Het Vinne Zoutleeuw

Herfstvakantie en dus de ideale gelegenheid om er nog eens met de kids op uit te trekken. Al maanden vragen de meisjes wanneer we nog eens op tocht gaan en nu was er de tijd en de gelegenheid. We wandelden verder op de GR 128 Vlaanderenroute tussen St.-Truiden en Drieslinter, een deelgemeente van de fusiegemeente Linter. Overnachten deden we op de bivakplaats van Provinciaal domein Het Vinne in Zoutleeuw.

Wandelen op de GR 128 Vlaanderenroute tussen St.-Truiden – Drieslinter

Dag 1 St.-Truiden – Het Vinne Zoutleeuw

De auto parkeren we aan de kerk van Drieslinter en met een miniteus voorbereid plan geraken we na enkele overstapplaatsen met de bus aan de Hasseltesesteenweg in St.-Truiden. We kunnen meteen oppikken op de GR waar ik vorige keer gestopt ben.

Grote Routepaden

Van aan de Senselberg wandelen we richting het Provinciedomein Nieuwenhoven. Voorbij het bezoekerscentrum Nieuwenhoven, een oud boswachtershuis, trekken we het Galgenbos in. Het bos is een restant van het “Brudelholtwoud”. In de 10de eeuw werd het geschonken aan de abdij van Sint-Truiden die met de ontginning begon. Het deed dienst als buitenverblijf voor de abten van de abdij.

we verlaten het grootste openbare bos van Zuid-Limburg en wandelen verder in de richting van het Kasteel van Binderveld. We nemen en kijkje in het waterkasteel uit de 12de eeuw en vervolgen onze weg en langs een karrenspoor. Na 13 kilometer komen we aan  Provinciedomein Het Vinne.

Richting Het Vinne

We kennen het prachtige domein al van een eerdere tocht door de Getevallei. Vinne betekent “ven” of “natuurlijke waterplas”. Op het einde van de laatste ijstijd ontstond er een komvormige kuil die zich vulde met water doordat het klimaat veranderde en de Zoutleeuwse bodem zich ertoe leende.

Het Vinne

In 1841 werd het meer drooggelegd, eerst om het als landbouwgrond te gebruiken en later als populierenplantage voor de luciferindustrie. In 2004 werd het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Het is nog vroeg dus wandelen we even door naar de speeltuin en drinken er iets. We besluiten rond het meer te wandelen over de leuke vlonderpaden en langs de kijkhutten.

gr-kids-20

Aangekomen aan de bivakzone zet ik de tent op. We maken nadien nog een kampvuur, eten pasta met kaassaus (de hesp waren we thuis vergeten) en kropen in onze slaapzak. Het duurt even voor de twee babbelkousen de slaap vatten maar uiteindelijk slapen de meisjes als roosjes. Ikzelf heb nog een oude slaapzak uit mijn scoutstijd bovengehaald en de meisjes de donsslaapzakken gegeven. Het is toch frisser dan gedacht maar ook ik kom de nacht door.

GR 128

Dag 2 Het Vinne Zoutleeuw – Drieslinter

Na het opbreken van de tent en ontbijt gaan we terug op pad. Het Vinne blijf ik een prachtig stukje Vlaanderen vinden, een aanrader. We verlaten Provinciaal domein Het Vinne en kuieren langs de Castelberg op het gemak verder. De berg, een tien meter hoge heuvel, is één van de best bewaarde mottes in België. Een motte is een vroegmiddeleeuwse woonplaats van een plaatselijke heer. Waarschijnlijk had ze ook een verdedigingsfunctie. Langs de Kleine Gete en een karrenspoor gaat het verder naar Zoutleeuw. We zien nog twee herten en enkele fazanten en houden even halt bij een kudde etende koeien.

Het idyllische Zoutleeuw

Zoutleeuw

Zoutleeuw, een stadje dat eerder de allure van een dorp heeft, kan buigen over een rijke geschiedenis. Hoewel het maar 8000 inwoners telt staat er toch een imposante kerk. Deze kerk met haar torens behoort sinds 1999 tot het Werelderfgoed van de UNESCO als onderdeel van de groepsinschrijving van 56 belforten in België en Frankrijk. We bezochten de kerk reeds op een eerder wandeling en wandelen meteen door. Aan een wandelboom komt de GR 128 variant St.-Truiden samen met de reguliere GR 128. Via een lange geklasseerde kasseistrook gaat het verder richting Linter.

Vlaanderenroute

Over de in ongebruik geraakte fruitspoorlijn, een oude spoorlijn die vroeger het fruit vervoerde naar de vele stroopfabrieken, wandelen we het laatste stuk naar Drieslinter. Aan de Grote Gete, in de middeleeuwen nog een bevaarbare handelsroute, staat de auto geparkeerd. Moe maar voldaan rijden we terug naar huis, 25,3 kilometer, en nog twee kilometer rond het Vinne, op de teller. Een mooie prestatie van de meisjes!

Map

GPX

Praktisch

Vervoer

Ik reed met de auto naar Drieslinter en nam dan de bus (6€ voor ons drie) naar de Hasseltsesteenweg in St.-Truiden. We moesten twee keer overstappen en waren er op ongeveer 1 uur.  Uurregelingen vind je op de reisplanner van De Lijn.

Met de trein kan je afreizen naar St.-Truiden en van daar uit verder met de bus. Info vind je op http://www.belgianrail.be.

Bewegwijzering

Grote Routepaden gids

Ik volgde de bewegwijzering van Grote Routepaden. Er is een GPX-track en uitgebreide topogids van de Vlaanderenroute verkrijgbaar bij Grote Routepaden.

Overnachten domein Het Vinne en bevoorrading

We kampeerden op de bivakzone van Provinciaal domein Het Vinne. Eerst even aanmelden aan het hoofdgebouw is hier de gewoonte. Op bivakzone.be vind je alle info over de bivakplaats. LET OP: Na 30 september is bivakkeren verboden op de bivakplaats. Ik heb eerst contact opgenomen met de verantwoordelijke om toestemming te vragen.

Tip

Geef je kinderen het prachtige Bosboek om mee op stap te gaan. Plots veranderen ‘vogels’ in kauwen, pimpelmezen, roodborstjes en boomklevers. ‘Dingen’ op de grond worden braakballen of de pootafdrukken van een vos. Je (her)kent plots een ringslang, een gehakkelde aurelia en een tonderzwam.

Beoordeling 

Waardering: 4 uit 5.

Het eerste stuk tussen St.-Truiden en Het Vinne had redelijk veel verharde wegen, soms ook langs drukke banen. Het stuk net voor Het Vinne tot Drieslinter was zeer mooi met veel veldwegen, kasseistroken, oude spoorwegbedding,….

Links

Foto’s

Vragen en opmerkingen


Ontdek meer van caersbart.be

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be