Meiklokje

GR 57 – Hoewel het nog maar eind februari was leek de lente al bruisend en knisperend in de blauwe Ardeense lucht te hangen.

De laagstaande zon duwde het kwik omhoog richting de 16°C en hier en daar schoten kleine bermplanten en bomen in bloei. Niet de typische winterwandeling in de Condroz maar in ieder geval aangenaam.

Hiking op de GR 57 tussen Rivage en Barvaux

Grote Routepaden

GR 57↔ 49.30 km ↑ 1703 m  ↓ 1584 m

Dag I GR 57 Rivage – Sy

GR 57 ↔ 22.52 km ↑ 705 m  ↓ 652 m GPX

GR 57

‘s Ochtends vertrokken we vroeg richting Barvaux waar we de auto parkeerden aan het witte verlaten station. Met een boemeltrein ging het naar Rivage. Na een kort inloop stukje langs de snel stromende Ourthe lopen we via de GR 576 op een steile helling richting de GR 57. Boven op het zonovergoten plateau, met zicht op de ‘Roches Noires’ komen beide wandelwegen samen.

We dalen af richting Comblain-au-Pont. Vlak voor we het dorp binnen wandelen komen we door een in oranje tinten gehulde beukenbos met sculpturen. Het beeldenbos loopt uit op de toren van St.-Martin met zijn wat onderkomen maar mooi kerkhof. We zakken af naar het dorpje en wagen ons ondanks het nog vroege uur aan een Orval en Chimay op een terrasje.

Hoeve van Raideux

Luxemburg

We stijgen stevig tot we op een vruchtbaar plateau komen aan de mooie hoeve van Raideux. De eerste sporen van de hofstee zijn te vinden in een acte opgesteld te Malmédy op 2 mei 1488. Het gebouw was eigendom van het Prins Bisschopdom Stavelot-Malmédy in de Middeleeuwen tot aan de Franse Revolutie.

Op het monumentaal portaal zien we het wapenschild van Malmédy. Langs een bevallige laan tussen metershoge hagen kuieren we verder richting het bos van Comblain in de heerlijke winterzon.

Jazz dorp Comblain-la-tour

Via Comblain-la-tour loopt het langs de oevers van de Ourthe verder naar Hamoir. Comblain-la-tour, bekend van het ‘Festival International du Jazz’ in de jaren zestig van vorige eeuw. De eerste editie van het festival was een idee van Joe Napoli. De Amerikaan had sinds WOII goede banden met de bewoners van het dorpje aan de Ourthe.Tijdens het ´Von Runstedt-offensief´ heeft Comblain-la-Tour Amerikaanse troepen ontvangen. Joe Napoli was daar één van: “They fed me and gave me a place at the stove and suddenly I wasn’t homesick anymore.” In 1955 komt Naploli terug naar Comblain-la-Tour om haar bewoners voor de gastvrijheid van toen te bedanken. Wanneer hij hoort dat de gemeente geld nodig heeft voor de renovatie van de kerk, besluit hij hierbij te helpen. Wij drinken er een lokaal biertje op de klanken van slechte popmuziek alvorens verder te wandelen.

De Gare à gare

Deze tweedaagse koppelt twee treinstappers uit de gids ‘De Gare à gare’ van het Waalse Sentiers de Grande Randonnée. Rivage – Hamoir en Sy – Barvaux zijn dus ook ideale dagstappers. Meer treinstappers vind je op onze overzichtspagina.

Langs de Ourthe

Ourthe

Via de nu rustig kabbelende Ourthe komen we aan in Hamoir, en ook daar verpozen we even. We hebben stevig gestapt en dus nog tijd over voor wat welverdiend schuimend gerstenat. Bij de brede stenen brug over de Ourthe kruisen we de GR575/576. We stappen nog een paar kilometers, passeren het imposante kasteel van Lassus en slagen dan onze bivak op op een vlak stuk groene weide aan de oevers van de Ourthe.

We genieten van de vallende avond met alle (lees: veel) spijs en drank die Koen al heel de dag mee zeult. Thaise soep, stoofschotel met aardappelen, spek en groentemix, een halve liter bijzonder staf bier om dan af te sluiten met wat Talisker whiskey en straffe verhalen aan het kampvuur. Tegen een uur of tien kruipen we onder het dons voor een heerlijke nacht onder de sterrenhemel.

Dag II GR 57 Sy – Barvaux

GR 57 ↔ 26.76 km ↑ 998 m  ↓ 932 m GPX

kerk Sy

Na een karig ontbijt, wat persoonlijke hygiëne en het opbreken van de bivak zetten we verder koers richting Barvaux. De oranje ochtendzon straalt zacht pal in ons aangezicht als we over de mooie Ourthepaden langs de ‘Rocher de la Vierge’ wandelen.

Al snel komen we in het gehucht Sy, voormalige woonplaats van landschapsschilder Richard Heinz aan. Net voor het pittoreske kerkje klimmen we meteen stevig naar boven waar we beloond worden met prachtige vergezichten over de uitgestrekte vallei.

Hoogtemeters maken op de GR 57

We volgen nu lange tijd de prachtige graad met om de paar honderd meter een magnifiek panorama op de streek. Aan de overkant zien we de burchtruïne van Logne. Snel zakken we tot helemaal in de vallei om niet veel later terug stevig te stijgen aan de andere kant. Door wat natte weilanden en een karrenspoor langs de kapel van St-Rahi, gebouwd tijdens WO I, zetten we onze tocht verder.

Nog even maken we een klein ommetje om van het uitzicht te genieten aan een ‘belvédère’ boven de Aisnevallei alvorens te zakken richting Juzaine. We passeren de grot van Coléoptère, geklasseerd in de lijst van “de meest interessante grotten van België”. ”Coléoptère“ dankt zijn naam aan een hanger van mammoetivoor in de vorm van een meikever die er werd ontdekt tijdens archeologische opgravingen.

We dalen verder af naar het dorp en drinken iets een een establishment. Het ruziemakend bejaard echtpaar geeft het wat in verval geraakte hotel een bijzonder hoog ‘Fawlty Towers’ gehalte. Na de stevige klim die volgt komen we er snel achter dat het geringe ontbijt van deze ochtend, de flukse inspanningen en de Orval zich beginnen te wreken. Alle ‘jus‘ lijkt uit de benen en op de kale top met zicht op Barvaux zetten we ons neer in de middagzon. Daar eten we zwarte pumpernickel, sappige worst en verschillende soorten harde en zachte kaas op het stuk kalkgrasland om terug op kracht te komen.

Jacht

GR 57

Nadien dalen we verder af en moeten een saai gebetonneerd stuk bewandelen door het gezellig drukke Bomal. Al snel komen we echter terug boven op een prachtig plateau. Als we richting het buurtschap Warre willen wandelen hebben we tegenslag. De GR 57 loopt vandaag dwars door een jachtgebied. We bellen nog even met de verantwoordelijke wiens nummer we op het bord vonden maar het verdict was streng. “Interdit”!

Er zit niets anders op dan een saai stuk grote baan te nemen om via Tohogne naar Warre te stappen. Met de nodige afstand en hoogtemeters al in de benen was het even balen, klagen en zagen op de verwenste jagers.

We zijn dan ook blij als we aan de schamele kapel van het gehucht na enkele extra kilometers de GR 57 terug kunnen oppikken. Het vooruitzicht van een frisse pint in Durbuy krikt onze moraal in sneltempo naar boven terwijl we verder dalen.

Kleinste stadje ter wereld

jacht

Na enkele kilometers komen we aan in Durbuy waar het over de koppen lopen is. We genieten er van een laatste verfrissing en zetten onze finale kilometers van ons traject in richting Barvaux-sur-Ourthe. Er wordt hard gewerkt in de ‘Coeke stad’ en we moeten even op de kaart lopen omdat we de bewegwijzering nergens vinden. Onze gids was ook van 2009, dus wellicht niet meer heel up-to-date.

Uiteindelijk komen we boven op de ‘crête’ met uitzicht op het ‘kleinste stadje ter wereld’ (of dat claimen de inwoners toch) en niet veel later gaat het stijl naar beneden richting Barvaux. Nog even doorbijten met een korte klim na de neogotische kerk en we staan terug aan onze auto aan het station van Barvaux. Een prachtige tweedaagse in schitterend weer en gezelschap.

Map

GPX

Praktische informatie

In 2017 kreeg de GR 57 een serieuze update en werd het traject grondig verbeterd en uitgebreid tot 370 km. De topogids die vroeger nog bestond in het Nederlands is nu enkel nog maar terug te vinden in Franstalige versie.

Vervoer

De GR 57, opgericht in 1966, is gemakkelijk te bereiken met de auto of het openbaar vervoer. Het grote pluspunt van deze GR 57 is de nabijheid van een spoorlijn met veel stations zodat ook prachtige daguitstappen perfect mogelijk zijn. Na Hotton is wellicht iets meer puzzelen omdat de spoorweg daar weg draait van de GR 57. Loop je in de richting van Gouvy kan je daar terug inpikken op verschillende stations op de lijn Luik – Ettelbrück.

Met de trein reis je gemakkelijk af naar één van de stations in de buurt. Wij reden met de auto naar het station van Barvaux waar we de trein terug namen richting Rivage om zo via een kort verbindingsstuk over een andere GR over de GR 57 terug te stappen naar onze auto. Een ideale treinstapper dus.

Leestips

Bevoorrading & overnachting

Op dit deel van de GR 57 kom je regelmatig dorpjes tegen waar bevoorrading of overnachting mogelijk is. In Comblain, Bomal, Hamoir, Barvaux, Durbuy,… is het mogelijk om eten en drinken in te slagen en/of te overnachten. Er zijn regelmatig Horeca gelegenheden om te verpozen.

 

Bewegwijzering GR 57

GR 57 topo

De ‘GR 57 Sentiers de L’Ourthe’ is één van de populairste lange afstandspadden in onze Ardennen. Het is dan ook een prachtige afwisselende tocht met de Ourthe als leidraad. Het traject van 370 km met als start- of eindpunt Luik (waar de Ourthe uitmond in de Maas) is prima bewegwijzerd zoals we dat gewoon zijn van de meeste Grote Routepaden.

Gewoon de rood-witte streepjes volgen en je komt op je bestemming. Er is ook een Franstalige topogids van de GR 57 of je kan hier onze GPX (I,II) downloaden. (Of download hier de GPX van de volledige route).

Wat met de jacht?

jacht

Ga je op stap in de Ardennen en Oostkantons tijdens het jachtseizoen is het altijd mogelijk dat je voor onaangename verrassingen komt te staan en je plots op een gesloten wandelpad botst door een jachtpartij.

Na vele jaren hebben de instanties en jachtverenigingen hun eerste stappen gezet om dit transparanter te maken voor wandelrecreanten en andere gebruikers. Via de applicatie ChasseOnWeb kan je op datum zoeken in het gebied waar je wil gaan wandelen of er jacht zal plaatsvinden.

Weer

DURBUY WEER VOOR DEZE WEEK

Links

Meer treinstappers

VLAANDERENWALLONIE
Geel – HerentalsRivage – Hamoir
Essen – HeideVielsalm – Gouvy
Kortenberg – EppegemSy – Barvaux
Berchem – Hoboken
Hasselt – Genk

 Vragen of opmerkingen? Stel ze onder de foto’s 

Foto’s

Vragen en opmerkingen

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be