Avenue Verte
Avenue Verte

Avenue Verte – Sinds we na een kletsnatte tocht door Snowdonia met de kameraden de wandelschoenen inwisselde voor een tweewieler, zijn we niet meer van de fiets te krijgen. Luxemburg? Afgevinkt. Parijs? Bien sûr!

Dus toen we vorig jaar eindigden in de Lichtstad, dachten we: waarom stoppen bij de Eiffeltoren als we ook een pint kunnen pakken in een Londense pub? Een jaar na datum werd het dus tijd om er een verlengstukje aan te breien – of beter gezegd: een extra etappe aan te trappen. Zo gezegd, zo gedaan. Parijs-Londen: twee wereldsteden, één route… de Avenue Verte

Van de Eiffeltoren naar de Big Ben over de Avenue Verte

0
↔ Kilometers
0
↑ Hoogtemeters
0
↓ Dalen

Parijs – Dieppe

Dag I Parijs – Cléry-en-Vexin

↔ 84,73 km ↑ 554 m ↓ 418 m

Na een nachtje in de drukke metropool voelen we ons als een stel kinderen op de eerste schooldag – nog een tikkeltje opgelaten, maar boordevol goesting. Door het bruisende Parijs slalommen we als volleerde stadsnomaden richting het Canal Saint Denis. Het is er rustig, tot ik aan het nieuwe Olympische dorp, iets voorbij het Stade de France, een onzachte ontmoeting heb met een paaltje. Een stevige val maar gelukkig geen schade, oef!

Avenue Verte

Wanneer wat verderop de majestueuze Seine het roer overneemt van het kanaal, laten we ons meedrijven richting het het imposante kasteel van Maissons-Lafitte. Iets voorbij het kasteel duiken we het groene woud in en knallen ei zo na op de erotische variant van Roodkapje. Ze staat midden op het bospad in een weinig verhullend kort rood kleedje, pronte decolleté en lieshoge laké botten in dezelfde kleur. Ze wuift ons aanmanend toe dat we op het verkeerde pad zitten. Prostitutie in Frankrijk is legaal, er voor betalen niet… We willen niet weten wat de boze wolf wat verder op het pad aan het uitspoken is 😉

Avenue Verte

Bij Courdimanche zeggen we Parijs en haar buitenwijken definitief adieu. We duiken de rust in van de groene Oise-vallei, het gekwetter van de vogels spoelt de stad zachtjes van ons af. Voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst op deze trip, krijgen we pittige beklimmingen onder de wielen.

Met het zweet op de rug peddelen we door het Parc Naturel du Vexin. Geen toeristische drukte hier maar een lappendeken van glooiende heuvels, uitgestrekte velden, oude boerderijen en charmante dorpen waar de tijd nét wat trager tikt. In Cléry-en-Vexin nemen we afgepeigerd onze intrek in een appartement. Wijn, brood en kaas komen op tafel… dag één met succes afgewerkt!

Dag II Cléry-en-Vexin – Gournay-en-Bray

↔ 78.76 km ↑ 519 m ↓ 575 m

Dag twee begint prachtig met lange gravelstroken door het mooie Normandische landschap. Pittoreske dorpen duiken op, alsof ze rechtstreeks van een postkaart zijn geplukt.

Aan een prachtige boerderij rijden we het ruime erf op, al snel staat de boerin, met allures van een gravin, ons met bedenkelijke blik aan te kijken. Net op het moment dat ze ons van het erf wil ‘bonjouren’ halen wij ons geheime wapen boven… dé Jakke. Met zijn Kempische flair pakt hij de vrouw meteen in en mogen we ons in de oude karrenschuur zetten om te picknicken. Bovendien geeft ze ons nog een geschiedenisles over de streek en komt er een fles Normandische cider op tafel. La vie est belle!

Het blijft nadien op en af gaan en ook aan het einde van deze dag is het spreekwoordelijke vat bijna af. Een warme douche in ons appartement in Gourmay-en-Bray is nodig om ons terug op te kikkeren. We eten in een druk lokaal restaurantje waar we verhalen uitwisselen met de man aan het tafeltje naast ons.

De 71 jarige Jean-Paul verteld met veel trots over zijn verleden op de motor, Parijs-Dakar, hoe hij Frans kampioen werd,… De twinkeling in zijn ogen verraden dat hij zo mee de fiets op zou springen op zoek naar nieuwe avonturen.

Rust na arbeid 😉

Dag III Gournay-en-Bray – Dieppe

↔ 87,59 km ↑ 636 m ↓ 676 m

We hebben een ferry te halen vanavond. Het schema vandaag is dus strakker dan een Real Housewife of Antwerp na een botoxkuur. Vroeg uit de veren en meteen het zadel op! Meteen is het afzien, berg op – berg af (het laatste kunnen we héél goed) trappen we ons door het Normandische landschap.

Avenue Verte

In Neuf-Châtel-en-Bray zijn we af van het heuvelachtige landschap. Een voormalige spoorweg zal ons 50 km lang tot in Dieppe brengen. Het gaat in begin zachtjes naar beneden en tegen 30 per uur rekenen we ons al rijk. Binnen de twee uur zullen we aan de zee staan.

Dan vlakt de fietsweg uit en neemt de tegenwind toe met de minuut dat we dichter bij het havenstadje komen. Die minuten lijken langer en langer te worden. Beukend tegen de wind komen we uiteindelijk toch aan, er is zelfs nog tijd over voor een terrasje in de zon naast de haven en een fotoshoot op het strand.

We doen inkopen voor de volgende morgen om dan aan de ferry er achter te komen dat er geen vleeswaren, kaas en brood mee England binnen mogen. Er volgt dan maar een drank overgoten bacchanaal terwijl we wiegend de Noordzee oversteken naar het Verenigd Koninkrijk.

Als we aanmeren en voorbij de strenge douanebeambte met Viking allures gepasseerd zijn rijden we nog een paar kilometers naar onze verblijfplaats in Newhaven.

Newhaven – Londen

Dag IV Newhaven – East Grinstead

↔ 90,62 km ↑ 1142 m ↓ 998 m

In de gietende regen vertrekken we met een lege maag, geen ontbijt meer dus. We hebben een nieuw gedownloade GPX geïnstalleerd voor het Engelse deel. Dat Jan opmerkte dat er ‘Mountainbike’ bij de file staat wordt smallend weggelachen door de anderen. Als we ons, na een zware klim in de gietende regen, ergens in het midden van nergens op spekgladde krijtpaadjes bevinden moeten we Jan gelijk geven.

Avenue Verte

We zoeken een nieuwe weg, keren op onze stappen terug en zetten uiteindelijk met veel tijdsverlies koers naar Seaford. Daar vinden we eindelijk ontbijt. Doorweekt en nu al moe zetten we ons in een kleine keet met een mafkees achter het fornuis. Vier dampende koppen koffie en evenveel keer een full English Breakfast maken de baas blij. ‘No F*cking Vegan avocado shit today’ roept hij luid.

Met volle maag fietsen we door het prachtige Seven Sisters Country Parc verder richting de Cuckoo Trail, Een groene corridor door Sussex met een scala aan natuurlijke flora en fauna. En zo gaat het de hele dag, meestal licht stijgend, dan weer stevige beklimmingen en gelukkig ook af en toe een afdaling.

Aangekomen in East Grinstead mogen de fietsen in het hotel op het terras staan… Alleen is het terras op de bovenste verdieping. Sleuren met fietsen en zakken alvorens Guinness, Indisch eten en de pub de avond compleet maken.

Dag V East Grinstead – London

↔ 85,52 km ↑ 635 m ↓ 752 m

De laatste dag zijn we alweer vroeg uit de veren. Na alweer een stevig ontbijt zetten we de finale etappe in. We proberen onderweg nog een onfortuinlijke man zijn auto, zonder succes, een gracht uit te helpen. Bij Londen Gatwick zoeven de enorme vliegtuigen vlak over ons heen. Op een wat groezelig industriegebied vinden we dan weer een heerlijke eetgelegenheid, Fat Boys. Meteen dopen we ons om naar de ‘Fat Boys Cycling Club’… wie het schoentje past enz.

Groene stukken wisselen nadien af met voorstadjes van Londen, het is veel keren en draaien, meer tegenliggers, door typische Engelse woonwijken en veel stoplichten… Voordeel, we komen wel meer pubs tegen… of is dat een nadeel? Als we boven komen in de ‘Farthing Downs’ komt de skyline van The Old Smoke al in zicht.

Avenue Verte

Eens Wimbledon voorbij en echt in Londen op vrijdagnamiddag is het een drukte van jewelste. Tussen de rode dubbeldekkers en losgeslagen chauffeurs slalommen we ons een weg richting Greenwich. Nog één laatste stevige klim brengt ons van het ene werelddeel naar het andere als we de nulmeridiaan oversteken en de imposante skyline van Londen zich voor ons openbaart.

Bijna 430 prachtige en pittige kilometers op de Avenue verte, met weer een hoop kleine en grote verhalen op zak. Dat is waar we het weer voor deden. De verhalen in Londen over slechte dartspelers, kennismakingen met de hoogbejaarde ouders van zatte Angie, ontmoetingen met de Eritrese voormalige verzorger van Biniam Girmay, neushaar bij de Turkse barbier, knuffels in de metro, enz… houden we voorlopig nog even voor ons eigen 😉

Groetjes, De Fat Boys Cycling Club!

Avenue Verte

Kaart Avenue Verte

Avenue Verte GPX

Praktische informatie, fietsen van Parijs naar Londen

Vervoer

Trein

Tenzij je fietst naar Parijs is de trein de beste optie om in de lichtstad te geraken.

Naar Frankrijk

Zolang de fiets nog niet mee kan in de Eurostar naar Parijs, is Frankrijk met een fiets in de trein wel wat avontuur. Je bent afhankelijk van regionale treinen met enkelen overstappen: ook regelmatig naar een ander perron zonder lift. In Frankrijk hebben veel station géén liften. Wij deden het via Rijsel (Lille) Je kunt met een Intercity van bv. Antwerpen naar Rijsel (station Lille-Flandres). Het kan zijn dat je in Kortrijk moet overstappen op hetzelfde perron. Vanaf Rijsel kun je met regionale treinen (TER) naar Parijs.

In Amiens moet je overstappen naar een ander perron. Het station heeft geen liften, wel roltrappen. Alleen op zaterdag en zondag gaan twee doorgaande treinen tussen Rijsel en Parijs. Vertrek vanuit Rijsel om 09:14 en 19:14 en vanaf Paris-Gare du Nord om 10:21 en 18:28. Alle TER-treinen vertrekken en komen aan op station Lille-Flandres. Via Bergen (Mons) kan ook. Je kunt via Bergen(Mons) in België met een regionale trein naar Quevy vlak voor de Franse grens. Vanaf daar fiets je naar het station van het Franse Maubeuge. Voor regionale treinen naar o.a. Parijs.

De wereldfietser heeft een lijvig dossier over reizen met de fiets. Voor de laatste update kijk je op hun website.

Van uit Londen

Van uit Londen mochten de fietsen wel mee op de Eurostar. Je kunt een plek voor je fiets reserveren door een e-mail te sturen naar travelservices@eurostar.com.

Deze service is momenteel alleen beschikbaar in een beperkt aantal treinen tussen Brussel en Londen en Londen en Parijs, dus boek tijdig om teleurstelling te voorkomen.
Volledig gemonteerde fietsen kunnen alleen mee in treinen tussen Brussel en Londen (en omgekeerd). Als je tussen Londen en Parijs reist, moet je fiets gedemonteerd en verpakt zijn in een kist of tas wanneer je deze afgeeft.

Voor het inchecken breng je je fiets naar de bagageafdeling. Eenmaal op bestemming krijg je je fiets op het perron terug. Er zijn geen trolleys, breng dus alleen bagage mee die je zelf veilig kunt dragen. Dit verliep voor ons zowel in Londen als Brussel heel vlot.

Voor de volledigheid geven we nog mee dat wanneer je bereid bent om je fiets te demonteren en verpakken er wel meer mogelijkheden zijn op de hoge snelheidstreinen zoals TGV en Eurostar tussen Brussel-Parijs en Parijs – Londen. Voor de Eurostar geldt dat als je een fiets wilt meenemen, moet je beide wielen verwijderen en alle fietsonderdelen verpakken in een soepele hoes van maximaal 135 x 85 x 30 cm. Fietsen die niet op die manier zijn ingepakt, mogen niet mee in de trein. 

Ferry

Tenzij je over een waterfiets beschikt zal je de ferry moeten nemen in Dieppe om vervolgens in Newhaven de Avenue Verte in Groot-Brittannië verder te zetten.

Ferry Dieppe – Newhaven: praktische informatie 🚢
  • Veerbootmaatschappij: De overtocht wordt verzorgd door DFDS Seaways, de enige operator op deze route.
  • Duur van de overtocht: Ongeveer 4 uur.
  • Frequentie: Er zijn doorgaans 2 tot 3 afvaarten per dag, inclusief een nachtelijke overtocht.
  • Fiets meenemen: Fietsen zijn welkom aan boord. Er is geen speciaal fietsenrek, maar je kunt je fiets meenemen als voetpassagier.
  • Tarieven: De prijs voor een enkele reis met fiets bedraagt ongeveer €41,50 per volwassene.
Waar je moet zijn
  • In Dieppe: De ferryterminal is goed bereikbaar vanaf het centrum en ligt vlak bij het officiële eindpunt van het Franse deel van de Avenue Verte.
  • In Newhaven: Na aankomst volg je de bewegwijzerde National Cycle Network (NCN) routes 2 en 21 richting Londen.

* Het was overigens goedkoper om met 4 man met de auto de oversteek te maken dan als 4 fietsers 😠

Er is trouwens ook een veerbootverbinding tussen Le Havre en Portsmouth (ca. 6 uur), mocht je graag een andere route kiezen.

Overnachten langs de Avenue Verte

Er zijn genoeg plaatsen onderweg waar je kan overnachten. Hotels, B&B’s, campings,…

Dit waren onze etappes:

* Dit zijn de kilometers die wij deden, we reden wel eens verkeerd of om voor een winkel of pub. De kilometer aanduidingen zijn dus bij benadering en in praktijk zal het meestal iets korter zijn.

Parijs 85 km Cléry-en Vexin
Cléry-en Vexin 79 km Gournay-en-Bray
Gournay-en-Bray 88 km Newhaven
Newhaven 90 km East Grinstead
East Grinstead 85 km Londen
 

Bevoorrading

Onderweg kom je regelmatig winkels en horeca gelegenheden tegen. Bevoorrading op de Avenue Verte is dan ook geen probleem. Probeer zeker de lokale specialiteiten onderweg. Parijs, Normandië, Sussex en Londen hebben heel wat specialiteiten voor de hongerige en dorstige fietser.

Hoe is de bewegwijzering op de Avenue Verte?

Avenue Verte

De Avenue Verte is in twee richtingen bewegwijzerd en staat over het algemeen goed aangegeven.

De route wordt in Frankrijk aangeduid met:

  • Groene borden met een fietslogo en het opschrift “Avenue Verte Paris-London”.
  • Soms zie je ook reguliere Franse fietsroutemarkeringen met nummering of lokale plaatsnamen.

In landelijke gebieden zijn de bordjes duidelijk aanwezig, maar in stedelijke zones (zoals Parijs of Cergy) is het soms wat lastiger te volgen — een kaart of GPS kan dan handig zijn.

Deze overtocht doe je met de veerboot (DFDS Seaways). Er is geen bewegwijzering voor dit deel, maar de veerhaven is goed bereikbaar en fietsen zijn toegestaan.

In Engeland (Newhaven tot Londen):

  • De route volgt grotendeels de National Cycle Network (NCN):
    • Je volgt met name de NCN-routes 2 en 21.
    • Bewegwijzering is meestal blauw-wit met een rood fietsroutenummer (bijvoorbeeld: National Route 21).
    • Er staat niet altijd “Avenue Verte” op de borden, maar als je de NCN-route volgt, zit je goed.

Varianten Avenue Verte

Officieel begint de route aan de Notre-Damme Kathedraal van Parijs en eindigt ze aan Westminster Bridge in Londen.

In Frankrijk zijn er twee varianten om naar Dieppe te fietsen. In Neuville-sur-Oise splits te route om net voor Gourmay-en-Bray terug samen te komen.

Via de Oise-vallei – Deze wat langere route volgt de rivier de Oise en biedt een schilderachtige tocht door historische gebieden met kastelen en abdijen. Hier bracht Vincent van Gogh zijn laatste levensjaren door. Reken voor deze Oostelijke variant op een extra 65 km. (Gele lijn op de kaart)

Via de Eptevallei (onze route) – Een kortere route die door het regionale natuurpark Vexin Français loopt, bekend om zijn prachtige landschappen en impressionistische invloeden.

Gidsen en kaarten Avenue Verte

Twee iconische hoofdsteden, één onvergetelijk avontuur. Deze gids biedt alles wat je nodig hebt voor een soepele en inspirerende fietstocht van hartje Parijs naar het bruisende Londen. Met duidelijke routekaarten, praktische tips, overnachtingssuggesties en historische weetjes is dit de ideale metgezel voor zowel beginnende als ervaren fietsers.

Identiteitsdocumenten

Tot 30 september 2021 volstond een Belgische/Nederlandse identiteitskaart om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Vanaf het moment dat op 1 oktober 2021 de Brexit een feit werd is een geldig paspoort voor het VK noodzakelijk. 

Als EU-burgers geen paspoort hebben, kunnen ze de toegang tot het VK worden geweigerd. Alle info omtrent het aanvragen van een paspoort (ook wel eens reispas genoemd) vind je op de website van Buitenlandse zaken.

In Groot-Brittannië ben je niet verplicht je paspoort op zak te hebben dus dat kan bv. in Londen veilig op je kamer laten liggen.

ETA Verenigd Koninkrijk

en Electronic Travel Authorization (ETA) is vanaf 2 april 2025 verplicht voor alle Belgische en Nederlandse reizigers die naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen voor een kort verblijf (maximaal 6 maanden). Het is geen visum, maar een voorafgaande autorisatie die online aangevraagd moet worden.

Waarom heb je een ETA nodig?

  • Veiligheid: Het helpt bij het screenen van reizigers voordat ze het VK betreden, wat de veiligheid verhoogt.
  • Snellere Grenscontroles: Reizigers met een ETA kunnen sneller door de grenscontroles.

Hoe vraag je een ETA aan?

  • Online Aanvraag: Je kunt de ETA eenvoudig online aanvragen via de GOV.UK website of de UK ETA-app.
  • Kosten: De aanvraag kost £10.
  • Benodigde Informatie: Je hebt contact- en paspoortgegevens nodig, een geldige foto en je moet enkele vragen beantwoorden.

ETA-app

Zorg ervoor dat je de ETA ruim voor je reis aanvraagt en vul de ETA nauwkeurig in om problemen te voorkomen.

Download de app via onderstaande knoppen rechtstreeks voor Apple- of Android toestellen of scan de QR-code.

App store I Google Play

Betaalmiddelen

In het Verenigd Koninkrijk betaal je met ponden of officieel Pond Sterling (GBP) (£), onderverdeeld in pence (GBP 1 = 100 pence). Hieronder vind je de huidige wisselkoers en bereken je je eigen bedrag.

Er zijn in dorpen en steden geldautomaten waar men met bank- of kredietkaarten terecht kan: Maestro, Visa, Mastercard, American Express.

Niet alle winkels aanvaarden American Express. In geval van verlies, diefstal of fraude met een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).

Over het algemeen kan je bijna overal elektronisch betalen en heb je weinig cash geld nodig.

Weer op de Avenue Verte

Fietsen van Parijs naar Londen WEER

Fiets huren

Niet iedereen heeft een fiets of een fiets die voldoet om lange afstanden mee af te leggen en/of bagage te vervoeren. Bij volgende firma’s kan je fietsen en tassen huren:

Links

Foto’s Avenue Verte


Ontdek meer van caersbart.be

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be