Paklijsten hiking

Fimmvörðuháls

Paklijst voor meerdaagse hikes

Bart Caers

Paklijst Wat neem ik mee op een meerdaagse hike. Toegeven, het is steeds afwegen, dingen weg laten om ze later weer toe te voegen. Een heel groot deel van je comfort zit in het materiaal dat je mee hebt op je tochten, een ander deel dat je comfort bepaald is hoeveel gewicht je moet mee zeulen onderweg.

Alles wat je thuis laat is mooi mee genomen. Maar veiligheid staat altijd op nummer 1.

Een goede balans vinden tussen deze twee is niet altijd gemakkelijk. Bovendien kost outdoor materiaal handen vol geld. Alles in één keer kopen is dikwijls een droom maar nog meer een utopie.

Heb je iets heel specifiek nodig dat je waarschijnlijk nadien niet veel meer gaat gebruiken overweeg dan om spullen te huren of lenen. Voor de rest is het een zaak van je spullen in de loop van de jaren op te bouwen. Ik zelf zet duurzaamheid voor de prijs. Liever wat langer wachten en sparen voor die ene slaapzak dan compromissen te moeten sluiten vanwege de prijs. Uitkijken naar koopjes en outlet is een goede manier om te besparen zonder in te boeten aan kwaliteit.

Voor tenten wacht je bv. best de tentenshows in het voorjaar af. Er zijn dikwijls kortingen tot 20% te verkrijgen.

Mijn spullen

Rugzak

Osprey Levity
Osprey Levity – Franse Alpen

> Ik heb de luxe te kunnen kiezen uit verschillende rugzakken. Ik heb de Osprey Exos 48 (1119 gr), Osprey Levity 60 (870 gr) en Osprey Kerstel (1780 gr) in mijn bezit. Naar gelang de trip die ik ga maken kan ik dus kiezen uit een rugzak die het beste geschikt is voor die tocht.

Zo is de Osprey Levity gericht op tochten waar ik minder dan 12 kg moet meenemen, de Osprey Kerstel is dan weer voor het zwaardere werk en de Exos kan dienen voor alles daartussen.

De meeste mensen hebben die luxe natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk om, net als bij al je materiaal, heel goed na te denken welke tochten je gaat doen en naar welke tochten je misschien op termijn wil evolueren. Meer over welke rugzak te kopen lees je op de site van Hiking Advisor.

Tent

> Op je paklijst neemt de tent een belangrijke plaats in. Het is je shelter die je soms moet beschermen in moeilijke omstandigheden. Ik heb twee tenten. De Hilleberg Nallo G3 (3100 gr) is een ruime drie seizoenen tunneltent die ik gebruik in gebieden met mogelijk stormweer en zwaarder condities. De tent heeft ruimte voor drie personen en een ruime voortent. Qua gewicht heb je met 3.6 kg wel wat mee te zeulen. Over drie personen geteld valt dit dan wel weer mee en Hilleberg is en blijft een topmerk in het tentenlandschap.

Tarp

> Hoewel de Hilleberg een top tent is ben ik meestal op stap met mijn Trailstar (510 gr) van Mountain Laurel Designs uit Amerika. Een top tarp die toch zeer windvast is. Een volledige review over de Trailstar kan je hier lezen. De tarp vastzetten doe ik met mijn Hilleberg Y-piketten.

Bivyzak

> Onder een tarp lig je, tenzij je een binnentent laat maken, gewoon op de grond. Een binnentent doet naar mijn gevoel een beetje het nut van een tarp teniet en daarom koos ik voor een bivyzak (230 gr) van hetzelfde merk als mijn tarp. De zak is XXL om genoeg bewegingsruimte te hebben en ik liet hem maken met een muggengaas aan het hoofd. Dit gaas kan je door middel van een koordje aan een lus hangen van de trailstar zodat hij niet op je gezicht komt. Als er geen muggen zijn zet ik het gewoon open. De bivyzak komt met een fikse prijs maar het is belangrijk dat een bivyzak goed ademt zodat condens niet gevangen zit en je donsslaapzak nat wordt. Bovendien beschermt de zak je slaapzak en matje ook tegen vuil.

Wandelstokken

> Als wandelstokken gebruik ik de telescopische stokken Black Diamond (475 gr). Deze zijn zeer compact plooibaar als ik ze niet gebruik en stevig genoeg en in hoogte verstelbaar. De stokken hebben een dubbele functie. Enerzijds om te wandelen en anderzijds om mijn tarp op te zetten.

Slaapzak

Cumulus Teneqa
Cumulus Teneqa

> Ook een slaapzak kopen is meestal een moeilijke afweging. Er zijn modellen in verschillende stoffen met vulling in dons of synthetische vulling. Kijk altijd naar de comfort temperatuur wat koudegraad betreft en neem dat als referentie. Ga je overnachten bij -5° neem dan een slaapzak die een comfort temperatuur heeft van minstens -5°, naar de limiet temperatuur kijken kan je wel eens koude nachten opleveren en kan in sommige omstandigheden zelfs gevaarlijk zijn.

Zelf heb ik een slaapzak van het Poolse merk Cumulus met een comfort temperatuur van -14°c (1310 gr) en een slaapzak van het merk Millet met een comfort temperatuur van 0°c.

Over ‘Welke slaapzak te kiezen voor je hike’ schreven we een apart artikel.

Quilt

Voor warmere omstandigheden tot 4°C heb ik een quilt van Cumulus. Quilts en dekbedden zijn een goed alternatief voor slaapzakken. Ze maken efficiënter gebruik van donsisolatie en besparen zo gewicht. Het is geen zak waar je in kruipt maar eerdere een donsdeken dat je om jezelf wikkelt en op zijn plaats blijft door rekken onder het matje.

slaapzakQuilt
Quilt vs. slaapzak

Matje

> Een degelijk matje op trektocht is belangrijk, te dikwijls wordt er gekeken naar de slaapzak qua warmtecomfort. Een donsslaapzak lig je gewoon plat, bij koude lig je dus met een slecht geïsoleerd matje gewoon op de koude, soms bevroren, ondergrond. De isolatiewaarde van een matje wordt aangegeven met een R-waarde. Zelf het ik een slaapmat van het merk Thermarest (430 gr) met een isolatiewaarde boven de 5.

  • R-waarde lager dan 1,5: hoogzomermatje (voor nachttemperatuur boven ruwweg 10°c)
  • R-waarde lager dan 2,5: zomermatje (tot tegen het vriespunt)
  • R-waarde tussen 2,5 en 4,0: 3-seizoensmatje (geschikt bij lichte nachtvorst)
  • R-waarde hoger dan 4,0: wintermatje (geschikt bij matige tot strenge vorst)
  • R-waarde hoger dan 5,0: aangeraden bij het bivakkeren op sneeuw

Meer info over matjes vindt je in ons artikel over slaapmatjes.

Kookgerei

trail food
Ultralight kooksetje

> Op tocht eet ik zo goed als altijd gevriesdroogde maaltijden, meestal van het uitstekende Noorse merk Real Turmat. Het enige wat je hier voor nodig hebt is kokend water. Dit water kook ik in een klein ultralight Titanium potje op een Esbit vuurtje van 12 gr. Ik neem enkel een Titanium lepel mee en een oud eetbakje uit aluminium uit mijn scoutstijd. In principe kan je rechtstreeks uit de zak eten maar dit vind ik niet zo aangenaam. Ik heb ook een zeer goed gasvuurtje voor als we met meerdere mensen op stap gaan.

Powerbank

Op mijn tochten heb ik ook steeds redelijk wat electronica bij o.a. om deze blog te stofferen van info, foto’s en filmpjes. Om deze toestellen op te laden neem ik ook steeds een powerbank mee. Over powerbanks schreven we een apart artikel om je wegwijs te maken.

Kleding

Schoenen

De Lundhags tijdens de Affric Kinlail Way in Schotland

> Schoenen zijn vanzelfsprekend heel belangrijk, advies geven is moeilijk want iedereen is anders en heeft andere wensen. In een tijd waar iedereen bijna op trailrunners rond loopt blijf ik zweren bij de klassieke bottine. Maar mag het comfortabel zijn? Tuurlijk, daarom koos ik voor de Lundhags Jaure (1440 gr/paar). een topschoen in zijn segment. Lees hier een volledig verslag over dit prachtig staaltje van Scandinavisch vakmanschap.

Jassen

> Ik heb verschillende jassen die elk een specifiek doel hebben. Om me na de inspanning warm te houden heb ik een donsjas van Cumulus (305 gr) die super compact in de rugzak kan als ik hem niet aan heb. Deze jas gebruik ik als onderdeel van het lagensysteem waarbij verschillende lagen kledij worden gebruikt met verschillende functies.

Verder heb ik twee jassen van het merk Buffalo Systems.

Buffalo systems

Het Buffalo Mountain-shirt (630 gram zonder kap) is een bekroonde designklassieker getest gedurende meer dan 30 jaar in de meest barre omstandigheden. Een uit één laag bestaand kledingstuk dat meestal aangedaan wordt op de blote huid. Ideaal is voor een groot aantal outdoor-toepassingen, waaronder winterwandelen, wandelen, winterklimmen en algemene buitenactiviteiten. Gebruikt door ‘Mountain Rescue-teams’ en outdoor-professionals. Maatvoering is belangrijk omdat het shirt nauwsluitend moet zijn zonder beperkend te zijn.

verder heb ik ook het de dunnere variant het Teclite shirt (480 gr) Mijn absoluut favoriete jas.

Thermisch ondergoed

> Bij koudere temperaturen is thermisch ondergoed geen overbodige luxe. Er zijn veel merken en modellen op de markt. Zelf koos ik voor een shirt met lange mouwen en een lange onderbroek van het merk Bergans in Merino.

Merino wol komt van een speciaal soort schaap en is een stuk dunner dan normaal wol met superieure eigenschappen:

  • Verwarmend: merinowol houd je lichtaamstemperatuur op pijl, doordat de merinovezels warmte vrijmaken. Het is een thermo-ondergoed.
  • Verkoelend: tegelijkertijd is merinowol verkoelend. Wanneer het warm is wordt lichaamszweet door de wol geabsorbeerd, verspreid en omgezet in vochtdamp, waardoor het lichaam verkoeld wordt.
  • De wol is zelfreinigend, waardoor het niet gaat stinken, zelfs bij dagelijks gebruik.
  • De wol stoot bacteriën af, waardoor je de stof maar heel weinig hoeft te wassen.
  • De wol is erg duurzaam en slijt zeer traag. Merino ondergoed gaat dus jarenlang mee.

Sokken

> Mijn vast merk is Bridgedale, niet speciaal voor een reden maar omdat ik altijd tevreden ben geweest over deze sokken. Bovendien kan je ze krijgen in verschillende uitvoeringen en naar gelang het seizoen.

Overige kleding

> Verder heb ik een mix van wandelbroeken, T-shirts, handschoenen,… Sommige dingen gekocht in de Decathlon of andere outoorwinkel, andere online. Ik neem meestal één lange broek mee en één loopshortje. Zo een shortje en licht, rap droog en goedkoop.

Paklijst essentials, een webinar van Hiking Advisor

Hygiëne

Verder gaat er nog een handdoek (ik kies zelf voor een klein toilet handdoekje, meer is er niet nodig om je af te drogen), biologisch afbreekbare zeep, tandenborstel en tandpasta (biologisch afbreekbaar), enkele plastic zakjes met ziploc om je gebruikt toiletpapier in te steken (Leave no trace!), toiletpapier, EHBO-kit,… mee.

De website Hiking Advisor geeft een goede indicatie van wat je kan meenemen onder verschillende omstandigheden. Bekijk hun paklijst voor zomerse en winterse tochten.

Deze handige af-check lijst van Andrew Skurka (engels) kan je downloaden en zelf aanvullen. Zo weet/meet je bv. meteen het gewicht van je hele rugzak.

De lijst is een leidraad en hangt af van:

  • Je hiking stijl, d.w.z. de verhouding tussen wandelen en kamperen
  • Wanneer, waar en hoe lang je gaat, d.w.z. omgeving- en routecondities.

Om ervoor te zorgen dat dit sjabloon breed toepasbaar is, bevat het veel items die optioneel of helemaal niet nodig zijn voor je specifieke reis, maar cruciaal voor andere. Voor een zomerse Alpenwandeling heb je bijvoorbeeld geen geïsoleerde broek of een ijsbijl nodig, maar misschien wil je wel beide voor een andere trail in bv. juni. Om de relevantie van elke productcategorie te bepalen, onderzoekt je dus de waarschijnlijke omstandigheden en bekijk je reisspecifieke uitrustingslijsten.

Dieter geeft zijn tips & tricks

Meer info paklijsten

In het boek ‘Hoe word ik bergwandelaar’ vind je alle info die je nodig hebt om veilig de bergen in te trekken.

Outdoormateriaal huren

Een hele paklijst voor je neus kan al snel intimiderend zijn voor de beginnende hiker. Geen nood, ik ben ook niet begonnen met al het materiaal dat ik nu heb. Mijn outdoor garderobe heb ik door de jaren opgebouwd en meer en meer naar mijn wensen voorzien.

Heb je nog geen materiaal en wil je toch eens proeven van het outdoor avontuur voor je jezelf op kosten jaagt is huren een goede optie. O.a. A.S. Adventure en Decathlon hebben verhuurdiensten waar je trekkingsgerief als rugzakken, tenten, slaapzakken, matjes,… kan uitlenen tegen democratische prijzen.

Hiking huren

Hiking Advisor deed een webinar met vraag en antwoord over materiaal, hieronder kan je de webinar integraal terug bekijken.

Gerelateerde berichten

Vragen en opmerkingen

Geef een reactie

[instagram-feed]