Assebroekse Meeren

Treinstapper Beernem – Brugge – Het moet gezegd, op pad met ‘ons Carry’ (die het overigens heel raar vindt dat we in de Kempen ‘ons’ zeggen in relatie tot een naaste, maar dit terzijde) voel ik me elke keer een gelukkig man. Ook deze keer op een thans miezerige zondagochtend in februari. Doordat ik de wekker toch tien minuten vroeger had gezet dan beloofd dreigen er nog enkele extra donderwolken ter hoogte van de slaapkamer op te doemen. Na wat vleierij en een stevige tas koffie kunnen we, na wat binnensmondse verwensingen aan mijn adres, op weg. Rond half acht wandelen we van Borgerhout naar het Centraal station.

Nog twee grote kartonnen bekers met het zwarte goud en evenveel broodjes met pesto, mozzarella en tomaat voor onderweg brengen stilletjes iedereen tot leven.

In de trein moet ik nog even vragen aan de hyperkinetische jeugd achter ons, die van één of andere rave komen en het aan 200 beats-per-minuut gedreun nog lekker door hun schreeuwerige box jagen, ‘of dat nu écht moet‘. Ik word oud is de conclusie van ‘ons’ Katrien.

Treinstapper Beernem - Brugge

Wandelen tussen de stations van Beernem en Brugge

Grote Routepaden

Treinstapper Beernem – Brugge ↔ 19,88 km  77 m  79 m

Capybara’s en wandelprocessies

Na een overstap in Gent en anderhalf uur treinen komen we aan in het kleine stationnetje van Beernem Een paar flukse medepassagiers in wandeltenue schieten het perron op en gaan er als de bliksem vandoor.

capybara pad

Via een schooltje, met Bond-zonder-naam-wijsheden, in een klein park komen we uiteindelijk aan een kleine jachthaven op het kanaal Gent-Brugge. De bijhorende taverne is spijtig genoeg nog gesloten dus de hoognodige plaspauze zit er niet in. Er volgen een reeks bedenkingen over plastuiten zonder consensus over de praktische aard er van. (Ervaringen lezen we graag in de comments)

Over het Capybara-pad lopen we verder tot aan een drukke brug die ons naar de andere kant van de vaart brengt. Waarom het oeverpad naar een Zuid-Amerikaans waterzwijn is genoemd is ons een raadsel maar intussen zitten we wel met het Capybara riedeltje van onze TikTok’kende jeugd (opgelet: oorwurm!) tussen de twee oren.

Capybara song: openen op eigen risico 😉

Eens aan de andere kant zien we waar de wandelaars-on-speed van het station naar toe schoten. Er is een wandeldag van de Beernemse wandelclub aan de gang en plots belanden we in een niet aflatende stroom van noeste stappers. Samen stappen we door Gevaerts-Noord, een deel van het natuurgebied Vallei van de Zuidleie, het is hier dat de bronnen van de Brugse reien ontspringen.

Kjir ne ki were?

Ezels met prachtige vacht begrazen er de schrale kanaalbermen. Zo houden er het ‘wastine’-landschap, zoals het tot in de negentiende eeuw typisch in onze streken voorkwam, mee in stand. Het zijn ‘woeste gronden’ met een afwisseling van bos, struweel en schraal grasland.

Aan het einde van het smalle natuurgebied komen we terug aan een weg waar we bijna 180° moeten draaien. ‘Kjir ne ki were?‘ Nee hoor, enkele honderden meters verder slagen we op een zandweg linksaf en nemen we afscheid van de vele wandelaars. Boven ons zweven vier sierlijke ooievaars op de thermiek terwijl ze luid klepperen. Prachtig! Een dozijn dode kuikens in het midden van het pad roept dan weer meer vragen dan antwoorden op.

Een zeshonderd jaar durende veldslag?

dode kuikens

Er volgt nu een lang stuk door Vlaamse velden en met hoge bomen afgezoomde populieren dreven. Buiten de stevige wind is het muisstil. Als we een herdenkingsplaat zien voor de ‘Slag op het Beverhoutsveld‘ zijn we voor de zoveelste keer in de verwarring. 1382 – 1982 zegt het marmeren bord… serieuze uitputtingsslag bedenken we ons. Dan heeft de geschiedkundige Tom Waes in ons door dat het om de 600-jarige herdenking moet gaan.

De slag, die dus wel degelijk op één dag beslecht werd, was een belangrijke fase in de opstand van Gent onder leiding van Filips van Artevelde tegen de heersende Graaf van Vlaanderen. De Bruggelingen verschenen volgens de verhalen nog dronken op het slagveld daags na de Brugse Bloedprocessie en werden met gemak verslagen.

Assenbroekse Meren

Treinstapper Beernem - Brugge

Aan een picknick bank eten we onze gekochte broodjes op en genieten er van warme thee. Lang blijven we niet zitten want het blijft fris in de snijdende wind. Als we doorstappen komen we in de Asseboekse Meersen, een waterrijk gebied dat ons meteen charmeert. Het is een aaneenschakeling van laaggelegen vochtige weiden en hooilanden omringd door oude knotwilgen en door de wind scheefgetrokken populieren.

Katrien kust nog een kikker in de hoop op een prins, helaas voor haar… ze moet met mij verder. ?

Via het abdijenroute pad komen we terug aan het kanaal dat ons de laatste kilometers naar Brugge zal leiden. Als we de drukke Begijnenvest willen opwandelen zijn enkele jongeren, ondanks het vroege uur, al stevig aan het feesten op een terras met luide muziek. Veel knaldrang vandaag.

Brugge die Schone

Brugge

Wij kuieren verder over de omwalling en gaan via het romantische Minnewater verder tot aan het station waar we besluiten de binnenstad nog even in te duiken. Brugge is prachtig, maar ook druk en naar ons gevoel té toeristisch. Alle winkeltjes lijken dezelfde toeristenbrol te verkopen en een terrasje doen doet pijn in de geldbeugel.

Na een, ondanks de prijs, deugddoende Duvel en porto (in een horecazaak met rijdende robots die je eten brengen :-D) en een geanimeerd gesprek, met een aangespoelde excentrieke Ierse die al zeven jaar in Brugge woont, stappen we terug naar het station vanwaar we terug naar ’t Stad sporen.

De treinstapper tussen Beernem en Brugge is een mooie en niet te lange dagstapper met veel waterpartijen, natuur, polderlandschappen en lange dreven waar je aankomt in een UNESCO Werelderfgoedstad.

Treinstapper Beernem - Brugge

Map treinstapper Beernem – Brugge

GPX

Treinstapper Beernem – Brugge praktisch

Vervoer

Vanzelfsprekend is de trein het ideale vervoersmiddel om te ter plekke te geraken. Dienstregelingen en eventuele live updates zijn terug te vinden op de website van de NMBS.

Wil je toch een deel met de auto doen zet je je voertuig het beste aan het station van Beernem.

Rond het station zijn er in totaal vier parkings met ongeveer 180 plaatsen. In de rode ruimte mag je niet parkeren. Dit kan wel op de vier voorziene parkings (blauw).

Mocht je in Brugge vertrekken is er ook aan het station van Brugge is een betaalparking (6.10 € per dag).

Bevoorrading

Tussen Beernem en Brugge kom je op de treinstapper zelf geen winkels tegen. Je neemt dus best alles mee of koopt in Beernem, er is een Carrefour op wandelafstand, wat je nodig hebt. Onderweg passeer je enkele tavernes. Eéntje aan de jachthaven en eentje als je de Asseboekse Meersen door bent gewandeld.

In Brugge is natuurlijk meer als genoeg Horeca gelegenheid, verwacht je aan hogere prijzen in de binnenstad.

Overnachten

Maak je er graag een weekendje van dan heeft Brugge of het Brugse ommeland genoeg te bieden qua overnachtingsmogelijkheden.

Bewegwijzering op de treinstapper Beernem – Brugge

Treinstapper Beernem - Brugge

De treinstapper Beernem – Brugge volgt de GR 129 en de GR 5A en is vrij goed bewegwijzerd met de gekende rood-witte streepjes van Grote Routepaden. De GPX kan handig zijn, zeker om je op weg te helpen van aan het station van Beernem.

Treinstapper gids

Treinstapper Beernem – Brugge staat beschreven in de topografische gids Treinstappers 2 van Grote Routepaden. Je vindt er een gedetailleerde wegbeschrijving, kaartjes en info over bezienswaardigheden.

Word je lid van Grote Routepaden kan je het boekje met korting aankopen en krijg je bovendien nog zes keer per jaar het leuke wandelmagazine ‘Op Weg‘ in de bus.

Weer

BRUGGE WEER

Links

Foto’s treinstapper Beernem – Brugge


Ontdek meer van caersbart.be

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be