Apostelhoeve

Het was alweer twee weken geleden dat ik het eerste deel van de GR 128 van Aken naar Maastricht liep. Het logische vervolg was dus een wandeling tussen Maastricht en Tongeren.

Wandelen op de Vlaanderenroute tussen Maastricht en Tongeren

DAG 1 Maastricht – Bilzen

paal

Op de eerste dag reed ik richting Bilzen waar ik de auto parkeerde aan het lokale zwembad. Van daar uit nam ik de bus naar het station van Maastricht. Eens aangekomen in ‘Meestrich’ pikte ik aan de Sint Servaasbrug de GR 128 terug op waar ik twee weken geleden was gestopt.

Ik stak de Maas over en wandel door de gezellige binnenstad. Leuke winkeltjes en sfeervolle terrasjes laat ik aan me voorbij gaan en ik loop richting de St.-Pietersberg, een 233 ha groot natuurgebied met bovenaan een vestegingsfort uit de 17de eeuw. Ik weersta nogmaals de lokroep van de gezellige cafeetjes aan de voet van de berg en wandel verder de berg over.

Ik kruis de GR 5 en het einde (of begin) van één van Nederlands populairste lange afstandspaden, het Pieterpad. Langs wijndomein de Apostelhoeve en de Apostelgroeve wandel ik richting Vlaanderen.

De grens over

Het weer is prachtig en ik waan me even in de Franse Provence tussen de wijngaarden. Nog maar pas ben ik de Nederlandse grenspaal voorbij en ik beland midden in een wielerwedstrijd, dit moet Vlaanderen wel zijn. Als wereldkampioen Sagan en collega’s gepasseerd zijn zet ik mijn weg verder.

In Vroenhoven steek ik het Albertkanaal over. Het 130 kilometer lange kanaal werd tussen 1930 en 1939 uitgegraven om de haven van Antwerpen te verbinden met de Kempische en Luikse industrie en nijverheid.

Over het Albertkanaal

Aan deze kant van het kanaal begon op 10 mei 1940 voor België de tweede wereldoorlog. Tegelijkertijd aan de bruggen van Vroenhoven, Veldwezelt en Kanne, op het fort van Eben-Emael, in de steden Maastricht en Tongeren. Ze waren alle het doelwit van één gecoördineerde Duitse verrassingsaanval. De aanvallers werden naar de bruggen en het fort gebracht met … zweefvliegtuigen.  Er is een monument, belevingscentrum en de originele bunker uit WO II.

Alden Biesen

Alden Biesen
Alden Biesen

Ik ga verder door de weilanden en akkers met maïs en suikerbieten richting Vlijtingen en daarna richting de commanderij van Alden Biesen. Alden Biesen is de naam van de vroegere landcommanderij van de Duitse Orde in Rijkhoven, en tot 1795 de hoofdzetel van de balije Biesen. Alden Biesen is nu uitgebouwd tot een cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid. Het is er gezellig druk vanwege een bloemenbeurs. Een prachtig stukje Limburg.

Ik vervolg verder over de GR maar wijk na een kilometer af op de streek GR Haspengouw waarna het nog een korte wandeling over een oud tramspoor  is tot aan mijn auto.  Ik rij terug richting Meerhout.

DAG 2 Bilzen – Tongeren

Met de auto rij ik richting Tongeren vanwaar ik de trein neem naar Bilzen. Dit is trouwens een traject uit de stationsstapper gids van Grote Routepaden. Na een korte wandeling ben ik terug op het punt waar ik gisteren de GR 128 verlaten heb.

Ik ga verder en passeer op een holle weg de Jeugdkapel uit 1938, gebouwd door de jeugdverenigingen van Hoeselt. Nadien gaat het door de Wijngaardbossen, vernoemd naar de vele wijngaarden die in de streek te vinden waren. Langs Hof ter Poorten, een typische vierkantshoeve, keuvel ik op mijn gemak genietend van het zonnetje, naar Riksingen.

Kasteel van Betho
Kasteel van Betho

Kasteel van Betho

Het laatste stuk aan de Beukenberg is bezaaid met geschiedenis. Het 17de eeuwse Kasteel van Betho, de kapel van St.-Gilis en het Kasteel van Rooi liggen allemaal op de route.

(Er is ook nog een mogelijkheid om de Tongeren-variant te nemen. Je krijgt dan een betere kijk op de mooie plaatsjes van de oudste stad van België.)

Aankomst in Tongeren

Na twee dagwandelingen kwam ik aan in Tongeren. De stad ontwikkelde zich van een Romeins legerkamp tot een Gallo-Romeinse nederzetting.

Kasteel van Rooi
Kasteel van Rooi

Voordat de Romeinen er in de 1e eeuw v.Chr. binnenvielen, werd het gebied rond deze stad bewoond door de Eburonen. De bekendste Tongerenaar moet wel Ambiorix zijn.

Ambiorix was ten tijde van Julius Caesars verovering van Gallië samen met Catuvolcus koning van de Gallische stam de Eburonen.

Hij werd een Belgische historische held vanwege zijn verzet tegen de Romeinse bezetters, zoals beschreven staat in Caesars Commentarii de bello Gallico.

Van op de grote markt wandel ik richting station, ik struin nog even langs de kraampjes van de zondagse antiekmarkt en rij terug naar huis.

Map Maastricht – Tongeren

GPX

Praktisch

Ik reed met de auto naar Bilzen  en nam dan de bus (1.80€) naar Maastricht. Uurregelingen vind je op de reisplanner van De Lijn
Dag twee reed met de auto naar Tongeren  en nam dan de trein (2.80€) naar Bilzen. Uurregelingen vind je op de http://www.belgianrail.be

Tongeren, Bilzen en Maastricht zijn te bereiken met de trein. http://www.belgianrail.be.

Bewegwijzering tussen Maastricht en Tongeren

Ik volgde de bewegwijzering van Grote Routepaden. GPX-track  en uitgebreide topogids van de Vlaanderenroute verkrijgbaar bij Grote Routepaden.

Overnachten en bevoorrading

Er zijn tal van overnachting- en bevoorradingsmogelijkheden. Grote Routepaden heeft voor haar leden een uitgebreide lijst met pit-stops om te raadplegen. Vlaanderen telt tal van hotels, B&B’s en campings

Welcome to My Garden

Welcome to my garden

Verder kent Vlaanderen ook het burgerinitiatief ‘Welcome to My Garden‘. Het is een platform waarmee burgers hun tuin vrij ter beschikking kunnen stellen. Een rudimentaire camping en waardig alternatief voor bivakzones of wildkamperen. Het is een initiatief zonder winstoogmerk dat is opgezet door een groep burgers.

Ook Campspace heeft een gelijkaardige opzet, hier is er wel meestal een kleine vergoeding verbonden aan je kampeerplek. Campspace heeft kampeerplekken wereldwijd..

Welcome Hiker

welcomehiker.org

Op de website welcomehiker.org kan je makkelijk slaapplaatsen opzoeken per wandelpad of regio. Bovendien is er eveneens een mogelijkheid om hetzelfde te doen voor ‘wandelen met het openbaar vervoer’.

Je vindt de welcomehiker.org ook terug op Facebook

Weer

Ik wandelde het laatste weekend van september en had mooi en zacht weer. De eerste dag prachtig zonnig, de tweede dag lichte bewolking met een heerlijke wind. Van de herfst nog geen spoor.

TONGEREN WEER DEZE WEEK

Beoordeling 

Waardering: 4 uit 5.

Ik geef deze etappe 4 sterren op 5. De etappe gaat door mooie natuur en langs culturele monumenten.

Hoogtepunten zijn voor mij Maastricht, St.-Pietersberg, Apostelberg, de brug over het Albertkanaal, Alden-Biezen en Tongeren.

Tip: Tijdens de bloeimaanden staan de boomgaarden in bloei

Links

Foto’s

Vragen en opmerkingen

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be