Regenbroek en dikke jas aan, muts op, handschoenen binnen bereik en twee gevulde thermossen met dampend hete thee. De weerman voorspelde winterse omstandigheden maar wij waren in ieder geval gewapend om op pad te gaan. Met de trein spoorden we in zeven minuten van het station van Diest naar Schulen om de 23 kilometers lange treinstapper Schulen – Diest aan te vangen.
Inhoud
Dagstapper tussen de stations van Schulen en Diest
Dubbele croque
De koude wind blaast meteen in ons gezicht als we de lekker verwarmde trein uitstappen. Na een halve kilometer langs een grote baan draaien we aan de 17de eeuwse Grootmolen een zandpad in. Naast de Mangelbeek in het Lummens Broek komen twee reeën ons nieuwsgierig aankijken ‘Wat komen die hier doen met dit weer‘ hoor je ze net niet denken. Al snel verdwijnt het gracieuze duo terug argeloos in het riet van de nabijgelegen vijver.
Als we Lummen binnenwandelen kondigen de kerkklokken juist parmantig het middaguur aan. Tijd om de innerlijke mens wat te versterken in Bistro Amore, een leuke volkse taverne. Naast twee hoogbejaarde oma’s die, op een bankje naast elkaar gezeten, smakelijk hun pannenkoek verorberen bestellen we zelf twee dubbele croques.
Voor we terug op pad gaan krijgen nog het plaatselijke weerbulletin van de waardin ‘Nogal een weer hè‘ waarna we goed opgewarmd en met een volle maag terug de winterse buien trotseren.
Slag van Lummen
Via een modderige holle weg is het stijgen naar de top van een getuigenheuvel. Iets na de Kluis van de Beukeboom zien we plots iemand in het bos staan met een lange jas. We verwachten ons even aan onzedelijke taferelen maar als we dichter komen zien we dat het een levensecht plakkaat is van een soldaat. Wat verder treffen we nog twee exemplaren in een voormalige verdedigingssleuf.
Ter ere van de slag van Lummen herstelde de gemeente samen met Regionaal Landschap Lage Kempen de loopgraven. In de Tweede Wereldoorlog kwamen hier 37 Belgische soldaten om het leven. Hier en daar krijg je een kijk in het leven van de moedige miliciens die de uitgegraven gangen destijds bemanden.
Het Verbrand
Niet veel verder komen we in Mellaar bij de Duizendjarige Eik. De omtrek van de majestueuze knoteik is maar liefst 6,3 meter. De oude kolos staat op wat op oude kadasterkaarten ‘Het Verbrand’ wordt genoemd. In een document uit de 17e eeuw wordt er verklaard dat iemand bij de ‘den Dikke Eik’ onthoofd werd. Mogelijk werden misdadigers na de executie verbrand, waardoor deze plaats de naam ‘Het Verbrand’ kreeg.
Er vonden ook heksenverbrandingen plaats zoals deze van Odilia Sraets en haar dochter Lynke in 1614. Ze bekenden dat ze een meid met een boekweitkoek vergiftigd hadden. De straf die ze daar voor kregen, was levende verbranding. Ze kregen echter strafvermindering, zodat ze eerst verstikt werden en daarna pas verbrand. En in 1905 woonde kunstenaar James Ensor er zelfs het eerste Lummense Boomenfeest bij, als die boom kon praten denken we bij onszelf.
Door de modder
Met Katrien trek ik verder. Het weer gaat alle kanten uit. Het ene moment zijn we verblind door de schitterende zon en het volgende moment striemen dikke hagelkorrels in ons gezicht. In de Schurfert staan we enkeldiep in de modder. Avontuur roepen we unisono, al maakt de ondergrond en de weersomstandigheden er wel pittige tocht van.
Wat verder aan het Kasteeldomein Het Lobos zet Barry spontaan de Labamba in… kus’kesdansen in de Limburgse regen. Het Huize Nassau ziet er met de feeërieke lichtjes dan weer uitnodigend uit om een pauze te houden maar het begint al te schemeren en we hebben nog wat kilometers voor de boeg. Spijtig.
Tegen dat we aan het Webbekoms broek zijn is het bobijntje wel bijna af, de nieuwe wandelschoenen drukken te hard op de enkels die serieus pijn beginnen te doen. De laatste loodjes gaan over de Schaffense poort, deel uit van de middeleeuwse stadsomwalling van Diest.
Voor de modernistische sculpturen in het Park Jan Heylen hebben we nog weinig oog. We zijn blij als we bij het station van de Vlaamse Orangjestad aankomen en via de nieuwe voetgangersbrug terug aan de auto belanden.
Oranjestad Diest
De geschiedenis van Diest is nauw verbonden met het Huis van Nassau, dat de stad vanaf 1499 bestuurde. Door huwelijken en ruilherschikkingen kwam Diest onder het gezag van verschillende leden van het Huis van Oranje-Nassau.
Willem van Oranje, een van de bekendste leden van het Huis van Oranje-Nassau, had een sterke band met Diest. Zijn oudste zoon, Filips Willem van Oranje-Nassau, ligt begraven in de Sint-Sulpitiuskerk. Diest bleef tot de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden bij Frankrijk in 1795 onder het gezag van het Huis van Oranje-Nassau.
Verwarming thuis dat graadje extra, een warm bad, romige pasta met zalm, goed gezelschap en een flesje goede wijn. Dat maakt Carry & Barry blij na een heerlijke dag in de natuur.
Kaart treinstapper Schulen – Diest
Treinstapper Schulen – Diest GPX
Treinstapper Schulen – Diest praktisch
Openbaar vervoer
De trein is natuurlijk het aangewezen vervoersmiddel op deze treinstapper. Zowel Diest als Schulen liggen op lijn 35 tussen Leuven en Hasselt.
In Diest is een ruime betalende parking naast het station en aan de Ford Leopoldlaan. Ook aan het station van Schulen kan je parkeren. Aan de Herkse zijde – de kant van het perron naar Diest – is er een parkeerterrein voor vijftien auto’s waaronder 3 voor mensen met een beperkte mobiliteit.
Voor dienstregelingen raadpleeg de website van de Belgische spoorwegen.
Bewegwijzering op de treinstapper Schulen – Diest
De treinstapper Schulen – Diest ligt bijna volledig op de GR 5. Je kan dus grotendeels de rood-witte markeringen van Grote Routepaden volgen.
Er is een aanloopstuk van 3.6 kilometers tussen het station van Schulen en Lummen. Daar is het is handig om de GPX te hebben.
Vanaf Lummen kan je in principe gewoon de rood-witte streepjes volgen van Grote Routepaden tot aan het station van Diest.
Topogids
Treinstapper Schulen – Diest maakt deel uit van de Treinstapper 4 die verscheen in maart 2023. Eerder verschenen er al Treinstappers 1, Treinstappers 2 en Treinstappers 3 (met mijn knappe madam op de cover 🙂 ) bij Grote Routepaden.
Je vindt er een gedetailleerde wegbeschrijving, kaartjes en info over bezienswaardigheden.
Word je lid van Grote Routepaden kan je het boekje met korting aankopen en krijg je bovendien nog vier keer per jaar het leuke wandelmagazine ‘Op Weg‘ in de bus.
Bevoorrading
In Lummen (6.3 km van het station van Schulen) wandel je voorbij een Carrefour. Er is ook een frituur en verschillende cafés en tavernes. In Halen heb je het gezellige Huize Nassau (na 18 km). Ook in Diest heb je ook verschillende Horeca gelegenheden. De meeste winkels liggen daar echter een stuk buiten het centrum. Aan het station is wel een broodjeszaak en frituur.
Overnachten
Het Hageland is een prachtige streek om te overnachten. Waarom zou je er geen tweedaagse van maken met overnachting in Diest en de treinstapper Diest – Zichem (via Scherpenheuvel) er aan koppelen. Je kan nadien zelfs nog doorwandelen op de treinstapper Zichem – Aarschot voor een driedaagse!
Weer deze week op de treinstapper Schulen – Diest
DIEST WEER DEZE WEEKLinks
- Meer treinstappers
- Volg ons op Facebook en Instagram
Foto’s
Vragen en opmerkingen
Nog een vraag of opmerking? Stel ze in de comments onderaan deze page.
Ontdek meer van caersbart.be
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.