De Maten

Voor deze dag- en treinstapper van Grote Routepaden, tussen Hasselt en Genk, ben ik al vroeg op pad.

De Hasselaren lijken nog in en diepe winterslaap als ik op een zondagmorgen om half zeven onder een volle maan vertrek aan het station van de jeneverstad.

Dagwandeling van het station van Genk naar het treinstation van Hasselt over Grote Routepaden

↔ 24,71 km ↑ 123 m  ↓ 127 m

Dwars door Hasselt

Hendrik en Katrien

Door de verlaten winkelstraten kom ik aan het standbeeld van Hendrik en Katrien, volgens de overlevering het eerste inwoners paar van Hasselt.

Het bronzen echtpaar zit op de Grote Markt al meer dan dertig jaar te ‘Luisteren naar de beiaard’, meteen ook de officiële naam van het beeldhouwwerk.

Het rustende koppel ziet er overigens uit alsof ze al dertig jaar niks meer hebben gegeten, maar dit geheel terzijde. Verder met de trip.

Door werkzaamheden ter hoogte van het borrelmanneke, en omdat ik niet meteen de kenmerkende rood-witte streepjes zie, loop ik even verkeerd. Gedurende het jaar vloeit er water uit de ton van het Borrelmanneke maar tijdens de jeneverfeesten (3de weekend van oktober) wil er echter ook wel eens Hasseltse jenever uit het beeldje stromen. Een reden om later nog eens terug te komen naar Limburg.

Jenevermuseum

Jenevermuseum

In de buurt van het verlichte jenevermuseum pik ik het routepad terug op. Wie graag alle kneepjes van het jeneverstoken wil leren kennen moet hier zeker eens binnenspringen.

Het museum was op het vroege uur nog gesloten en misschien was het ook nog niet echt tijd om aan gedistilleerde drank te denken. In het Karpermolenpark krijg ik het gezelschap van tientallen konijnen die vinnig door het nog natte gras wippen.

Ik neem even de tijd voor wat warme thee en een Luikse wafel terwijl de eerste zonnestralen moeite doen om de hardnekkige ochtendmist te verdringen.

Ik passeer langs de Japanse tuin , met een oppervlakte van 2,5 hectare de grootste Japanse tuin in Europa. Het park is een ontwerp van Inoue Takuyuki en is toegankelijk tegen betaling.

Richting Bokrijk

Ik wandel aan de achterkant van de volkse Banneuxwijk in de richting van openluchtmuseum Bokrijk. Via de Herkenrodevijvers kom ik aan het Provinciaal domein. Het musea herbergt een unieke verzameling authentieke gebouwen met huisraad en bijhorend alaam, afkomstig uit verschillende Vlaamse regio’s en tijdsperiodes. Het hele domein is sinds 1996 een beschermd monument.

Tip: In Bokrijk is een treinstation, je zou er dus ook een wandeldag, met vertrek in Hasselt of Genk, in combinatie met het openluchtmuseum van kunnen maken.

Even volg ik het Albertkanaal om daarna natuurgebied De Maten binnen te wandelen. Het domein is één van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen. De wandelroute loopt hier door heidegebied en langs vijvers met wuivende rietkragen. Deze verborgen parel maakt deel uit van het grotere vijver complex De Wijers.

Naar Genk

Als ik aan de Slagmolen kom verlaat ik De Maten en al snel ben ik binnen de stadsgrenzen van Genk. Nog even gaat het door de bossen van de Melberg. Het domein ligt vlak bij het centrum van Genk op een hoger gelegen helling. In het gebied zijn diverse duinen en stuifvlaktes te vinden. Op minder dan een kilometer van het station verlaat ik het natuurgebied en daal af tot aan het spoor waar de stationerende trein al te wachten staat om me terug richting Hasselt te brengen.

Een mooie treinstapper waar je naar mijn beleving toch wel redelijk wat verharde weg onder de voeten krijgt. Voor een treinstapper tussen twee steden die niet zo ver van elkaar liggen uiteindelijk niet zo verwonderlijk. Bokrijk, De Maten, Hasselt,… zijn de hoogtepunten die deze treinstapper wat extra geven.

Map

GPX

Praktisch

Openbaar vervoer

station Genk

Zowel het station van Genk als het station van Hasselt zijn makkelijk te bereiken van uit de rest van Vlaanderen.

Aan beide stations zijn betalende parkings. Treinreizigers kunnen er parkeren aan voordeeltarief.

Uurregelingen vind je op de website van de NMBS.

Info parkings

Bevoorrading tussen Hasselt en Genk

Hasselt en Genk hebben genoeg bevoorrading om je trip te voorzien van natjes en droogjes. Onderweg kom je geen winkels meer tegen. Er zijn wel wat drank- en eetgelegenheden langs of vlakbij de GR.

Topogids treinstappers

Grote Routepaden heeft twee gidsen met treinstappers. Deze treinstapper staat in gids 1. Er staan nog zeven andere treinstappers in de gids.

Elke tocht kan in beide richtingen gewandeld worden.  Tussen het beginpunt en het eindpunt van alle tochten is er een rechtstreekse treinverbinding met een zeer aanvaardbare frequentie (minstens 1 trein per uur, ook tijdens het weekend).

Weer

HASSELT WEER DEZE WEEK

Foto’s Hasselt – Genk

Vragen en opmerkingen

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be