Hiking stories

Trailstar Mountain Laurel Designs Review

Trailstar

Ik heb een prachtige Hilleberg tent (Nallo 3 GT) waar ik heel tevreden mee ben. Als ik er met mijn dochters of vrienden op uit trek gaat de tent als eerste de rugzak in. Anderzijds, tijdens één van de eerste solo hikes na mijn aankoop van de tunneltent werd de conclusie snel getrokken. Deze tent is veel te zwaar en groot om in je eentje mee rond te zeulen.

Mijn oog was na verschillende blog berichten al gevallen op een tarp, dat zou ruim voldoende zijn op mijn avonturen op GR 128 die ik destijds aan het lopen was. Toen ik de trailstar tweedehands zag staan op het forum van Hiking Advisor heb ik niet getwijfeld.

Trailstar

wildkamperen

Natuurlijk had ik mijn bedenkingen. Een volwaardige afsluitbare tent geeft je echter toch net dat gevoel een kleine woonunit mee te nemen. Op het einde van de dag zet je je tent op. Naar binnen, rits toe en je zit in je eigen cocon.

Aan de ene kant is dit een voordeel maar aan de andere kant ook een nadeel. Met de trailstar beleef je het buiten zijn ten volle.

Opzetten

trailstar
Op Gran Canaria

De Trailstar kan worden neergezet in veel verschillende configuraties die verschillende niveaus van comfort bieden. Op zijn site laat Joery perfect zien welke mogelijkheden er allemaal zijn. Nu moet ik eerlijk zijn, creatief ben ik genoeg maar qua handigheid ben ik desondanks met twee linkerhanden geboren. Een gat in de muur boren resulteert bij mij meestal met veel gat en nog weinig muur.

Het opstellen van de Trailstar heeft me dan ook in het begin wat moeite gekost en van tijd tot tijd sukkel ik er nog mee. Daarom ka enige oefening kan dus geen kwaad als je net als ik niet de handigste bent. Sowieso is het even zoeken. Steve Horner geeft je alvast een online cursus op zijn site.

‘deur’ voor meer privacy en bescherming

Zet de tent goed strak en met de ingang weg van waar de wind komt zodat je een aangename nacht hebt. Hou rekening met de (te verwachten) weersomstandigheden bij het ‘pitchen’ van de tent en de manier waarop je dit doet. Bij guur weer zet ik de tarp graag laag bij de grond, bij warm weer heb ik dan weer graag zoveel mogelijk ruimte en gaat hij door middel van langere scheerlijnen wat hoger.

Pointe du Hoc

In het midden gaat mijn wandelstok, de andere wandelstok gaat naargelang de configuratie aan de scheerlijn van een hoek of in het midden van een zijde. Sommige hikers kiezen er voor om een soort deur te maken uit Cuben fiber voor meer privacy en bescherming.

Weersomstandigheden

Trailstar
Winterse omstandigheden op de Hoge Venen

Door de vorm van de Trailstar glijdt de wind vlot over de tent. Ik kan niet inschatten hoe de tent het doet in zéér extreme omstandigheden omdat ik bij zwaardere weersomstandigheden steeds kies om mijn tunneltent mee te nemen. Uit ervaring kan ik dus niet spreken. De tarp is echter al gebruikt in omstandigheden met stevige wind en in winterse temperaturen en toen deed de tarp perfect z’n werk.

Voor omstandigheden met veel sneeuw lijkt me de tarp ook niet optimaal. Na enkele centimeters sneeuw in de Ardennen of Vogezen was het nog wel te doen, maar ik geloof niet dat het meer had moeten zijn. Wellicht is het dan beter om eens te kijken naar de Mid van MLD met steilere wanden (hoewel de Trailstar ook kan opgezet worden als een Piramide) of andere tenten.

Persoonlijk vind ik het een 3-seizoens-optie, en eventueel in matige sneeuw is het ook geen probleem. Bij zware sneeuwval kies je volgens mij beter voor andere mogelijkheden. De Silnylon versie zal de sneeuw trouwens makkelijker van de tent laten schuiven dan de Cuben fiber versie, iets om rekening mee te houden bij je aankoop.

Technische info

Trailstar
Zonsopgang in de semi-woestijn, El Teide Tenerife

Mijn Trailstar is gesneden uit hoogkwalitatieve 30 denier donkerbruine silnylon en gebouwd met aandacht voor detail. Het ontwerp is eenvoudig en kan snel worden opgesteld. Er zijn geen deuren, ritsen of losse delen. De vorm van de tarp maakt hem volgens de makers zelf ‘bomb proof’.

Vijf panelen met dezelfde afmeting (2.1m) maken van de Trailstar een pentagon-vormige tarp en bieden beschutting in verschillende constructies met + 6 bruikbare vloeroppervlakte. Door de constructie snijdt de wind als het ware langs de tarp. Er zijn 10 tie-outs, allemaal met scheerlijnen – Eén op elke primaire hoek en één gecentreerd aan elke kant aan de rand.

Binnenzijde

Trailstar
Hiking the Afric Kintail Way in Schotland

Aan de binnenzijden zijn er ‘Gear hanglussen’ op op elk van de vijf naden om lijnen of beugels op te hangen of zoals ik mijn bivy aan te hangen zodat het muggengaas niet op mijn gezicht hangt. De dakpunt is versterkt en heeft een buitenste scheerlijnlus om bv op te hangen aan een boomtak.

Volgens de website van MLD kunnen er drie mensen + bagage onder. Ik moet zeggen dat me dat al zeer oncomfortabel lijkt, al kan het misschien in theorie. Zeker als de tent laag tegen de grond staat lijkt me twee personen een betere optie, als je alleen bent heb je een klein paleis voor jezelf.

De Trailstar is te krijgen in sylnylon of Cuben Fiber voor de grammenjagers

Kenmerken Trailstar

Afmetingen:

Panelen: 2.1 m
Hoogte: 115 – 130 cm (naar gelang de opstelling)
Vierkante meter: 6 +

Materiaal: Pro SilNylon (ook te krijgen in twee diktes Cuben Fiber, 340 gr. of 375 gram)
Gewicht: 510 gr
Kleur: Bruin, grijs, groen, oranje

Lac Blanc
Lac Blanc met zicht op Mont Blanc

Het is nodig de SilNylon-versie Trailstar te dichten aan de naden. U kunt de tarp zelf verzegelen in ongeveer 30 minuten met de meegeleverde naadsealer OF als extra service kan MLD het voor u doen voor 40$ (tel een week extra bij de levertijd). Ze gebruiken een verdunde 100% Silicone Sealer op de buitenste stiksels boven de onderste zoom. De siliconen laten de tarp ongeveer 30 gram extra wegen. Zelf verzegelde trailstars vallen niet onder het reguliere retourbeleid van MLD. Cuben fiber trailstars hebben geen verzegeling nodig.

Persoonlijke bedenkingen

trailstar

+ Het design van de Mountain Laurel Trailstar

+ Ruimte en sterk voor z’n gewicht

+ Meerdere pitch mogelijkheden

Niet altijd even makkelijk om in en uit te geraken

De Trailstar heeft best wat ruimte nodig om op te zetten, het is dus soms zoeken naar een goede kampplaats, zeker in bergachtig of rotsachtig terrein.

Veranderende windrichting kan er voor zorgen dat er ’s nachts moet gewerkt worden aan de opstelling.

Soms Lange wachttijden bij bestelling en rekening houden met douane- en importkosten. (Of maak hem zelf zoals Ivo)

Conclusie

Gazon du Faing
Een koude nacht tot -10°c in de Vogezen.

Er is online al bijzonder véél geschreven over de Trailstar, anderzijds is een deel van de outdoor liefhebbers al verder geëvolueerd naar andere modellen of merken. Ik ben zeer blij met de tarp. Onder andere vanwege het feit dat de tarp lichtgewicht is en weinig plaats in neemt in mijn rugzak. Ik ga er dan ook meestal mee op stap in onze contreien.

Er zijn nog tal van accessoires te krijgen voor de Trailstar. Binnententen, gronddoeken met of zonder opstaande randen, bivy’s,… Ik heb gekozen voor een bivy van MLD zelf met groot muggennet. Ik heb een XXL gekocht zodat ik vrij kan bewegen in de bivy en me niet te claustrofobisch voel. De bivy leek mij de beste optie om laag in gewicht te blijven, mijn matje en slaapzak droog en proper te houden en de muggen buiten te houden.

Deze tarp is trouwens ook ideaal voor mensen die op stap gaan met de fiets en weinig ruimte hebben.

Via Francigena Toscane
Op de Via Francigena in Toscane, Italië

Links


Ontdek meer van caersbart.be

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie