Top 5 wandelingen 2016

Kungsleden  484Sinds ik met mijn zus in 2015 de West Highland Way in Schotland deed had de wandelmicrobe me terug te pakken. Ik wist dat het nog ergens moest zitten en in 2015 brak het virus in alle hevigheid terug uit. Het was een 15 jaar geleden dat ik nog zo intens bezig was geweest met wandelen, hiken, trekken,… In mijn jonge jaren maakte ik trekkings en beklom ik bergen in alle vijf de continenten… een fantastische ervaring die ik een beetje uit het oog was verloren vanwege de dingen waar jonge mensen mee te maken krijgen. Kinderen, verbouwingen, werk,… Op mijn veertigste lijkt er terug wat meer ruimte te komen om volop terug te genieten van de beweging en natuur.

2016 was een vruchtbaar wandeljaar met mooie dagtochten en meerdaagse wandelingen, ik geef jullie graag mijn top-5 van dit jaar.

1. Kungleden: Met mijn vriendin Hannelore wandelde ik in vier dagen de eerste 105 km van het Koningspad, een wandelpad in het Noord-Zweedse landschap Lapland.  Een fantastische tocht ondanks wat tegenslag bij het begin van onze reis.

Kungsleden  501
Eerste bivakplaats op de Kungsleden

2. Lee trail: Het Escapardenne Lee Trail is een stevige wandelroute van 53 km in het Groot-Hertogdom Luxemburg, die je in twee of drie etappes wandelt. Ik deed het met mijn broer en zus en het was mede door het gezelschap en mooie landschap een zeer leuke ervaring. Hoogtepunt was de zonsondergang op het plateau van Bourscheid van uit ons tentje.

FullSizeRender
Napoleonsknäppchen op het plateau van Bourscheid

3. Tweedaagse Vlaanderen met kinderen: Met mijn dochters maakte ik drie keer een tweedaagse, het is moeilijk te zeggen welk de leukste was, maar de meiden vonden het in ieder fantastisch. Ik zou onze trip door de Merodebossen en deze in de Getevallei, beide met overnachting op een bivakzone op een gedeelde derde plaats zetten.

IMG_3319
Wandelen door de prachtige Getevallei

4. Opaalkust : Het laatste weekend van de zomervakantie reden we naar de Opaalkust in Frankrijk. We wandelden er langs de kust van Cap Blanc Nez naar Boulogne-sur-Mer en terug door het glooiende binnenland. Een heel leuke tocht bij 30°c, een duik in de zee was een paar keer een welgekomen verfrissing.

naamloos (85 van 90)
Cap Blanc Nez

5. GR 128 Vlaanderenroute tussen Aken-Maastricht: De vijfde is moeilijk kiezen omdat mijn opties hierna op zijn, na lang wikken en wegen kies ik voor de eerste etappe van de GR 128 Vlaanderenroute tussen Aken en Maastricht. Intussen ben ik tot in Haacht gewandeld, heel veel moois tegen gekomen, maar die etappe blijft er toch boven uit steken.

gr-128-1

Er vielen nog een hoop wandelingen buiten de prijzen. Dagwandelingen via GR routes in de buurt  van Horst of Scherpenheuvel, etappes op de GR 128, de Hoge Kempen, Hoge Veluwe,…

Voor het komende jaar staat er alweer een hoop op de planning. Een wintertocht op de GR 56 in de Hoge Venen, meerdaagse tocht op de Canarische eilanden, verlengd weekend in de Vogezen of Eiffel, nog een paar 100 km op de Vlaanderenroute, een kindertocht die ik mee ga begeleiden voor de VZW Hiking Advisor,…