaad struinen we verder tot aan de Kloosterberg. Ooit stond op deze oude getuigenheuvel, vol ijzerzandsteen uit het Diestiaan, de abdij van St.-Bernardasdal.

Ontbijten in de marginale driehoek

Onze hongerige magen beginnen serieus te knorren. We proberen in de Lunch Garden een koffie en wat lekkers te scoren maar het personeel is vooral bezig met ons straal te negeren. In de Burger King wat verderop proberen we het nogmaals. Wat koffie, poffertjes met siroop en een niet al te smakelijk slaatje moeten de ergste nood vervullen. Andere vroege vogels bestellen ondanks het ochtenduur al frieten overladen met gesmolten kaas en spek, volumineuze burgers en een stevige beker frisdrank om alles weg te spoelen. Misschien is dit een standaard ontbijtje in de marginale driehoek? 😀

Na ons streekontbijt steken we de drukke baan over en klimmen langs holle wegen verder naar de heuvelrug.

treinstapper Zichem - Diest

Schalala lala lala la…

treinstapper Zichem - Diest

Terwijl in de verte de Basiliek van Scherpenheuvel boven het weidse landschap vol akkers opduikt herinnert de Galgenberg ons aan de terechtstellingen die hier ooit plaatsvonden. De oorwurm van de Marlets uit de jaren 80 komt met zicht op ‘Montaigu’ spontaan ten berde. We gaan te voet naar Scherpenheuvel klinkt het ietwat vals over de verder in stilte badende heuvelkam. Carry kijkt eens raar naar Barry.

Wie het verhaal van Vlaanderen over de religieuze onrust in de 16de eeuw zag weet dat de koepelkerk uitgroeide tot het symbool van de katholieke strijd tegen de protestanten. Scherpenheuvel is dan ook eeuwen lang één van de belangrijkste bedevaartsoorden in onze contreien.

Vandaag is het een beetje vergane glorie in onze ogen en teren de kleurrijke windmolentjes, noveenkaarsen, O.L.V. guimauve, zachte pepernoppen, enz. vooral nog verder op sentiment en nostalgie. Toch leeft het stadje in de processiemaand nog helemaal op. Honderden pelgrims zijn op beeweg en stromen er van alle kanten toe. Geestelijken in lange witte kazuifels verkondigen met passie Gods woord in de open lucht en de terrasjes zitten afgelaten vol.

Na een deugddoende koffie lopen wij verder, hopend dat we weer een aflaat verdiend hebben en er een jaar tegen kunnen, als God het wil tenminste.

Naar het dorp van dé Witte

treinstapper Zichem - Diest

Via de rustieke Mariahal en kruisweg staan we in geen tijd terug tussen de weiden met grazende lammetjes. We dalen zo verder af naar het dorp van dé Witte terwijl in tegenovergestelde richting de begankenis richting Scherpenheuvel verder gaat. Tal van wandelaars komen ons tegemoet en hier en daar is er zelfs tijd voor een pauze met hemelse geneugten als cava en gerstenat. Het is een gezellige bedoening en iedereen lijkt opgewekt en vrolijk.

Van aan de Maagdentoren, die in de 14de eeuw diende uitkijk- en verdedigingspost, is het nog slechts een kort stukje tot aan het station van Zichem. Volgens een onwaarschijnlijke legende luidt het dat Renier II van Schoonvorst de donjon liet bouwen om er zijn dochter in op te sluiten, zodat deze niet met een simpele landbouwer zou trouwen. De jonge dame zou in de toren geen gezelschap gehad hebben, tenzij een enkele zuster die eten kwam brengen. Uiteindelijk gooide ze zich uit verdriet en eenzaamheid van het bouwwerk en kwam zo te sterven. 

Wie niet waagt blijft maagd, en je ziet wat daar van komt. Dus dit is zeker een treinstapper om je aan te wagen! Veel natuur, bloesems, fauna en cultuurhistorische plaatsen. Ik had bovendien nog het liefste gezelschap dat er is mee. Dat laatste alleen is al een jaarlijkse pelgrimage waard. Grâce à Dieu van een atheïstische wandelaar!

Treinstapper Zichem – Diest kaart

GPX Treinstapper Zichem – Diest

* Wij stapten de treinstapper van Diest naar Zichem

Treinstapper Zichem – Diest praktisch

Vervoer

Openbaar vervoer

Vanzelfsprekend is het openbaar vervoer, de trein, het makkelijkste om aan je begin- en eindpunt te geraken. Je spoort dus naar het station van Zichem of Diest om te vertrekken. Uurregelingen voor de trein vind je op de website van de NMBS.

Auto

Doe je de treinstapper in combinatie met de auto zet je deze best aan het station van Zichem. In Diest is de ruime parking sinds kort betalend geworden.

Bewegwijzering

Treinstapper 4

De treinstapper Zichem – Diest (of omgekeerd) loopt bijna volledig langs Grote Routepaden. De streek ligt bezaaid met GR’s en de trail wisselt dan ook al eens van de ene GR naar de andere. Zelf liepen we ook één keer bijna de verkeerde richting uit omdat we iets te vlot de vertrouwde streepjes volgden. De GPX en/of topografische wandelgids zijn dan ook een goede aanvulling op de bewegwijzering.

Topogids

Treinstapper Zichem – Diest maakt deel uit van de Treinstapper 4 die verscheen in maart 2023. Eerder verschenen er al Treinstappers 1Treinstappers 2 en Treinstappers 3 (met mijn schoon Madame op de cover) bij Grote Routepaden. Je vindt er een gedetailleerde wegbeschrijving, kaartjes en info over bezienswaardigheden.

Word je lid van Grote Routepaden kan je het boekje met korting aankopen en krijg je bovendien nog zes keer per jaar het leuke wandelmagazine ‘Op Weg‘ in de bus.

Bevoorrading op de treinstapper Zichem – Diest

Wil je je onderweg bevoorraden doe je dit best in Diest. Je moet hier even voor van de route afwijken en het stad induiken. Na ongeveer 12 km kan je je ook (her)bevoorraden. Er zijn winkels als Carrefour, Aldi, Lidl en Colruyt. (Fastfood)restaurants McDonalds, Burger King en Lunch Garden zijn er eveneens ter hoogte van de Leuvenssteenweg.

In Scherpenheuvel zijn er winkels en tal van horecagelegenheden. In Zichem is er een bakker.

Scherpenheuvel

Deze treinstapper loopt langs, maar niet door, Diest, Scherpenheuvel en Zichem. Toch is het de moeite om tijd uit te trekken voor een ommetje. Het Begijnhof van Diest (UNESCO-werelderfgoed), de Basiliek van Scherpenheuvel, het dorp van Ernest Claes,… zijn maar een kleine greep uit de bezienswaardigheden die deze cultuurhistorische plaatsen te bieden hebben.

Overnachten

Wil je langere tijd in de streek verblijven dan zijn er genoeg mogelijkheden. Check hier alle hotels in de buurt. Tip: koppel de treinstapper Aarschot – Zichem en/of Schulen – Diest aan deze trail voor een meerdaagse tocht.

Weer deze week

Hageland WEER DEZE WEEK

Links

Foto’s treinstapper Zichem – Diest

Vragen en opmerkingen ↴

Heb je een vraag, opmerking en eigen ervaring? Onderaan deze page kan je vragen stellen of ervaringen delen over deze treinstapper. Je kan ook steeds contact opnemen me ons via het contactformulier.

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be