“Leave No Trace” in de Verenigde Staten is het al jaren een begrip onder hikers, de principes zijn echter wereldwijd toepasbaar. In België nam Grote Routepaden het initiatief om een wandelcode op te stellen volgens de Leave No Trace principes.
Inhoud
Wat is Leave No Trace?
Leave no trace vertaald zich letterlijk als ‘Laat geen sporen’ na. Het is een manier om om een verantwoorde manier op pad te gaan met respect voor mens en natuur.
Er zijn zeven principes die tezamen een soort van gedragscode voor outdoor activiteiten vormen voor onderweg.
Plan vooruit en bereid je voor
Het is belangrijk dat je de regelgeving en aandachtspunten kent van de regio waar je naartoe trekt. Wat zijn de regels rond wildkamperen, moet ik voorbereid zijn op extreme weersomstandigheden, wat te doen in een noodsituatie,… Schat goed je wandel-, vaar- of fietstijd in zodat je niet in tijdsnood komt waardoor je in onvoorziene situaties terecht komt.
Stippel je wandelroute dus op voorhand goed uit en zorg voor aangepast schoeisel en kledij. Volg de aangeduide paden waar mogelijk maar neem steeds een kaart of GPS mee als back-up.
Informeer je goed of gebieden wel toegankelijk zijn. Soms sluit men wandelgebieden af omwille van de jacht, brandgevaar, broedseizoen,…
Om op je bestemming te geraken kies je bij voorkeur voor het openbaar vervoer of autodelen.
Wandel en kampeer op daarvoor bedoelde paden en plekken
Verplaats je zoveel mogelijk op duurzame ondergrond zoals reeds belopen paden, rotsen, grind, droog gras, sneeuw,… Schade aan de natuur beperken is hier het credo.
Kampeer of bivakkeer op campings of bivakgronden en blijf hierbij steeds minimaal 70 meter van meren en waterlopen. Op privé terrein vraag je natuurlijk steeds toestemming.
Goede kampeerplekken worden gevonden, niet gemaakt
Als je vertrekt zou het terrein er exact hetzelfde moeten uitzien (of properder) dan toen je er aankwam.
Ga op een verantwoorde manier om met je afval
Alles wat je meebrengt van afval op tocht neem je ook terug mee. Ook organisch afval als papieren zakdoekjes, toiletpapier, etensresten,…
If you carry it in, carry it out!
Inspecteer steeds je eetplek of bivakplaats op afval en ruim alles inclusief voedselresten op. Voor afwas, tanden poetsen, persoonlijke hygiëne gebruik je kleine hoeveelheden biologisch afbreekbare zeep.
En wil je een extra steentje bijdragen… neem een vuilzakje mee en raap onderweg van tijd tot tijd zwerfvuil op. Karma zal je belonen!
Wat met ontlasting?
Voor je ontlasting graaf je een putje van 15 tot 20 centimeter op ten minst 70 meter van water, kampplaats en wandelpaden. Vul het gat met zand nadat je klaar bent. Een klein lichtgewicht schepje of bv. een stevige tentharing kunnen makkelijk zijn om bij te hebben.
Toiletpapier en hygiëneproducten neem je terug mee in bv. een ziploc zakje.
Kak in de zak
We zeggen het wat oneerbiedig maar daar komt het wel op neer. Echte hardcore Leave No Trace adepten nemen hun ontlasting terug mee. Sommige hikes of parken zijn immers zo druk belopen dat al die ontlasting gewoon teveel is voor de natuur. Je kent ze heus wel, die plaatsen waar het vlak naast de trail vol ligt met ontlasting en papieren doekjes.
Daarom is het soms het het beste dat we ons menselijk afval gewoon in- en meepakken. Een manier om dit te doen is met een W.A.G. zak. W.A.G. staat voor ‘Waste Alleviation and Gelling’
Bekijk in onderstaande video enkele technische tips voor het juiste gebruik van een W.A.G. Je afval in een gewone zak doen en weggooien, wordt als illegaal en biologisch gevaarlijk beschouwd. Omdat de door de NASA ontwikkelde kristallen in de zak je afval echter inert maken, kun je deze zakken wel in een vuilnisbak deponeren.
Hoe werkt het? De W.A.G. bag werkt met een dubbel zaksysteem. Alle componenten van de zak zijn gemaakt van hoogwaardige, perforatiebestendige materialen. De buitentas heeft een veilige ritssluiting aan de bovenkant die een luchtdichte afdichting creëert. De binnenste zak bevat een biologisch afbreekbaar poeder dat het afval onmiddellijk te geleert en de geur neutraliseert.
Zowel de zak als het afval binnen in zouden na enkele maanden volledig vergaan.
Laat de natuur en omgeving zoals ze is
Bewaar het verleden: bekijk natuurlijke, culturele of historische structuren en artefacten, maar laat ze in de originele staat.
Laat op je hike stenen, planten en andere natuurlijke voorwerpen achter zoals je ze vindt. Ga niet onnodig steenmannetjes bouwen, bloemen plukken, landbouwgewassen beschadigen, fruit plukken,…. Bouw geen constructies of graaf geen greppels. Zorg er minstens voor dat het landschap terug in originele staat is als je vertrekt.
Vermijd het introduceren of vervoeren van uitheemse soorten. Invasieve soorten kunnen grote schade toebrengen aan een lokaal ecosysteem.
Neem als herinnering alleen foto’s mee
Probeer roken te vermijden om de kans op natuurbranden te vermijden.
Hou kampvuur impact op een absoluut minimum
Kampvuren kunnen, los van het brandgevaar, blijvende gevolgen hebben voor het landschap waar je bivakkeert. Om te koken gebruik een kookset, licht komt van een zaklamp of eventueel een kaars.
Waar toch vuur is toegestaan maak je gebruik van bestaande vuurkringen, vuurpannen of -korven.
Zorg ervoor dat je de vuurtjes klein en controleerbaar houdt. Gebruik hiervoor enkel dood hout dat je op de grond aantreft. Verbrand al het hout en alle kolen helemaal tot as, doof kampvuren volledig en strooi nadien de koele as uit.
Het agentschap Natuur en Bos heeft duidelijke affiches (voor België) wanneer het is toegestaan om vuur te maken. Open vuur stoken kan enkel bij code groen of geel, vuur stoken om te koken mag in bij alle kleurcodes. In beide situaties neem je voorzorgen, gebruik je geen brandversnellers en laat je een vuur nooit onbeheerd achter. Welke kleurcode het waar is vind je terug op de website van Natuur & Bos.
Respecteer fauna en wild
Observeer dieren in het wild van een op een ruime afstand. Volg of benader ze niet.
Voeder de dieren ook nooit. Het voeren van dieren in het wild schaadt hun gezondheid, verandert hun natuurlijk gedrag en stelt ze bloot aan roofdieren en andere gevaren.
Ik maakte ooit mee op de West Highland Way dat de herten je tegemoet kwamen lopen omdat ze zo tam waren door de vele hikers die ze eten gaven. Dat willen we dus niet!
Bescherm dieren in het wild door je voedsel en afval veilig op te slaan. In bv. berengebied kan het zelfs een veiligheidsmaatregel zijn.
Houd huisdieren, in praktijk meestal honden, te allen tijde onder controle of laat ze thuis. Sommige wandelgebieden laten geen honden toe, dus vergewis je hier van voor je vertrekt. Ook de uitwerpselen van je geliefde viervoeter ruim je natuurlijk netjes op.
Vermijd het contact met dieren in het wild tijdens gevoelige tijden: paren, nestelen, jongen grootbrengen of overwinteren.
Hou rekening met anderen
Respecteer andere wandelaars en/of fietsers en wees ook bekommerd om de kwaliteit van hun ervaring.
Wees daarom steeds hoffelijk als je andere mensen tegenkomt op je trail.
Geef mensen die omhoog gaan voorrang en ruimte. Kamperen en pauzes nemen doe je weg van de paden en andere bezoekers. Privégronden respecteer je of je vraagt toestemming tot doorgang of kamperen.
Laat de geluiden van de natuur de hoogste toon voeren. Vermijd luide stemmen en geluiden.
Leave No Trace organisatie
Deze zeven LNT regels of wandelcode geven je een snelle blik in wat te doen als je op pad bent.
De Amerikaanse Leave No Trace organisatie gaat dieper in op elk van deze regels en geeft je een verdere inkijk in het ‘waarom’ van al deze punten.
Als laatste puntje zou ik graag willen aanhalen dat ieder van ons ambassadeur kan zijn van deze principes. Dus draag deze regels zoveel mogelijk uit naar andere outdoor enthousiasten, deel ze,… Spreek mensen er op aan als ze de regels niet volgen en probeer ze vriendelijk uit te leggen waarom de regels er zijn.
Happy hiking allemaal!
Links
- Download een handige plooibare pdf met de wandelcode voor onderweg
Gerelateerde berichten
Leave No Trace – Opmerkingen en vragen ⤵
Ontdek meer van caersbart.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.