Hiking Advisor Familieweekend

Hoge Rielen

Hiking Advisor Familieweekend

Home » Kindertochten » Hiking Advisor Familieweekend
Voor de VZW Hiking Advisor organiseerde ik samen met Bjorn een hiking weekend voor families. Beter gezegd, hiken op kindermaat. Een tocht die al een tijdje in mijn hoofd zat diende als basis. De trek zou beginnen in Herentals, door Kempische bossen en landwegen richting de Hoge Rielen in Lichtaart om te bivakkeren. Op dag twee wandelen we richting Geel waar we met kajaks en kano’s terugkeren naar Herentals.

 

Dag 1 – Herentals Toeristentoren – Hoge Rielen Lichtaart

‘s Ochtends ben ik al vroeg op post. Een groep begeleiden door de Kempen, het moet geleden zijn van mijn tijd als scoutleider. Intussen staan er een jaar of twintig extra op de teller maar het scoutgevoel is nooit verdwenen. Ik ben dus blij op pad te kunnen gaan met een hoop enthousiaste kinderen en hun familie. Druppelsgewijs komt iedereen aan en leren we elkaar kennen.

Toeristentoren Herentals
Toeristentoren Herentals

Na een korte briefing vertrekken we, meteen ligt er een kruisweg op onze weg. Terwijl we de Calvarieberg opwandelen overpeins ik nog eens al mijn eerdere twijfels. Is de tocht niet te lang voor de kinderen, hoe bevalt de streek, gaat iedereen het aankunnen. Een tocht met beperkte kilometers organiseren voor en groep kinderen (en ouders) tussen zes en twaalf, Ik vond ik Herentalsalles behalve evident.

De Toeristentoren op

Maar iedereen is opgewekt, de jongsten rennen naar boven, geen oog voor de lijdensweg van Christus in de veertien bakstenen gebedshuisjes. Op de top van de lokale ‘Golgotha‘ verlaten we de ‘Via crucis’ en dalen we af door de schaduwrijke dennenbossen. Al snel komen we aan bij de statige Toeristentoren. Al meer dan een halve eeuw staat de houten pyloon op het hoogste punt van Herentals. De huidige toren is opengesteld in mei 1985. Voor 70 cent p.p. mogen we het houten gevaarte beklimmen. Enkele enthousiastelingen snellen de 112 houten treden naar boven. Na 22 extra hoogtemeters staan we bovenaan de toren, een oriëntatietafel geeft de richting van de omliggende dorpen aan. We zoeken onze eindbestemming in het Kempische landschap, zien de dampende koeltorens van Doel in de verte en na een tiental minuten dalen we terug af.

Richting de Hoge Rielen

De groep zet zijn tocht verder en na enkele landelijke verharde wegen door weien en gemaaide graslanden zetten we ons op het grasperk van de Heerlekapel in Poederlee. Onder het wakend oog van de Heilige Cornelius eten we onze maaltijd op voor we verder gaan.

Als we op een stoffige zandweg wandelen besluiten de jongens een stofwolk te maken, ‘boys will be boys’. Als ze besluiten een maïsveld in te duiken zijn ook de meisjes van de partij. Stoffige snoetjes steken glimlachend boven het groene veld met snijmaïs uit. We wandelen door en de rustpauzes volgen elkaar nu korter op.

De kinderbeentjes beginnen wat moe te worden maar met wat doorzettingsvermogen komen we aan aan de bivakplaats op de Hoge Rielen. Als kinderen zeggen dat ze moe zijn tijdens het wandelen bedoelen ze gedeeltelijk dat ze het wandelen ‘moe’ zijn. We zijn nog maar net op de kampplaats of er worden al kampen gemaakt, geravot, een bengelende tak aan een boom moet en zal er met vereende krachten af komen, kleurrijke tenten worden opgesteld,…

Geen kampvuur deze keer

Hoge RielenDoor de verzengende warmte is er code rood en mag er geen kampvuur gemaakt worden. Een domper op de feestvreugde die een beetje een gat achter laat in onze avondactiviteit. Geen hout zoeken, vuur maken,… Ondanks de aanhoudende hitte was het ook helemaal niet in mij opgekomen en ook Bjorn had zijn bijl voor niets meegesleurd. Volgende keer een plan B voorzien dus. We leren steeds bij.

De kinderen lieten het niet aan hun hart komen en speelden vrolijk verder, enkele ouders verkenden het Provinciaal domein. Bjorn leerde ons nog vuur maken met harshout, tampons en magnesium.  Dikke  sponzige marshmallows werden boven gasvuurtjes voorzien van een gekarameliseerd lichtbruin kleurtje. Tegen een uur of tien lag iedereen onder de wol voor een verdiende nachtrust.

Dag 2 – Hoge Rielen Lichtaart – Waterral Herentals

Tegen half acht waren de eerste geluiden op de kampgrond terug te horen. De kinderstemmen overklaste stilaan het gefluit en gekwetter van de vogels. Op het gemak stond iedereen op, de zon scheen al fel door het groene bladerdek. We aten ons ontbijt, braken het kamp op en gingen terug op pad. Na zes, niet al te interessante kilometers komen we aan aan de Ark van Noë.

We verstevigen de innerlijke mens wat, de kinderen spelen in de speeltuin en tegen één uur vertrokken we met kajaks en kano’s terug richting Herentals. Na enkele kilometers horen we extatisch gegil van op de oever, de achtbanen van Bobbejaanland draaien op volle toeren. In het Olens broek keert de rust terug en aan een gezapig tempo varen we verder langs de groene oevers. Een zwemmende jeugdgroep zorgt nog voor wat waterpret en natte kleren. Na een dikke twee uur druppelen alle kajaks en kanos binnen aan de Waterral in Herentals.

Moe maar voldaan

Moe maar voldaan hijsen we ons vaartuig op de oever. Tijd voor een welverdiend ijsje of drankje. Na wat napraten en een groepsfoto is het tijd om afscheid te nemen. Een korte wandeling brengt ons naar onze auto’s waar we afscheid nemen. Voor mij een heel geslaagd weekend. Edo, Sander, Kasper, Sem, Gita, Malis, Ruben, Jiegan, Kali en Miatan waren natuurlijk de échte helden van deze tocht. Met 18 wandel- en 12 kajakkilometers hebben ze allemaal een dikke pluim verdiend!

Praktische info

Deze Hiking Advisor tocht kan je ook makkelijk doen met je eigen familie of een groep vrienden. Herentals is makkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer.

Bewegwijzering

De route is gemaakt aan de hand van wandelknooppunten (zie kaart). Wie graag de tocht anders indeelt of langer maakt kan op de website een route op maat uitstippelen. Wij namen de kortste route tussen Herentals en de bivakplaats. De kortste route impliceerde wel dat we redelijk wat asfalt onder de voeten kregen, soms misschien wel iets té veel. Een werkpuntje voor volgend jaar. Met de extra kilometers op de Hoge Rielen wandelden we 18 km, met de kajak deden we volgens de man van de verhuurfirma een 10 à 12 kilometers.

Voor de kinderen had ik een kaart met wandelknooppunten op maat gemaakt, een schatkaart wekt het enthousiasme net iets meer op.

Openbaar vervoer

Herentals heeft een treinstation niet zover van de startplaats van deze tocht. Uurregelingen zijn te vinden op nmbs.be Ook met de bus is Herentals makkelijk te bereiken. Kijk op delijn.be voor de juiste dienstregeling.

Wie met de auto komt kan deze parkeren aan de gratis parking aan de Heistraat in Herentals

Bivak en bevoorrading

In Herentals zijn nog verschillende winkels waar men proviand kan halen.

Overnachten deden we op de Hoge Rielen. Ooit was dit gebied een militair domein vandaag is het eigendom van de Vlaamse gemeenschap. In dit natuurgebied van 230 ha vind je , onder dezelfde naam, een van de grootste jeugdverblijfcentra van het land. Het domein heeft verschillende mogelijkheden om te overnachten. Er zijn paviljoenen voor groepen maar ook kampeergronden: steeds met koude of warme douches en toiletten, soms met een loods waar je kan koken en/of slapen of gewoon als toevluchtsoord bij slecht weer. Kampvuren maken en koken op tafelvuren is er toegestaan.

Ook de individuele trekker is welkom.De trekkersgrond is een avontuurlijke plek om te overnachten tijdens een trektocht. Ook individuele kampeerders en gezinnen kunnen hier overnachten. Deze grond ligt vlakbij de zwemvijver in het midden van het domein. Kampeerders kunnen het sanitair van de zwemvijver gratis gebruiken.

Beoordeling

Deze tocht voor Hiking Advisor was leuke tocht in leuk gezelschap. Hoewel de tocht over wandelknooppunten liep kregen we voornamelijk verharde weg. Mits aanpassingen kan er meer over onverharde weg en door bossen gelopen worden maar dit heeft wel impact op het gelopen kilometers. Ook het treinspoor dat door het landschap loopt kan maar op bepaalde plaatsen gekruist worden. Denk hieraan als je met kinderen op stap gaat.

Het bivakdomein was prima. Er is een sanitaire blok met toiletten, douches (koud water) een kampvuurkring (die we wegens brandgevaar nu niet mochten gebruiken) en plaats genoeg voor de tenten.

De kajaktocht met verhuurbedrijf De Wimpe volgt de Kleine Nete van aan de Ark van Noë tot de Waterral in Herentals. De stroom is ondiep en stroomt traag. Ideaal voor kinderen. Na veel regen zal het peil hoger staan en wat meer stroming, maar een woeste rivier zal het nooit worden.

Weer

We hadden perfect weer. Zaterdag was het warm maar bewolkt, ideaal wandelweer. Zondag kregen we 30°c, het was warm maar te doen op het water.

Links

Foto’s

2 Replies to “Hiking Advisor Familieweekend”

 1. Prachtig initiatief! Worden er in augustus tochten/activiteiten in België met overnachting waarbij gezin met 2 kids (13 en 15 jaar) en een volwassene aan kunnen deelnemen, georganiseerd?

  1. Hey Petra,
   Ik heb het eens nagekeken voor je en in augustus zijn er enkel tochten voor volwassenen. Denk qua zwaarte dat je kids er nog net iets te jong voor zijn. Misschien het packraft weekend, dat zou misschien al wel kunnen.
   oktober 6 – oktober 7 is er een familie weekend, maar daar zijn ze dan misschien dan weer iets te oud voor 😉 De volledige kalender kan je bekijken op http://hikingadvisor.be/kalender/avontuurlijk-familieweekend/

   Ik heb wel plannen voor een Hiking Advisor weekend met tieners, maar dat zal iets voor volgend jaar zijn.

   Groeten, Bart

Geef een reactie