Op pad in Limburg

Grote Routepaden

Treinstapper Zonhoven – Hasselt ↔ 17.20 km  50.4 m  50.9 m

Treinstapper Zonhoven - Hasselt

Of we willen meewerken aan de nieuwe treinstapper 4 van Grote Routepaden en foto’s willen trekken op het traject Zonhoven – Hasselt? Zo een kans laten wij natuurlijk niet schieten en zodoende rijden we op een zonovergoten zomerdag naar het toepasselijke Zonhoven.

Een onverlaat heeft zijn auto onzacht geparkeerd tegen de regelkast van de licht- en bareelsignalisatie aan het station. Het is dus even zoeken in de ravage maar uiteindelijk zetten we de auto op de ruime parking van de nabijgelegen Brico.

Natuurgebied De Wijers

De aanlooproute langs statige villa’s is wat saai, de stralingswarmte stijgt op van het hete asfalt en de eerste slokken water verdwijnen in dorstige kelen. Na iets meer als een kilometer komen we aan natuurgebied De Wijers, het land van 1000 vijvers. De groene biotoop is een paradijs voor heel wat zeldzame planten en dieren.

Langs de mooie dijkpaden wandelen we terwijl we ons vergapen aan meerkoeten, sierlijke zwanen, gracieuze reigers en nog veel meer. Regelmatig schrikken we op als er iets tussen het riet in de vijver plonst, het is duidelijk dat het waterlandschap vol met leven zit.

uitkijktoren De Wijers

We klimmen de 15 meter hoge uitkijktoren op en bewonderen het in de zon fonkelende Bolderdal met z’n honderden vijvers.

Als we het vijvergebied uitstappen dromen we al luidop over een verfrissing in een lokale afspanning maar helaas… Picknick meebrengen is de boodschap.

Een sappige appel, smeuïge suikerwafel met gesmolten chocolade en warm water dienen op een bankje aan de Platweyers als alternatief.

Vergeet de gids niet

Een lang stuk asfalt door bosgebied lijkt wat eentonig te worden tot het alziende oog van Katrien plots een drinkend reetje opmerkt aan het nabijgelegen meertje. Als een volleerde paracommando van den Aldi sluip ik door het dichtbegroeide struikgewas dichter bij om het dier te fotograferen. Plots een gesmoord gilletje op de weg achter mij. “Er zit er nog eentje in het water” fluistert mijn lieve wederhelft me toe.

Treinstapper Zonhoven

En inderdaad, midden in de plas neemt een groter ree een verkwikkende afkoeling in het water. Vol verwondering kijken we toe. Katrien stopt enkele wielertoeristen en wijst met fluisterstem waar ze moeten kijken (vergeet de gids niet a.u.b.).

Hou U Darmen Open

Albertkanaal

Als de beestjes door hebben dat er een hoop gluurders in hun badkamer staan gaan ze er van door. De natuur kan een mens oprecht blij maken.

Wij kuieren verder en steken het Albertkanaal over. Jaloers op de vele plezierbootjes die over hat water scheren en met mededogen voor de waterskiër die voor te twintigste keer in het water ploft na alweer een nieuwe poging.

We draaien een nieuwe woonwijk in en zien in de aanpalende dorre wei een enorm jeugdkamp inclusief gesjorde vlaggenmast en in de warmte dampende hudo’s (een rudimentair zelf gemaakt toilet, Hou U Darmen Open). Terwijl we verder stappen door het Bamberikbos mijmeren we over lang vervlogen scoutstijden en kampen vol plezier en stoere verhalen.

Van bommentapijt naar natuurgebied

Vlak naast de autostrade komen we de eerste taverne tegen, we laten Het Aldenhof echter links liggen en stappen door. Er volgt een wat suf stuk over industriegebied maar al snel komen we aan in natuurdomein Tommelen. Het gebied ligt naast het rangeerstation van Hasselt en telt meer dan 100 poelen die de grootste populatie van kamsalamanders in Vlaanderen herbergen.

Tommelen
Tommelen

Tommelen, in de volksmond ook wel de ‘boemekóéeters’ genoemd, ontstond als gevolg van bom- en granaatinslagen tijdens WOII. Tussen 8 april en 28 mei 1944 werd Hasselt maar liefst vijftien keer gebombardeerd.

Vijf van deze aanvalsgolven waren gericht op de omgeving van Tommelen en de spoorinfrastructuur. In de loop van de jaren verdween het grootste deel van de bomkraters. Toch bleven er nog zo een 110 bewaard.

Een moderne hazelaar

Als we het natuurgebied uitlopen stappen we over een verharde baan verder langs het spoor. Links van ons zien we het futuristische gerechtsgebouw. Het ontwerp is geïnspireerd op de hazelaar, die niet alleen op het wapenschild van de stad prijkt, maar ook bij de Germaanse volkeren de boom was waaronder recht werd gesproken.

Gerechtsgebouw Hasselt

Iets verder komen we aan het station zelf. Via de catacomben van het gebouw komen we aan op het stationsplein vol schimmige figuren en junkies. Stations trekken toch een bepaald publiek aan overpeins ik.

We drinken er nog iets op een terras en nemen dan een vervang bus (de trein reed niet). Van de vriendelijk chauffeur met heerlijke Limburgse tongval hoeven we niet de betalen. Den NMBS is rijk genoeg volgens hem.

De bus waarvan de airco volgens ons ergens op -15°c staat brengt ons in minder dan een kwartier tot aan het station van Zonhoven. We laveren tussen de dranghekken, van het ongeval, terug naar onze auto.

Een mooie treinstapper met veel waterpartijen… sommige verbindingsstukjes moet je er bij nemen en zijn minder mooi maar zijn duidelijk in de minderheid.

Kaart treinstapper Zonhoven – Hasselt

GPX treinstapper Zonhoven – Hasselt

Treinstapper Zonhoven – Hasselt Praktisch

Vervoer

Het hoeft geen betoog dat je heel makkelijk met het openbaar vervoer deze wandeling kan doen. Je begint aan het station van Zonhoven of Hasselt.

Hasselt
Hasselt

Het station van Hasselt heeft betalende parkings in de buurt, aan het station van Zonhoven vind je makkelijker parkeerplaats waar je niet hoeft te betalen. Dienstregelingen zijn te vinden op de website van de NMBS.

Bevoorrading op de treinstapper Zonhoven – Hasselt

In Zonhoven en Hasselt zijn er winkels en horecagelegenheden te vinden. Al ligt het station van Zonhoven niet echt in het centrum. Als je met het openbaar vervoer start in Zonhoven komt ben je dus beter zelf voorzien. Onderweg kom je niet veel tegen om te verpozen.

Het Aldenhof is volgens ons de eerste Horeca gelegenheid, vlak naast de autostrade op het einde van deze treinstapper (als je in Zonhoven vertrekt). Verderop is er een McDonalds. Winkels kom je onderweg niet tegen.

Topografische gids

treinstapper 4

Treinstapper Zonhoven – Hasselt maakt deel uit van de Treinstapper 4 die verscheen in mart 2023. Eerder verschenen er al Treinstappers 1Treinstappers 2 en Treinstappers 3 (met mijn schoon Madame op de cover) bij Grote Routepaden. Je vindt er een gedetailleerde wegbeschrijving, kaartjes en info over bezienswaardigheden.

Word je lid van Grote Routepaden kan je het boekje met korting aankopen en krijg je bovendien nog zes keer per jaar het leuke wandelmagazine ‘Op Weg‘ in de bus.

Weer

Zonhoven – Hasselt Weer

Foto’s

Opmerkingen of vragen (onderaan pagina) ↴


Ontdek meer van caersbart.be

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be