Poelberg molen

Tweedaagse trekking op de Vlaanderenroute tussen Deurle en Tielt

Hoewel ik de hele GR 128 Vlaanderenroute chronologisch afliep van Aken tot Kemmel is er nog een kort stukje dat onaangeroerd bleef. Tussen het mooie Deurle bij Gent en Tielt lag nog 33 kilometer onontdekt routepad om mijn Vlaanderenroute te vervolledigen.

Het mocht er voor deze korte tocht er wat feestelijker aan toe gaan. De tarp werd ingeruild voor een prachtige B&B. Het Esbit vuurtje, titanium pannen en droogvoeding bleven thuis. Ze moeten in de rugzak plaats ruimen voor lekkernijen die een romantisch en Bourgondisch avondmaal aankondigden. Hiking 2.0 deze keer!

Een groot deel van deze etappe loopt gelijk met de treinstapper Deinze – Tielt.

Dag I Deurle – Dentergem

Grote Routepaden ↔ 24,01 km ↑ 108 m  ↓ 172 m GPX

Ooidonk

We sporen van koekenstad Antwerpen naar Gent en nemen daar iets later de bus richting het pittoreske Deurle, of dat dachten we toch. Als we even op de rijdende bus zitten besluipt mij het gevoel dat we in de verkeerde richting rijden.

Snel stappen we enkele haltes verder af, Katrien vraagt het nog eens aan de vriendelijke chauffeur en na een overstap nemen we de juiste bus.

De chauffeur lijk wel de lokale Max Verstappen van De Lijn en na een rit in rotvaart zijn we al snel op ons vertrekpunt.

Door de statige villawijken van Latem wandelen we in de richting van het middeleeuwse Kasteel van Ooidonk.

Kasteel Oooidonk

Na een stop bij de lokale bakker om de inwendige mens te versterken met geurige koffie en zoete koeken komen we aan de ingangspoort van het renaissance kasteel. Het is de enige burcht van Vlaams-Spaanse architectuur en heeft een rijke geschiedenis.

Langs kaarsrechte wegen lopen we in de richting van de Leie. Langs het Sas van Asenede en zijn mooie Sasmeesterhuis kuieren we verder langs de rivier met zijn statige villa’s.

We genieten van de broodjes die we eerder bij de bakker bestelden en vragen ons af of een kilo zilte ansjovis en zeven sauzen op een martino een lokale specialiteit zijn of dat de jobstudente maar iets in elkaar flanste.

Lorenzobrug

Door Deinze

Als we aankomen aan de gotische kerk van Deinze doen we eerst inkopen in de plaatselijke winkel. Onder andere pasta, chips, ontbijt en een per ongeluk gekochte fles gedealcoholiseerde fles wijn die smaakte naar bleekwater (zo bleek later die avond) belanden in het winkelmandje. Met de rugzak weer wat voller stappen we verder. Het gaat langs het Schipdonkkanaal, de Oude Leie en de Lorenzobrug in de richting van het rustige Grammene.

Buysse Lucien

Van Grammene loopt het routepad verder naar Wontergem. Aan de kerk staat een mooi standbeeld van Lucien Buysse, meervoudig ritwinnaar en eindwinnaar van de Tour de France in 1926. Een mooier eerbetoon aan deze Flandrien kan niet op de Vlaanderenroute.

Van Grammene loopt het routepad verder naar Wontergem. Aan de kerk staat een mooi standbeeld van Lucien Buysse, meervoudig ritwinnaar en eindwinnaar van de Tour de France in 1926. Een mooier eerbetoon aan deze Flandrien kan niet op de Vlaanderenroute.

Langs modderige veldwegen gaan we verder tot we tegen valavond bij onze bestemming aankomen die we geboekt hebben op AirBnB. We overnachten in een prachtig gerenoveerde hoeveschuur. We genieten moe maar voldaan van de avond met lekker eten, een slechte fles wijn 0,0%, een warme douche en een knetterend vuur in de massieve stoof.

Dag II Dentergem – Tielt

Grote Routepaden ↔ 12,06km ↑ 266 m  ↓ 190 m GPX

Een prachtige zonsopgang boven het domein en een tas koffie beloven een mooie dag. We vertrekken voor een korte dagtocht van 12 kilometer richting het station van Tielt. Door het kleine maar mooie Meikensbos gaat het in de richting van de Poelberg. Eens op de heuvelrug heb je van aan de Poelbergmolen uit 1668 een prachtig uitzicht op de Mandel-Leievallei. Een fraai punt op de GR 128 dat terecht als dorpszicht beschermd is.

Poelberg molen

Aan het voormalige Klooster van de zusters van het Geloof stoppen we. We bezoeken er even de fraaie en drukbezochte Lourdesgrot alvorens verder te wandelen.

wandelboom GR

Mijn laatste stappen op de GR 128 Vlaanderenroute

— Bart

We gaan door de velden en het naar verbrand stinkende rubber fabriek van Latexco. Uiteinedlijk komen we aan het punt waar ik enkele weken geleden de GR 128 oppikte voor het traject Tielt – Kemmel. Nog twee extra kilometers en we zijn aan het station van Tielt. Meteen ook mijn laatste stappen op de 500 km lange Vlaanderenroute die ik nu volledig heb afgelegd.

Map Deurle en Tielt

Deurle en Tielt GPX

Etappe Deurle – Tielt praktisch

Openbaar vervoer

Wij reden met de trein van uit Antwerpen naar Gent Dampoort en namen daar bus 34 richting Deurle. In Tielt namen we de trein terug naar Antwerpen. Dienstregelingen voor de NMBS en De Lijn vind je op hun website.

Bevoorrading tussen Deurle en Tielt

Gent en Deinze zijn de beste plaatsen om te foerageren op deze korte tweedaagse. In Sint-Martens-Leerne is een bakker/broodjeszaak. In Deinze aan de kerk is een Carrefour.

Overnachten

Wil je graag overnachten in een B&B of hotelletje? Zoek hier je accomodatie

 

Weer

DEURLE WEER DEZE WEEK

Topogids GR 128 Vlaanderenroute

Grote Routepaden heeft een prima topografische gids van de volledige GR 128 Vlaanderenroute. De gids beschrijft de te wandelen route, geeft bevoorradingsplaatsen, restaurants & Café’s, uitleg bij de bezienswaardigheden,… een prima ‘gids’ op je tocht dus.

Vragen en opmerkingen onder de foto’s

Foto’s GR 128 Vlaanderenroute


Vragen en opmerkingen


Ontdek meer van caersbart.be

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be