GR 5A

GR 5A kustroute – Alles liep niet zoals verhoopt in mijn  privé leven, en wat is er dan beter dan te gaan uitwaaien aan de zee, “You have to die a few times before you actually live.” wist Bukowski al.

Dus vertrokken mijn dochters en ik met de trein richting Oostende voor de GR 5 A kustroute. Aangekomen in de gezellig drukke badstad sprongen we de kleurrijke kusttram op richting Wenduine. Daar waar de GR 5 ‘Ronde van Vlaanderen’ van het binnenland afbuigt langs de kust pikken wij de route op.

GR 5A Kustroute van Wenduine naar De Panne

 GR 5A Kustroute ↔ 60 km 935 m  ↓ 872 m GPX

Dag I Wenduine – Oostende

↔ 16,74km 310 m  ↓ 240m

GR 5A Kustroute

De eerste kilometers wandelen we door zanderige naald- en loofbossen achter de met groen helmgras begroeide duinengordel. De meiden zijn dol enthousiast en ik moet ze wat temperen, er volgen nog heel wat kilometers richting De Panne. Na een goed uur duinbos in prachtige herfstkleuren komen we aan in De Haan-aan-Zee, even kuieren we door het centrum alvorens door een hoger gelegen park verder te wandelen richting zee. Ooit woonde Einstein in dit dorp met mooie art-deco villa’s alvorens hij definitief naar Amerika emigreerde. Hier geen lelijke hoogbouw maar mooie ‘Belle Epoque’ villa’s die het dorpje een leuke charme geven. Een verademing aan de Belgische kust.

voetgangersferry OostendeEindelijk zicht op zee

Niet veel nadien trekken we over de lange wandelbrug van Vosseslag en zien we de uitgestrektheid zout water als we door de opstuivende duinen het rustige zandstrand bereiken. De meiden zijn door het dolle, de zee, daar kwamen ze voor!

Even lopen we langs de branding die inbeukt op het weidse strand alvorens terug de duinen in te trekken. De enorme zandbak zorgt alweer voor spelplezier en vertier. De GR 5A wisselt nu stukken begroeide duinen en brede kuststroken af terwijl in de verte de skyline van Oostende tegen de donkergrijze lucht afsteekt.

Langs een breed aangelegd dijkpad tussen zandstrand en duinen wandelen we verder van Bredene naar Oostende. Via de Paelsteenpanne  en een verharde duinlaan kuieren we verder richting de wit-blauwe vuurtoren Lange Nelle‘ in de buurt van Fort Napoleon.

Aan de brede vaargeul die de haven van Oostende verbind met de open zee wachten we even op de beschilderde voetgangers ferry die ons zal overzetten. Deze veerdienst is gratis, als het druk is moet je wel even wachten voor je aan de beurt bent want er kunnen maar 50 personen op de boot. We checken in in ons kleine maar luxueuze flat vlak bij de dijk en wandelen nog wat op het verlaten strand, bekijken het kunstwerk van Arne Quinze, eten pizza en kruipen op tijd ons bed in.

Dag II Oostende – Nieuwpoort

↔ 22,62km 335 m  ↓ 362 m

Koninklijke Gaanderijen

Het KMI had al gewaarschuwd, er zouden bakken regen naar beneden komen en de wind zou in de loop van de dag sterker worden. Goed ingeduffeld en de rugzak vol reserve kleding gingen we toch op pad.

We zetten de eerste voet buiten en dikke regendruppels plenzen in ons gezicht. Het rondje Oostende slagen we over, gisterenavond hebben we de stad al verkend en een groot deel van de lokale GR gedaan, we pikken de GR 5A terug op aan de Koninklijke Gaanderijen.

De Venetiaanse Gaanderijen werden gebouwd tussen 1902 en 1906 naar plannen van de Franse architect Charles Girault in opdracht van koning Leopold II wiens standbeeld pompeus uitkijkt richting de zee. Momenteel lijkt het Thermae Palace en de gaanderijen een beetje een gestutte bouwwerf, hoplijk mogen we het erfgoed snel terug in volle glorie aanschouwen.

Overblijfselen van de ‘Atlantik Wall’

Raversijde

Al snel moeten we de beschutting van de flink gestutte galerij verlaten en terug de regen in. Aan de basketbal hal van Oostende doen we inkopen en wisselen we een eerste keer van kleren alvorens verder te gaan.

Het gaat nu verder door de duinen langs het archeologische openluchtmuseum ‘Atlantik Wall‘ in Raversijde. We hadden het graag bezocht, maar voor nog wat extra kuieren in de gietende regen passen we. Doorstappen richting Middelkerke dan maar. We stoppen aan de eerste taverne die we tegen komen en de vriendelijke waardin zorgt voor heerlijke verse, maar vooral warme soep.

Koning Albert I monument

Na nog wat duinen met zicht op de verkavelde kustlijn, trekken we het binnenland in. De wind zwelt aan en de ijskoude regen snijdt in ons gezicht. Het is nu hard labeur in de stormachtige polders. Ik twijfel zelfs of ik dit de meisjes wel kan aandoen, zeker als er al een bezorgde kustbewoner stopt om ons mee te nemen in zijn warme auto. Na overleg beslissen we toch door te wandelen.

Hevig stormweer en warme chocomelk

De storm dikt aan, onze jassen flapperen in de wind en striemende hagel beukt op ons in. Als we een drankgelegenheid tegen komen aan de Rattevalbrug twijfelen we niet. Heerlijke verse chocomelk stuwt de moraal snel terug omhoog. Na opgewarmd te zijn trotseren we de weergoden terug.

Langs de 17de eeuwse Brugse Vaart stoten we tegen de wind in richting Nieuwpoort, als we het statige Koning Albert I monument in de verte zien maken we een vreugdesprongetje. Aangekomen aan het gedenkteken trekken we nog wat foto’s en nemen iets verder aan het sluizencomplex ‘De Ganzenpoot’ de kusttram. Die stopt echter al snel omdat hij niet verder kan. Zand op de sporen vanwege de aanhoudende storm. Na even wachten brengt een volle bus ons gelukkig verder tot in Oostende. Moe maar voldaan genieten we van een verkwikkende douche en warme maaltijd voor we als een blok in slaap vallen.

Dag III Nieuwpoort – De Panne

↔ 16,53km 280 m  ↓ 270m

natuurreservaat Ter Yde

We vertrokken vroeg in de ochtend in Nieuwpoort, het weer was spectaculair gedraaid. Er was een mooie blauwe lucht en de zon scheen in ons verweerde gezicht. Na een kort stuk strand verlieten we het zilte nat en trokken landinwaarts. Deze etappe zou vooral door de duinen gaan. Na enkele kilometers, in natuurreservaat Ter Yde, kwamen we paarden tegen die de duinen begraasden, eerst was er wat vrees bij de meisjes voor het loslopend wild maar al snel werden ze beste vrienden.

Dag drie is beduidend zwaarder dan de twee vorige, het mulle zand maakt de kilometers langer en zwaarder, maar het is wel bijzonder mooi in het duinlandschap.

Langs de hoogste duin van onze kust, de Hoge Bleker

Doornpanne

Door de Plaatsduinen gaat het verder langs mooie stuifduinen richting de Sint-Niklaaskerk van Oostduinkerke en het fraaie waterwingebied van de Doornpanne. De hoogste duin van de kust, de Hoge Bleker (33m) is gelegen in dit beschermd landschap. Langs de Zuid-Abdijmolen in Koksijde en de abdij van Ter Duinen wandelen we rustig verder richting De Panne. Nog een laatste stukje door de Oosthoekduinen richting het station van De Panne en onze mooie driedaagse zit er op.

Map

GPX

GR 5A Praktisch

Openbaar vervoer langs de GR 5A

De GR 5A is een route die heel veel flexibiliteit met zich mee brengt, en dus uitermate geschikt om met kinderen te doen. De kusttram is nooit meer dan een paar kilometers weg, je kan dus steeds je etappes inkorten of verlengen naargelang de beentjes aankunnen en kijken wat bv. het weer toe laat. Je kan op elk punt van de route je wandeling starten of stoppen en met de tram terugkeren of vertrekken.

De Kusttramhaltes zijn allemaal aangeduid en benoemd op de wandelkaart van Grote Routepaden. Met behulp van de kilometeraanduiding op de kaart kan je de lengte van je traject makkelijk bepalen. Zo kan je de route naar eigen wensen en vermogen stappen in etappes van 5 tot 30 km.

Tussen de vismijn en Oostende stad is er een veerdienst die aansluit op de GR 5A Kustroute. KLIK HIER voor de locatie op kaart.

Het is ook een prima treinstapper waar je kan naar toe sporen en terug keren met de trein.

Uurregeling

Zomerregeling: van 1 april tot en met 30 september – KLIK HIER voor detail

Winterregeling: van 1 oktober tot en met 31 maart – KLIK HIER voor detail

Veerdienst voor max. 50 personen (waarvan max. 20 met fiets)

Overnachten & bevoorrading op de GR 5A

De GR 5A volgt de Belgische kustlijn en dan ben je uiteraard nooit ver van de bewoonde wereld, voor wie helemaal weg wil zijn van elke beschaving is dit zeker geen goede tocht. Wie graag wandelen combineert met de Belgische kust zit wel helemaal goed. Hotels, B&B’s, Airbnb, winkels,… je vind ze allemaal aan de kust. Bevoorrading en overnachten is dus gewoon een kwestie van kiezen waar. Wij namen als uitvalsbasis Oostende in het betaalbare ‘Ostend City loft‘. Kleine maar luxueuze flats vlak bij het centrum van de badstad.

 

Boeken & Kaarten GR 5A

GR 5A gids

Grote Routepaden heeft een handige Drietalige kaartfolder in pocketformaat van de GR 5A kustroute.

Ze hebben ook een handige GPX track om te downloaden. Verder is de route goed bewegwijzerd en dus makkelijk te volgen.

Er wordt wel eens onterecht gedacht dat de GR 5A een deel is van de lange afstandsroute GR 5. Dit kopt echter niet, bij Antwerpen komen beide trails dicht bij elkaar maar ze raken elkaar niet.

Beoordeling

Waardering: 3 uit 5.

We moeten eerlijk zijn, de Belgische kust is bij momenten sterk geürbaniseerd. Hoogbouw verkaveling domineert de vloedlijn van Knokke tot De Panne. Toch kan de GR 5A bekoren. De trail zoekt waar mogelijk het hinterland op en passeert door bossen, duinen en polders. De zee is nooit ver weg maar het is zeker niet zo dat je 60 km langs het strand wandelt, al kan je er voor kiezen om meer langs de kusten te wandelen indien je dit zou willen. De kusttram geeft wandelen op de GR 5A zeer veel flexibiliteit. Qua tocht geef ik het drie sterren, qua quality time beleving om te doen met kinderen een 5/5.

Weer

OOSTENDE WEER VOOR DEZE WEEK

Op stap met de kinderen

Wil je je kinderen onderweg wat afleiden van het ‘wandelen’ en/of extra motiveren?? Geef ze het prachtige zeeboek mee. Ontdek met je kinderen wat er allemaal leeft en verstopt zit op, onder en aan het strand! Dankzij Het zeeboek veranderen ‘kustvogels’ in tureluren, strandlopertjes en kokmeeuwen. ‘Schelpen’ worden plots wenteltrapjes, kokkels en muiltjes. Zo krijgen het strand en de zee verrassend veel laagjes.

Of wat denk je van Expeditie natuur, met met 52 zoektochten?

Links

Vragen of opmerkingen? Stel ze onder de foto’s

Foto’s GR 5A

Vragen en opmerkingen


Ontdek meer van caersbart.be

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be