Gravensteen

GR 128 Gent – De Vlaanderenroute is een prachtige trail dwars door Vlaanderen maar is nog zo véél meer dan een attractief wandelpad. Wie een boontje heeft voor cultuur, citytrips, shoppen, lekker eten, terrasjes,… kan de GR 128 perfect combineren met leuke stedelijke weekendjes.

Groot Begijnhof Gent

Met Aken, Maastricht, Tongeren, Leuven, Gent en Ieper passeert het Grote Routepad door of langs tal van interessante en geschiedkundig belangrijke steden.

Ik heb dan ook al even uitgekeken naar de volgende etappe die me van het liefelijke Laarne dwars door grootstad Gent naar het gefortuneerde Latem brengt. De tarp, slaapzak en kookpotjes blijven dit keer thuis en maken plaats voor wat wasgerief en stadskledij. Mijn toenmalige vriendin ging mee dit keer en we overnachten in de historische kern van de Stroppenstad.

Laarne – Latem Vlaanderenroute

Dag I Laarne – Gent centrum 18.5 km

Slot van Laarne
Slot van Laarne

De auto zetten we in Deurle en met een bus zijn we op minder dan een uur in het centrum van Laarne. We proberen nog een belegd broodje te kopen maar worden bijna met de bezem buiten gejaagd in het lokale frituur. De vrouw roept nog iets van dat de broodjes nog in de oven zitten en de zoon naar de winkel is. We hopen op meer succes onderweg.

We vertrekken aan de kerk waar ik de vorige keer stopte en wandelen in de richting van het slot van Laarne. De waterburcht uit de 14de eeuw heeft o.a. één van de belangrijkste zilvercollecties van Europa tentoon. We trekken wat foto’s en zetten de tocht verder tot we aankomen aan ‘t Kattenheye, de oudste hoeve van Laarne, reeds vermeld in documenten uit de 12de eeuw. Echt veel zie je daar niet meer van, tegenwoordig is het een paardenfokkerij.

Langs het Damvalleimeer

Door de Damvallei, een verveende Scheldemeander, struinen we verder naar Destelbergen. Blikvanger is het Damvalleimeer, de poel ontstond na afgraving van zand voor de aanleg van de nabijgelegen E17. We wandelen rond de poel en komen stilaan in meer bebouwd gebied.

Groot Begijnhof St.-Elisabeth Gent
Groot Begijnhof St.-Elisabeth

De laatste keer dat ik nog in Destelbergen was moet ergens midden de obscure jaren negentig geweest zijn in discotheek Boccaccio. Het contrast met de wilde jaren negentig kan niet groter als we langs bedevaartsplaats Bergenkruis passeer.  Via het Groot Begijnhof St.-Elisabeth uit 1872 komen we in Dampoort, één van de vijfentwintig Gentse wijken. Er is een kermis aan de gang en er heerst een gezellige sfeer in het namiddagzonnetje.

Gravensteen
Gravensteen

Gent

We zijn al niet meer aan het wandelen maar aan het flaneren nu. Een leuk winkeltje hier, een aantrekkelijk terrasje ginds.  De stad aan de samenvloeiing van Schelde en Leie zit vol aanlokkelijke bezienswaardigheden.

Het Belfort en Gravensteen, oneindig veel kerken en kloosters, leuke winkeltjes, hippe bars, donkere kroegen, unieke restaurants en fantastische musea… Flitsen van de veertiende naar de eenentwintigste eeuw en terug. Alle bezienswaardigheden van deze mooie stad in dit verslag beschrijven zou ons te ver brengen. Laten we het er op houden dat we een heerlijke namiddag hadden in het stadscentrum van de Arteveldestad.

We genoten van het stadsleven en de gastvriendelijkheid van de Stroppendragers met hun sappig accent. Het nieuwe Gentse circulatieplan maakt de binnenstad trouwens fantastisch voor wandelaars en fietsers.

Korenlei en Graslei Gent
Korenlei
Hostel De Draecke

We aten in het zonnetje op de Vrijdagmarkt, liepen door de winkelstraten, dronken een frisse cocktail in het Polé Polé Café,… Overnachten deden we in Hostel ‘De Draecke’. De stadsjeugdherberg met een internationale sfeer ligt midden in het historische centrum vlakbij het bekende Gravensteen en de Graslei. Na een zware dag waren we moe en kropen we onder de lakens. De buren in de kamer naast ons waren duidelijk ook heel moe van iets want lagen nog een halve nacht na te hijgen 🙂 Maar verder een prima hotel, ‘basic’ maar proper. Prima prijs/kwaliteit in de binnenstad van Gent.

Dag II Gent centrum – Latem 25.6 km

De volgende ochtend verlaten we na het ontbijt de jeugdherberg en trekken verder. Via de Leie, volgens dichter Karel van de Woestijne de mooiste van Vlaanderen, kuieren we de stad uit richting sport- en recreatiepark de Blaarmeersen. De zon schijnt heerlijk en het is bekoorlijk wandelen op de oevers van de rivier.

Wandelen Leie

Via de Abdij van Drongen gaan we nu met stevige tred verder. Net als deze in mijn straat te Tongerlo is de Abdij van Drongen een Norbertijnenabdij. Het klooster is bijna duizend jaar oud en kende een woelige geschiedenis.

Langs de Leie

We gaan onder de E40 door en wandelen via de Koutermolen naar het mooie kunstenaarsdorp St.-Martems-Latem. Al in het begin van de 20ste eeuw zakten kunstenaars af naar het schilderachtige dorpje. O.a. Constant Permeke, de gebroeders De Smet, Frits van den Berghe en vooral Albert Servaes legden er de grondslag voor het Vlaamse expressionisme. Nu zagen we vooral Japanse toeristen en mensen die afzakten naar dit prachtige erfgoed en genoten van een terrasje. Zelf trakteren we ons op een heerlijk roomijsje.

Deurle
Deurle

We vergapen ons de volgende kilometers aan de enorme villa’s aan de oevers van de Leie, de ene residentie nog imposanter als de andere. Kilometers lang lopen we langs enorme huizen, door het natuurgebied Latemse Meren en na een zoveelste villawijk komen we aan de Royal Latem Golf Club, één van de oudste golfclubs van België. We kronkelen nog wat verder door een bos (met nog meer enorme landhuizen) en komen uiteindelijk aan in het pittoreske Deurle waar onze auto staat. Moe maar voldaan keren we huiswaarts.

Map

GPX

GR 128 Gent Praktisch

Openbaar vervoer

We parkeerden in Deurle waar we de bus (°34) namen richting Laarne. Een rechtstreekse verbinding zonder te moeten overstappen. Uurregelingen vind je op de reisplanner van De Lijn en  http://www.belgianrail.be.

In Gent is er een circulatieplan van kracht dat als basisuitgangspunt heeft het verbeteren van de bereikbaarheid voor alle vervoerswijzen, dus ook voor voetgangers. Enkele straten zijn zelfs exclusief is voorbehouden voor voetgangers! Autovrije zones zijn te vinden via deze link.

Bevoorading en overnachting

De Draecke

Je wandelt door stedelijk gebied, eten en drinken zijn op deze etappe dus makkelijk te verkrijgen. De keuze aan hotels in Gent is overvloedig.

Voor elk budget is er wel een hotel, B&B of airb’nb. wij bleven zelf in Jeugdherberg De Draecke voor een democratische prijs. Wie met de tent is kan contact opnemen met de camping aan sport- en recreatiedomein De Blaarmeersen.

welcomehiker.org

Op de website welcomehiker.org kan je makkelijk slaapplaatsen opzoeken per wandelpad of regio. Bovendien is er eveneens een mogelijkheid om hetzelfde te doen voor ‘wandelen met het openbaar vervoer’. Je vindt de welcomehiker.org ook terug op Facebook.

Bewegwijzering

9799

Ik volgde de bewegwijzering van Grote Routepaden. Er is een GPX-track en uitgebreide topogids van de Vlaanderenroute verkrijgbaar bij Grote Routepaden.

In Gent zijn er door het nieuwe circulatieplan veel aanpassingen gedaan en verkeersborden (met rood-witte merktekens) weg gehaald. Ook op de GR 128 Gent dus. De vrijwilligers van Grote Routepaden hebben in een zeer korte tijd de route weer perfect zichtbaar gemaakt in het straatbeeld. Chapeau!

Weer

Het weer was heel aangenaam, in de auto kregen we nog hevige regenbuien te verwerken maar eens op pad viel er geen druppel meer. Op zondag was het zelfs bij momenten warm op de GR 128 Gent.

GENT WEER DEZE WEEK

Beoordeling 

Waardering: 4 uit 5.

Een zeer mooi stuk op de GR 128 Vlaanderenroute. Het is prachtig wandelen langs de oevers van de Leie en dorpjes als St.-Martems-Latem en Deurle zijn echte pareltjes. Over Gent kan ik zoveel zeggen, het is gewoon een prachtige stad met voor elk wat wils. GR 128 Gent is een echte aanrader. Een perfecte mix tussen natuur en cultuur.

Foto’s

Vragen en opmerkingen

Geschreven door

caersbart

Hey, welkom op caersbart.be, dit is een persoonlijke webblog om mijn ervaringen te delen en mensen te inspireren. Heb je vragen... shoot! Je kan je me contacteren via info_at_caersbart.be, of via messenger op ons Facebook page fb.com/caersbart.be
© caersbart.be