Hiking stories

Laddertjeswandeling van Rochehaut

laddertjeswandeling

Les échelles de Rochehaut zijn in het Vlaanderen meer bekend als de de ‘laddertjeswandeling van Rochehaut’. Het is een avontuurlijk stukje wandelweg niet zover gelegen van het dorpje Rochehaut. Samen met de Ninglinspo en Promenade de la Hoëgne is de laddertjeswandeling één van de populairste dagtochten in Wallonië

het wandelpad loopt naast de oevers van de Semois en sommige stukken zijn zo steil dat ze moeten worden overbrugt aan de hand van ladders. Het zijn doodgewone ladders, met rondom een metalen kooi ter bescherming, bevestigd aan de rotswanden.

Wandelen op één van de spectaculairste routes van België

laddertjeswandeling

Niets doet je vermoeden dat wanneer je deze gemoedelijke route start door de velden rond Rochehaut dat het tracé snel spectaculair de hoogte in zal gaan. Voor mensen met hoogtevrees is dit duizelingwekkende pad misschien niet meteen de beste wandeling.

‘Niet voor gevoelige mensen’ lezen we dan ook op het waarschuwingsbord bij het begin van het parcours. Maar geen nood. Voor zij die er wat moeite mee hebben is er dus ook een variant die over gewone paden tot aan de oevers van de Semois leidt.

Er staat een mooie picknickbank waar je eventueel je minder bevreesde compagnons kan opwachten om terug te keren naar Rochehaut.

Geschiedenis van de laddertjeswandeling

Het pad bestaat al van tijdens het interbellum. Het was onder impuls van de burgemeester van Rochehaut, Ludovic Barthélemy, dat de route werd ontwikkeld als ontsnappingsroute naar een veilige schuilplaats tussen de rotsen.

De inwoners van Rochehaut maakten gebruik van de ladders om zich te verstoppen tijdens de oorlog van 1940-45. In de vallei zagen ze de rookpluimen van het dorp Alle waar de huizen in brand werden gestoken door de Nazi’s. Ze waren bang dat hun dorp hetzelfde lot zou overkomen, en verstopten zich tussen de rotsen met behulp van de ladderwandeling.

Impressie van de dorpjes Rochehaut en Frahan

Toen de oorlog voorbij was werden de ladders deel van de zogenaamde ‘Promenade V’ van Rochehaut, later kreeg de wandelroute nummer 84 en de naam ‘La Promenade des Echelles’. Momenteel is de route genummerd met het getal 43.

GR 16

Sinds de jaren ’60 zijn de laddertjes ook onderdeel van het GR-traject, de huidige GR 16 en voormalige GR AE. Een tijd werd de trail uit het traject geschrapt vanwege té gevaarlijk. Een tiental jaar geleden werd de route zelfs een tijdje afgesloten.

In 2015 werd er meer dan 70.000 € geïnvesteerd om het traject veiliger en toegankelijker te maken. Volgens sommigen is het nu veiliger maar toch wat minder avontuurlijk geworden. Er lieten eerder twee mannen het leven dus laten we de veiligheid maar omarmen.

Dagwandeling of meerdaagse uitstap

Daguitstap

laddertjeswandeling

Wie er graag een daguitstap van maakt vertrekt best in het toeristische dorpje Rochehaut. Van daar uit is het ongeveer een uur tot drie uur wandelen om de lus te voltooien. Je kan dan nog kiezen of je graag wil afdalen of eerder stijgen via de laddertjes. De meeste mensen lopen de lus met de wijzers mee.

Van aan de kerk van Rochehaut volg je de Chemin des Falloises en bij de splitsing ga je rechtdoor op de Voie de Remifontaine. Je kan dan al genieten van de mooie uitzichtpunten op de stromende Semois.

Natuurlijk zijn er nog veel meer wandelmogelijkheden in de buurt. Je zou bv. je tocht kunnen verlengen tot 11 km en doorstappen naar Poupehan.

Verder kan je er genieten op een terrasje van één van de horecagelegenheden. Er rijdt zelfs een toeristentreintje rond en er is een dierenpark.

Meerdaagse

De échelles de Rochehaut liggen op een variant van de GR 16 wandelroute, beter gekend als de
Sentier de la Semois
. In grote lijnen volgt de GR 16 de loop van de Semois van bij zijn bron in Aarlen om uiteindelijk na stevig wat hoogtemeters uit te komen in het Franse Monthermé.

Tips voor meerdaagse wandelingen via de ladders van Rochehaut

GPX laddertjeswandeling

Kaart Laddertjeswandeling Rochehaut

laddertjeswandeling
hoogteprofiel

Laddertjeswandeling praktisch

Adres: Rochehaut, start van de laddertjeswandeling

Église Saint-Firmin de Rochehaut

Rue des Moissons, 6830 Bouillon

Lat: 49.8403 Lng: 5.00502

Rochehaut bier

De start en aankomst van deze laddertjeswandeling ligt in het centrum van Rochehaut aan de kerk. Je kan hier ook gezellig iets drinken op één van de vele terrasjes, misschien best na de wandeling 😉

Zo’n tweehonderd inwoners telt het piepkleine dorp Rochehaut, diep in de Ardennen, prachtig uitkijkend over de kronkels van de Semois. Ogenschijnlijk een oase van rust, maar onderhuids woekert er al jaren een vete die het dorp in twee verscheurt.

Aan de ene kant staat de familie Boreux, die Rochehaut heeft uitgebouwd tot een modern toeristisch centrum. Aan de andere kant een groepje bewoners dat zegt te strijden voor het oorspronkelijke karakter van het dorp. Leuke boel daar.

Ook de barokke Sint-Firminkerk van Rochehaut is een bezoek waard en zorgde vorige eeuw voor controverse in het dorpje. Op het plafond zijn fresco’s van begin jaren ’60 te zien. Over smaken en kleuren twist je niet, maar de beschilderingen zijn op zijn minst ‘bijzonder’ te noemen. Half vorige eeuw besliste de pastoor, Firmin Marenne, dat een kunstenaar uit een naburige gemeente genaamd Paul Hilt het gewelf mocht schilderen. Het resultaat zorgde voor heel wat controverse in Rochehaut tussen de pastoor en het gemeentebestuur.

De fresco-oorlog was geboren en de gemeente deed er alles aan om de werken te stoppen. Eerwaarde Marenne volharde en liet de schilder in het geheim ’s nachts verder werken.

Parkeren

Parkeren kan bij het Point de vue ‘Frahan’ waar redelijk wat parkeerplaats is. Zowel het dorpje als de laddertjeswandeling zijn populair dus verwacht er zeker niet alleen te zijn op drukkere dagen.

Point de vue ‘Frahan
Point de vue ‘Frahan

Bewegwijzering op de laddertjeswandeling

laddertjeswandeling

De route wordt aangeduid met een rode rechthoek en het nummer 43 (soms kom je nog het nummer 84 tegen maar dit was de oude benaming van de wandeling). Je kan ook de rood-witte signalisatie van de GR volgen.

Kan ik de ‘échelles de Rochehaut’ doen met kinderen of honden?

laddertjeswandeling

Zijn je kinderen echte waaghalzen moet het zeker te doen zijn, voor kinderen jonger dan tien jaar is het misschien wat té gevaarlijk. De ladders zijn gemaakt voor volwassenen en de afstand tussen de traptreden is dus best wel groot voor korte kinderbeentjes.

Laddertjeswandeling met hond?

Gek genoeg, of wij vonden het toch gek, kwamen we redelijk veel mensen met honden tegen. Ook zagen we mensen die van het pad de berg op klauterden omdat de ladders niet geschikt waren voor hun huisdier, iets wat te betreuren valt. Een kleine hond krijg je misschien nog wel mee, of het veilig is de ladders te beklimmen met je viervoeter is een andere vraag. Ik zou het persoonlijk niet aanraden.

Wanneer doe ik best de laddertjeswandeling?

Als je de keuze hebt vermijd je best weekends en feestdagen, het kan best druk zijn op deze wandeling. Je kan ook kiezen om heel vroeg in de ochtend of ’s avonds te gaan als de grote massa zich terug naar huis heeft begeven.

Je kan je bij drukte dus verwachten aan wat opstoppingen bij de laddertjes zelf, zeker als de mensen uit twee richtingen komen.

Bevoorrading

Er is een klein kruidenierswinkeltje achter de kerk van Rochehaut. Voor de rest zijn er meerdere horeca gelegenheden en is er een bakker in het dorp.

In Bouillon is een grote Colruyt en ook al de grotere dorpen in de buurt zoals Vresse, Alle, Bohan,… hebben een supermarkt.

Overnachten in de buurt van de ‘échelles’

Voor veel mensen is Bouillon de uitvalsbasis in de streek. Er zijn veel mogelijkheden om te overnachten in de streek. Er zijn hotels, B&B’s, campings,…

 

Weer

ROCHEHAUT WEER

* Bij heel erg regenachtig weer kan de route niet altijd even veilig zijn en is tredzekerheid, die je sowieso al wat nodig hebt, een must.

Meer bezienswaardigheden in de buurt

In de omgeving van Rochehaut is nog van alles te zien mocht je er een weekendje of week op vakantie zijn in de buurt. De Semois leent zich prima voor een leuke kajak tocht, op de bizondere ranch van Orchimont waan je je even in The Far West terwijl je in het kasteel van Sedan of Bouillon zo terug naar de Riddertijd wordt gekatapulteerd.

Foto’s laddertjeswandeling

Gerelateerde berichten

Vragen en opmerkingen over de échelles de Rochehaut


Ontdek meer van caersbart.be

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie