Voor deze vijfdaagse hiking in de Belgische provincie Luxemburg puzzelden we zelf een 100-km lange wandellus in elkaar met start- en aankomstplaats in Bastogne. Op ons pad bewandelden we een deel van de GR 14, GR 15, GR 57 en GR 151 alsook een klein stukje van de Escapardenne Eisleck trail.

Na de hike langs de verlaten invasiestranden van D-Day in het mooie Normandië in 2019, treden mijn broer en ik dit jaar opnieuw in de sporen van de 101st Airborne Easy Company. Dit keer in gezelschap van onze zus.

Dag I Bastogne – Vissoule

Grote Routepaden GR 15 ↔ 22,81 km ↑ 260 m  ↓ 321 m GPX

101st Airborne Division
Band of Brothers

Anno 2020 is er, buiten het vervloekte Coronavirus, gelukkig niemand die ons probeert klein te krijgen. Ons vertrek op deze mistige 11de november aan het oude zuidstation van Bastogne wordt letterlijk ingezet met trompetgeluid van de Brabançonne, die in de verte weerklinkt. Zo zetten we onze eerste stappen op de GR 15 ‘Sentiers de l’Ardenne’.

Voor wie deze tocht wil aanvatten en er een extra beleving aan wil toevoegen, is een kleine duik in de geschiedenis voor vertrek aan te bevelen. In december 1944 kwamen de Amerikaanse soldaten Bastogne verdedigen, na omzwervingen langs de Franse kust en Operatie Market Garden in Nederland. De zwaar bevochten “Slag om Bastenaken” gebeurde in de bittere koude en werd na zeven dagen gewonnen door de geallieerden.

Toen de Easy Company aankwam in Bastogne waren ze met 240, amper een maand later waren er nog slechts 63 overlevenden.

De waargebeurde aangrijpende verhalen van Majoor Winters en zijn manschappen werden verfilmd in de prestigieuze HBO serie van de hand van Steven Spielberg en Tom Hanks, naar het boek ‘Band of Brothers’. Twee afleveringen van de 10-delige reeks spelen zich af in Bastenaken en omgeving. Ik verzeker dat het vooraf bekijken van de beelden een extra dementie geeft aan het inlevingsvermogen ter plaatse. Wij mochten gelukkig wel rekenen op een streepje zon en joviale ontmoetingen.

Herinneringen aan de Slag om de Ardennen

We passeren het statige Mardasson Monument dat de ‘Battle of the Bulge‘ herdenkt. Het is op zijn minst indrukwekkend te noemen en dus nemen we even de tijd om alles te bezichtigen alvorens we onze weg verder zetten op het Routepad.

Mardasson Monument
Mardasson Monument
Bois Jaques Foy

We verlaten de bewegwijzerde track voor een ommetje langs het dorpje Foy. In het aanpalende naaldbos zie je nog de uitgegraven schuttersputten van de Easy Compagnie.

Eind december 1944 en januari 1945 vochten de moedige militairen van de 101ste divisie in het Bois Jacques in Foy tegen een Duitse overmacht. Toen de Easy Company aankwam in Bastogne waren ze met 240, een maand later waren er nog amper 63 overlevenden.

Niemand minder dan Amerikaans acteur en filmregisseur Tom Hanks liet samen met autoconstructeur JEEP een monument optrekken om de soldaten te herdenken, vlakbij het bos waar een zware strijd gestreden werd.

Monument Foy

Na deze korte omweg komen we terug op de GR 15. Bij het gehucht Vissoule zoeken we een bivak plaats. Ons oorspronkelijke doel was de nieuwe bivakzone ‘Les Blancs Bois‘ maar het wordt te donker om verder te stappen.

Dag II Vissoule – Engreux

Grote Routepaden Eisleck trail + GR 57 ↔ 22,38 km ↑ 494 m  ↓ 732 m GPX

Visoulle

We vervolgen onze weg en al snel stappen we op de mooie Escapardenne Eisleck trail waar de kabbelende ‘Ourthe Occidentale‘ meeslingert door het herfstlandschap. Langs de voorgenomende bivakzone gaat het richting de ontwakende stad Houffalize. We grijpen er onze laatste kans op bevoorrading in de lokale supermarkt.

De stadsbeton ruilen we in voor rustige en brede gravelpaden. We ondervinden dat de bivakzone van Esneux niet meer bestaat, maar kunnen gelukkig 2 km verderop kamp opslaan hoog boven de Oostelijke Ourthe.

GR

We genieten van een fles straffe Calvados die leiden tot nog straffere verhalen en anekdotes aan een knisperend kampvuur.

Daar bovenop worden we getrakteerd op een paar vallende sterren bij heldere hemel. Onze innerlijke en uiterlijke mens werd verwarmd. Dat blijkt die koude nacht geen overbodige luxe .

Dag III Engreux – Wyompont

Grote Routepaden GR 57 en GR 14 ↔ 19,36 km ↑ 614 m ↓ 538 m GPX

We zijn vroeg wakker en gaan terug op pad. Onze ochtendpanache wordt onmiddellijk beloond; Bij de oversteek van het puntige schiereiland tussen de Oostelijke en Westelijke Ourthe ontvouwt zich een verbluffend panorama. De ‘Ourthe Occidentale‘ wurmt zich meanderend door het machtige herfstlandschap. Het zicht was minstens even romantisch als deze beschrijving.

Bastogne

We stappen een heel eind langs de prachtige stroom waarvan de oevers zijn gehuld in warme najaarstinten. Op een tractorspoor krijgen we het gezelschap van een vinnig hondje. Omdat de relaxte viervoeter na een paar kilometer nog steeds niet van onze zijde wijkt, bellen we het nummer op zijn naamplaatje. De bazin van avonturier Pablo verbaasde zich niet over onze oproep. Binnen de kortste keren werd de keffer opgehaald, zodat wij met het warme gevoel van wilde weldoeners door kunnen stappen.

Tegen valavond zetten we de tent en tarp op in een hellend naaldbos op de schaarse vlakke stukken die er te vinden zijn, maar wel rijkelijk voorzien van een dikke laag verend mos.

Dag IV Wyompont – Mesy

Grote Routepaden GR 151↔ 22,64 km ↑ 465 m ↓ 326 m GPX

Bastogne

Bijna onmiddellijk na ons vertrek stappen we op de GR 151. Naast het Saint-Grégoire kerkje van Roumont is ophaalpunt van een groepsaankoop georganiseerd voor buurtbewoners. Ze schuiven aan voor hun deel streekproducten van de lokale boeren. We vallen ietwat op in de keuvelende wachtrij, maar met enige toelichting over onze verschijning mogen we er onze geslonken watervoorraad bijvullen. Samen een 10-tal kilo zwaarder, vatten we het onderdeel met de meeste hoogtemeters in onze tocht aan.

Ardeense gastvrijheid

Het afhaalpunt was op bestelling en sinds Houffalize kwamen we geen winkel, bakker of slager meer tegen om ons te provianderen. Onze rugzak zit nog goed gevuld met gevriesdroogd eten, knapperige granola en suikerrijke repen allerhande. Maar de innerlijke mens wil al eens iets lekker om te drinken.

Tijd om ons geheim wapen in te zetten. ‘Notre petite soeur’

Lotte Caers

Tijd om ons geheim wapen in te zetten. ‘Notre petite soeur’ wordt als een echte verkenner vooruit gestuurd en belt aan bij een paar plechtstatige boerderijen. Als een volleerde jaagster-verzamelaar, waar David Attenborough nog drie boeiende televisie reeksen over kan maken, gaat ze op strooptocht. Op een mum van tijd maakt ze twee flessen schuimende crémant, een fles Rosé d’Anjou en een stevige fles lokaal gerstenat buit. Het beloofd een gezellige avond rond het warme kampvuur te worden.

Langs de oude Romeinse heerweg tussen Metz en Tongeren komen we op een mooi plateau. Het ideale palet voor de stralen van de avondzon.

Net voorbij het gehucht Mesy zetten we onze bivak op. Een gezellige laatste avond met glazen bokes in een vochtig berkenbos. Ik vermoed dat menig wild is opgeschrikt door een bulderlach. Nog een paar sterke verhalen om af te sluiten en de dag is weer compleet.

Dag V Mesy – Bastogne

Grote Routepaden route op kaart↔ 7,51 km ↑ 55 m  ↓ 80 m GPX

Als we in de verte geweerschoten horen van een vermoedelijke jachtpartij, is het kampement snel opgebroken. Vandaag is het uitlopen. De laatste 7.5 kilometer gaan nog over mooie bos- en weidepaden en uiteindelijk over de oude spoorwegbedding tot vlak bij onze auto.

Besluit

Ironie
Oh Ironie!

Een bijzonder mooie tocht die vier Grote Routepaden combineert met een paar korte bypasses om ze aan elkaar te koppelen. Het landschap op deze 95 km lange tocht is verrassend afwisselend.

We wandelden op plateaus, door naald- en loofbossen, op bos- en weidepaden, landwegen, maar ook langs single-tracks aan de Ourthe. De oorlogsgeschiedenis die je onderweg mee krijgt is een mooie surplus en de joviale Ardenezen krijg je als kers op de taart.

Map

GPX

Vijfdaagse Bastogne Praktisch

Vervoer naar Bastogne

Bastogne heeft geen station meer, de spoorbeddingen zijn intussen mooie wandel- en fietswegen geworden. Wil je er met het openbaar vervoer geraken ben je dus aangewezen op de TEC bussen eventueel in combinatie met de trein. Het station van Libramont is wellicht het dichts bijzijnde.

Road of Freedom

De stad ligt vlak bij het klaverblad dat de E25 en de expresweg N4 samen brengt. Maar het is ook mogelijk om ergens anders op deze luswandeling te beginnen natuurlijk.

Bevoorrading in de omgeving van Bastogne

Voor inkopen kan je terecht in Bastogne of Houffalize. Je komt nog wat kleinere dorpjes en gehuchten tegen maar hier is het aanbod zo goed als onbestaande.

Overnachten

Op onze route lag één bivakzone, Les Blancs Bois, eventueel kan je bij de samenkomst van de Ourthe en mits wat extra kilometers ook bivakkeren op de bivakzone van ‘Les deux Ourthes’. De bivakzone van Engreux is permanent gesloten. De overige nachten hebben wij gekampeerd in het wild.

In de Ardennen is er een groot aanbod aan hotels en B&B’s die je eventueel zou kunnen reserveren.

 
Les Cabanes de Rensiwez
Trap naar de Cabanes de Rensiwez

Ter hoogte van Engreux liggen de prachtige (maar prijzige) Cabanes de Rensiwez, luxe boomhutten. Momenteel legt de kapitaalkrachtige investeerder een monumentale trap aan van in het dal naar de hoger gelegen delen die vlak bij deze trail en Eisleck trail liggen.

De houten trap moet het lagere en hogere deel verbinden. Op zich een heel mooi element in het landschap… hopelijk is de trap niet enkel bedoeld voor privé doeleinden. (info met dank aan Luc Selleslagh)

Wat met de jacht?

jacht

Ga je op stap in de Ardennen en Oostkantons tijdens het jachtseizoen is het altijd mogelijk dat je voor onaangename verrassingen komt te staan en je plots op een gesloten wandelpad botst door een jachtpartij.

Na vele jaren hebben de instanties en jachtverenigingen hun eerste stappen gezet om dit transparanter te maken voor wandelrecreanten en andere gebruikers. Via de applicatie ChasseOnWeb kan je op datum zoeken in het gebied waar je wil gaan wandelen of er jacht zal plaatsvinden.

Weer Bastogne

BASTOGNE WEER DEZE WEEK

Kaarten, topo gidsen en bewegwijzering

Grote Routepaden verkoopt al de gidsen van De GR 15, GR 14, GR 57 en GR 151. De route is zeer goed bewegwijzerd maar het is dus goed uitkijken als je van de éne op de andere GR of op de Eisleck trail ‘hopt’.

De webshop van Nationaal Geografisch Instituut verkoopt alle stafkaarten van België. Volgende kaarten bevatten deze route:

  • 60/7-8 Bertogne – Longvilly 1:20 000
  • 60/3-4 Houffalize 1:20 000
  • 60/1-2 Champlon – La-Roche-en-Ardenne 1:20 000
  • 60/5-6 Tenneville – Sainte-Ode 1:20 000

Mogelijk is de print-on-demand optie van het NGI een goedkopere optie. Het kan echter ook prima zonder gidsen en/of kaarten. Met de GPX-tracks en de bewegwijzering onderweg lukte het ons prima. De Grote Routepaden worden aangeduid met de gekende wit-rode streepjes, de Eisleck trail is bewegwijzerd met een wit golfje op een blauwe achtergrond.

↧ Een reactie of vraag kan je geven en stellen onder de foto’s. We proberen je zo snel mogelijk te antwoorden ↧

Foto’s Bastogne


Vragen en opmerkingen

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be