Ruisseau du Ningslispo

Ninglinspo wandelroute – De Ninglinspo, een zijriviertje van de Amblève, is gelegen nabij het Luikse gehucht Nonceveux bij Remouchamps in de gemeente Aywaille. Het riviertje vormt de benedenloop van de Hornay die ten zuiden van het plaatsje Vert Buisson in de gemeente Theux ontspringt. Een hele boterham als plaatsaanduiding voor één van de mooiste valleitjes van ons land.

Volgens de toeristische dienst is de Ninglinspo een “romantische” vallei “die de smaak voor mysterie en fantasie aanwakkert”.

Niet voor niets is het gebied geklasseerd als ‘Uitzonderlijk Natuurerfgoed van Wallonië’. Eén van de mooiste wandelingen in de Belgische Ardennen. Dat belooft!

Ninglinspo in cijfers

Afstand:6.98 km
Gem. stijgingspercentage8%
Hoogtemeters246 m
Moeilijkheid:Matig
Duur2 tot 3 uur
BewegwijzeringRoute n°21 en andere

Wandeling langs de enige bergrivier van België

Ninglinspo Route °21 ↔ 6.98 km ↑ 246 m ↓ 246 m

Ninglinspo

Reeds verschillende keren deed ik deze wandeling, ook op een familieweekend. Aangekomen in het gehucht Sedoz bij Aywaille zagen we meteen dat we niet alleen op dit lumineuze idee waren gekomen, de Ninglinspo is een (bij momenten héél) populaire wandeling dus op vakantie- en feestdagen kan het er druk zijn.

De nabijgelegen parking is meestal volzet, het is dus aangeraden om een parkeerplaats te zoeken in Remouchamps, Nonceveux of Aywaille en van daar uit te vertrekken. Het is trouwens strikt verboden, op straffe van een boete, om op de regionale weg (RN633) te parkeren.

Eens aan de gratis maar volle parking komen we aan een groot infobord met mogelijke wandel- en mountainbikeroutes. Wij kiezen de blauwe wandeling door de vallei van de Ninglinspo. Met frisse moed begonnen de enthousiaste kinderen aan het wandelpad, Oma keerde al snel op haar stappen terug, voor haar was de uitdaging spijtig genoeg te groot. Mensen met een goede basisfysiek hoeven zich echter niet te laten afschrikken, maar later meer hierover.

Er is hier trouwens een taverne ‘Auberge Le Ninglinspo’, dus voor of nog beter na de wandeling is er tijd voor een drankje. Ook handig voor degene die willen wachten.

Ninglinspo … een vreemde naam!

De verklaring voor de naam vraagt ​​om een ​​korte geschiedkundige opfrissing. Meer bepaald aan episode genaamd “Ancien Régime” die voorafging aan de oprichting van België in 1830.

Vanaf 1792 vielen de legers van de 1e Franse Republiek het land binnen en tenslotte annexeerde Frankrijk het grondgebied van het huidige België. ‘Wij’ werden daarom Fransen van 1795 tot 1814, een jaar vóór de nederlaag van Napoleons legers bij Waterloo.

Tijdens deze Franse periode behoorde onze regio tot het “Departement van de Ourthe” en werd het onderzocht door Franse cartografen die verantwoordelijk waren voor het maken van een territoriale inventaris. Ze verwarden de naam van de rivier met die van een veld waar de rivier in de Amblève stroomt en dat “En Inglin spau“, aan de bron, werd genoemd.

Maar goed, wij dus weg. De Ninglinspo wordt wel eens, met de nodige overdrijving, de enige bergrivier van België genoemd. Het gemiddelde stijgingspercentage is acht percent en er is een hoogteverschil van tweehonderdvijftig meter op drie kilometer wandelen. Er komt dus wel wat klauterwerk aan te pas. De beperkte afstand van deze trail maakt het echter wel geschikt voor kinderen.

Langs bruggen, watervallen en poeltjes met poëtische namen

Al snel steken we het klaterende riviertje over aan een houten bruggetje. De eerste avonturier laat natuurlijk het bruggetje links liggen en heeft al natte voeten nog voor we de tocht goed en wel zijn begonnen. Boys will be boys and girls just wanna have fun.

Geen nood dus, de stemming is opperbest. Het duurt dan ook niet lang of we zijn na wat klimwerk aan een eerste watervalletje dat van het harde kwartsgesteente naar beneden dendert.

Op sommige plaatsen hebben meegesleurde steen- en zandresten romantische poeltjes gemaakt waar de rivier eventjes tot rust lijkt te komen.

Ninglinspo kaart

Kaartje van ninglinspo.net (Frans)

De kleine tussenmeertjes hebben poëtische namen zoals “Bain du Cerf” (Bad van het hert), “Bain de Diane” (bad van Diana), “Bouillon de la Chaudière” (Bouillonketel), “Bain des Naïades” (Bad van de Waternimfen), “Bain de Vénus” (Bad van Venus), “Bain de la Loutre” (Bad van de Otter), “Bain d’Hermès” (Bad van Hermes), … In de zomer is hier wellicht dolle pret gegarandeerd voor de jongsten.

De namen van deze baden werden gegeven door Laurent-François Dethier, advocaat uit Theux en natuuronderzoeker in de 18de eeuw.

Ninglinspo

Op de iets moeilijkere stukken zijn kabels bevestigd in de rotswand voor wat extra houvast. Via de smalle paadjes, houten staketsels en smalle bruggetjes wandelen we verder door de uitgesleten rivierbedding.

Geschiedenis

gedenkplaat Edmond Rahir NInglinspo

De huidige wandelwegen langs het kabbelende beekje zijn omstreeks 1916 gemaakt door de ‘Liga van Vrienden van de Amblève‘, onder de bezielde leiding van geoloog Edmond Rahir. Al reeds in 1949 werd de vallei geklasseerd als beschermde omgeving.

Aan de start van de wandeling, als je net de parking af bent, vind je aan je rechterkant nog een gedenkplaat ter nagedachtenis van de ‘verdediger van het behoud van deze natuurlijke omgeving’.

Postkaarten waren vroeger dé manier om te communiceren over je avonturen met het thuisfront.

Over de top met mooie panorama’s

Eén keer op het hoogste punt aangekomen na een lange houten trap verlaten we de canyon van de Ninglinspo en kuieren we terug naar beneden langs een breed bospad. Aan het uitzichtpunt van Drouet, waar de Belgische en Europese vlag zij aan zij wapperen, krijg je nog een prachtig weids uitzicht over de vallei.

drouet
Point de vue Drouet

Een twee uur durend avontuur in echte ‘Indiana Jones’ stijl maakten het een perfecte afsluiter van een gezellig familie weekend. Een welgekomen drankje in de nabijgelegen taverne maakt de daguitstap compleet.

Wandelkaart Ninglinspo

GPX

Hoogteprofiel

hoogteprofiel Ninglinspo
Het hoogteprofiel zoals je dat kan terugvinden op één van de infoborden onderweg.

Praktische info

Adres Ninglinspo vallei

GPS-coördinaten: 50.468595, 5.743307.

Wegbeschrijving

De vallei is met de auto te bereiken via afrit 46 (Aywaille/Remouchamps) op de E25 Luik-Neufchâteau.

Sla daarna rechtsaf op La Redoute (N633d), ), ga rechtdoor over één rotonde, in de richting van de Av. de la Porallée (N633). Aan de lichten op een T-splitsing sla je linksaf. Over de rivier meteen rechtsaf naar Av. de la Résistance, blijf rechts aanhouden en volg de N633 verder. Na 5.7 km vind je de taverne en parking op je linkerkant.

Parkeren

Er is een ruime parking, maar dikwijls nog niet voldoende op drukke dagen. De lokale overheid raadt aan om te parkeren op de parkings van Remouchamps, Nonceveux of Aywaille en van daar uit te vertrekken. Het is strikt verboden, op straffe van een boete, om op de regionale weg (RN633) te parkeren omwille van de veiligheid en vlotte mobiliteit. De administratie van de Communale d’Aywaille heeft ons nog eens expliciet gevraagd dit te verduidelijken.

Openbaar vervoer

Gebruik maken van het openbaar vervoer (trein + bus) en/of carpooling is natuurlijk nog beter. De vertrekplaats is met het openbaar vervoer (combinatie trein + bus) bereikbaar. Bekijk de uurschema’s van de Waalse vervoermaatschappij TEC op www.infotec.be en de treininfo op nmbs.be.

De eerlijkheid gebied ons om te zeggen dat de plaats bereikbaar is met het openbaar vervoer maar dat je er wat tijd voor zal moeten uittrekken.

Ninglispo
Auberge du Ninglinspo

De Ninglinspo wandeling

Trek je stevige stapschoenen aan en volg de blauwe rechthoekjes voor de standaard lus van de Ninglinspo. De wandeling is maar een goede zes kilometer lang maar reken twee tot drie uur voor de wandeling en het genieten van de omgeving.

In de vakantieperiodes en (verlengde) weekends kan het druk tot héél druk zijn aan het riviertje, hou hier rekening mee. De laatste keer liepen wij de route op een late herfstnamiddag in oktober en was het er heerlijk rustig.

Het traject ligt overigens ook op het Lange afstandspand de GR 15 van Monschau naar Aarlen. We passeerden de vallei onder andere op onze tweedaagse tussen Aywaille en Trois-pont.

Weer

De wandeling gaat zo goed als geheel door een bosrijke omgeving, het kan dus al wat frisser zijn.

Ninglinspo vallei WEER DEZE WEEK

Weekendje weg in de buurt van de Ninlinspo? Zoek hier een leuke accommodatie in de buurt.

 

Kaart Ninglinspo

49/3-4Aywaille – SpaTopo20, kaart op schaal1:20 000 (1cm = 200m) publicatie datum 2001 editie1 Lambert 72 talen nl, fr, de, en

Wie graag een topografische kaart heeft van de omgeving kan bij het Nationaal Geografisch Instituut de kaart kopen van de omgeving.

Toeristische tips in de omgeving

Combineer het bezoek aan de Ninglinspo vallei met een bezoek aan de grotten van Remouchamps, Brouwerij Elfique in Aywaille, de vleermuizen in hun winterslaap in de Grot van Comblain, een safari park, de watervallen van Coo, …

Alternatieven

Het natuurreservaat Heid des Gattes, de Boucle de l’Ourthe en het uitzichtpunt op de Valkenrots. Stoumont en omgeving, Ouffet en zijn erfgoed, de openluchtmusea van Comblain-au-Pont of het Hausterpark bij Chaudfontaine. Ook in Hamoir en Ferrières heeft de Ourthe imposante uitkijkpunten en rotsen. Nog meer zin in wilde rivieren, probeer dan ook zeker de Promenade de la Hoëgne in de buurt eens.

Ninglinspo
Vallei van de Ninglinspo

Andere wandelingen in de buurt van de Ninglinspo

Vertrek van af Aywaille

°03 – Rode ruit Vieux Jardin – Thier Bosset: 5,2 km – 2u30.

Vertrek van af Sougné-Remouchamps

°12 – Gele rechthoek met gat.Bel védère Rahir: 2,5 km – 1u15.

Vertrek vanaf de fonds de Quarreux

°18 – Rode rechthoek. Quarreux – Béhé – Nonceveux: 10 km – 3u30.

Vertrek vanaf het dorpsplein te Deigné

°24- Groene ruit. Deigné : 3,2 km – 1u30

Vertrek vanaf de kerk te Harzé

°25 – Blauw kruis. Ruisseau du Loupgueule : 4,4 km – 2u00.

Nog even wat tips voor je naar de Ninglinspo vertrekt

  • Er is wat klauterwerk, voorzie stevige wandelschoenen.
  • De Ninglinspo is een beschutte boomrijke vallei, het kan er dus iets frisser zijn
  • Plan je bezoek. Kom vroeg of laat op weekend- en feestdagen, weekdagen zijn buiten de vakantie de beste moment om de vallei te bezoeken.
  • Parkeer niet op de openbare weg, boetes worden uigeschreven!
  • De wandeling is een dikke 6 kilometer lang, gaat op en neer, reken 2 à 3 uur voor de lus.

Wat met de jacht?

jacht

Het is vrij uitzonderlijk maar ook aan de Ninglinspo zijn soms jachtpartijen.

Na vele jaren hebben de instanties en jachtverenigingen hun eerste stappen gezet om dit transparanter te maken voor wandelrecreanten en andere gebruikers. Via de applicatie ChasseOnWeb kan je op datum zoeken in het gebied waar je wil gaan wandelen of er jacht zal plaatsvinden.

In de Oostkantons kan je ook een interactieve kaart raadplegen. Het gebruik van de functie is eenvoudig: met een klik op de rode knop “Versperringen & gebeurtenissen” kan je controleren welke gebeurtenissen en voorwaarden op een bepaalde dag worden gemeld.  De kaart toont dan of en waar er een speciale gebeurtenis is, zoals bijvoorbeeld een jacht of er een versperring is of een natuurfenomeen plaatsvindt.

De kaarten zijn een handig hulpmiddel maar volg in ieder geval in de eerste plaats de waarschuwingen (bewegwijzering) ter plaatse!

Comment sectie onder de foto’s

Foto’s Ninglinspo

Vragen en opmerkingen over de Ninglinspo

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn jarenlange outdoor ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be