Treinstapper Munkzwalm - Lierde

Treinstapper Munkzwalm – Lierde – Deze treinstapper deden we als onderdeel van een tweedaagse in de Vlaamse Ardennen. Het eerste deel van onze tocht kan je terugvinden onder de treinstapper Gontrode – Munkzwalm.

Munkzwalm – Lierde

Grote Routepaden

Treinstapper Munkzwalm – Lierde ↔19,47 km  294 m  260 m

Treinstapper Munkzwalm - Lierde

Tegen de klok van acht komen er kleine oogjes piepen van onder het tentzeil, fris en sommige iets minder fris beginnen we onze spullen in te pakken. De moedigste der Belgen, dén Ambiorix van Aarschot, wast zelfs zijn haar onder de koude kraan. Na wat eten om de innerlijke mens te versterken kunnen we weer vertrekken.

Of dat denken we toch… een GSM verloren. Na wat zoeken en bellen gaat de beltoon over. In de ingepakte tent in de rugzak vinden we het kleinnood terug. Na de valse start kunnen we op pad.

We slagen in aan de Zwalmolen en lopen in een stralende ochtendzon op een prachtig pad tussen oude knotwilgen en de in de zon fonkelende Zwalmbeek.

We delen de smalle singletrack met een niet aflatende stroom mountenbikers, de ene al wat vriendelijker dan de andere. Een bel, verplicht door de wegcode, op de fiets is een handig accessoire, fluiten is voor de vogels 😉

Dat we in het hart van de Ronde-van-Vlaanderen-streek zitten is duidelijk. Overal kruisen we welklinkende stroken als de Paddenstraat, Berendries, Kortendries,… en worden we voorbij gestoken door noeste zwetende beren met bierbuiken, tetterende trapsters en enthousiaste elfjarigen op mini-koersfietsen die er van dromen van de volgende Remco, Eddy of Wout te worden.

Via een steil modderig pad komen we boven op het plateau waar we een weids uitzicht hebben over de omgeving. Al even snel dalen we weer langs een maisveld, we zitten nu echt in de Vlaamse Ardennen en worden beloond met prachtige vergezichten op valleien vol herfstkleuren.

Wielermonumenten

Treinstapper Munkzwalm - Lierde

Met de volgende wielerklassieker ‘de Kortendries’ is het lang klimmen, stukken van 9% voelen niet alleen wielrenners in de kuiten. Een man spreekt ons aan in sappig Oost-Vlaams. ‘Van woar wie zien’… Ah Westerlo, daar was de goede man wel eens geweest, vooral de maaltijd in Hotel Geerts was hem bijgebleven.

Wij stijgen verder en komen via het ‘Alleeken’, een mooi kerkweggeltje aan in Sint-Goriks-Oudenhove. Op het terras is het tijd voor een koffie, de friste gaan voor een frisse pint.

Wa rieke’kik hie

We passeren de Stinkende Steen, een arduinsteen waar je moet op krassen. Je zou dan een specifieke onaangename geur kunnen opsnuiven. Rare jongens die Oost-Vlamingen. Net voor de kapel slagen we rechts in en stappen we weer door de velden tussen de zondagochtend fietsers.

Aan een wandelboom lopen mijn kompanen voor de zoveelste keer resoluut de verkeerde kant uit. Een snelcursus GR-markeringen lezen voor dummies dringt zich op.

Via de Boterhoek waar ooit een korenwindmolen stond gaan we verder richting alweer een volgend wielermonument. Via een parallel weggetje beklimmen we de Berendries, twee onverlaten staren wat te veel naar hun scherm en komen onzacht in aanraking met een laaghangende tak. Digital detox by nature!

Van het paadje

Als we even voorbij het Kasteel van Lilare zijn letten we niet op en blijven gezapig op de GR 122 lopen terwijl we moesten afslaan op de streek GR richting Lierde. Na een paar honderd meter extra op het mijnwerkerspad richting Ronse zitten we terug ‘en route’.

In het Jansveld, een vrij groot drassig gebied, wandelen we over lange vlonderpaden met een prachtig zicht. Vlak voor Hof te Nieuwpoort rusten we even uit, de laatste loodjes wegen zoals steeds het zwaarst.

Treinstapper Munkzwalm - Lierde

In het Kloosterbos kijkt een wandelaarster al wandelend mijn kompanen na waardoor ze bijna recht in mijn armen loopt. Als ze het gezicht terug naar voren draait en eerst een goed verschiet roept ze : “Bart Caers, ik volg u!” Na een kort geanimeerd gesprek mogen mijn vrienden dan even lachen met de wandel influencer, ge ontmoet niet elke dag fans in een bos 😀

Eens het woud uit dalen we af in de richting van Lierde op zoek naar een zonnig terrasje om af te sluiten. We zetten ons naast een groep op het terras van een cafe met de rolluiken naar beneden. En inderdaad, helaas pindakaas, het staminee is gesloten. Ook verderop is er nergens een zaak te vinden die open is.

Aan het monument van de pendelaar zit er dan niks anders op dan de trein op te springen richting Gontrode. Daar pikken we onze auto op en rijden naar ons favoriete staminee… ’t Verlof in Aarschot.

Treinstapper Munkzwalm - Lierde

Kaart treinstapper Munkzwalm – Lierde

GPX Treinstapper Munkzwalm – Lierde

Treinstapper Munkzwalm – Lierde praktisch

Vervoer

De treinstapper is om evidente reden perfect bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn stations in Munkzwalm, Lierde en Gontrode (voor wie de tweedaagse wil stappen). Omdat het een tijdsrovende bezigheid was om van Lierde terug te sporen naar Aarschot verkozen wij onze auto in Gontrode te zetten en op het einde van de tocht in Lierde met de trein terug te keren naar de auto.

Alle drie de stations hebben een kleine parking. De dienstregeling van de treinen vind je op de website van de NMBS.

Bevoorrading

Winkels zijn wij onderweg niet tegengekomen. Er zijn een paar horeca gelegenheden maar ook deze zijn op de treinstapper niet dik gezaaid of waren gesloten.

Overnachten

Wij overnachten op Camping Canteclaer in Munkzwalm. De kampeerplaats is het hele jaar door geopend. Bovendien is er een leuke taverne waar ’s avonds de hongerigen (en dorstigen) zich kunnen spijzen. In de Vlaamse Ardennen vind je verder tal van B&B’s en hotels waar je kan verblijven.

Bewegwijzering

wandelboom

De bewegwijzering is ook op deze GR, zoals we dat van Grote Routepaden gewend zijn, perfect. Dikke merci aan de vrijwilliger die hier voor zorgen.

Waar er een kruising is met een andere GR staat er meestal een wandelboom die je de juiste richting opstuurt. De GPX is een handig hulpmiddel net als de topografische gids met veel weetjes over de streek en een uitgeschreven wegbeschrijving.

Topgrafische gids

treinstapper

Treinstapper Gontrode – Munkzwalm staat beschreven in de topografische gids Treinstappers 2 van Grote Routepaden. Je vindt er een gedetailleerde wegbeschrijving, kaartjes en info over bezienswaardigheden.

Word je lid van Grote Routepaden kan je het boekje met korting aankopen en krijg je bovendien nog zes keer per jaar het leuke wandelmagazine ‘Op Weg‘ in de bus.

Weer

MUNKZWALM WEER

Links

Foto’s Treinstapper Munkzwalm – Lierde

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be